• Štýle

aktualizované

Výber vhodného stola je dôležitý

Stôl, u ktorého sa nemusí len pracovať, presne taký potrebuje každý v domácnosti. Je zrejmé poznať, že nábytkári sa prispôsobili skutočnosti, že éra veľkého „železa“ na zemi a obrazovky na stole takmer už zmizla. Iste niekto stále k práci potrebuje poriadny pevný počítač a veľkú obrazovku, ale pre domáce používanie, zdá sa, prešla drvivá väčšina ľudí na pohotovostné notebooky a ultra-booky. Aj preto nastal ústup klasických pracovných stolov do pracovne. Sú naopak univerzálne a slúžia podľa toho, čo na nich práve položíte. Keď upracete svoju pracovnú stoličku a notebook a prestriete, môžete za chvíľu u pracovného stola obedovať, ale aj posedieť s priateľmi a napríklad si aj urobiť malú pracovnú poradu.
 

Kuchyňa Bazylia
Kuchyňa Bazylia 

Materiál neobmedzuje

Spoločným menovateľom súčasných stolov je najmä jednoduchosť a nezáleží už toľko na tom, z akého sú materiálu. Na podhľad sú ich dosky tenké, elegantné, konštrukcia je ľahká vrátane podnožia – podobne ako u ostatného nábytku. Aj tu môžete nájsť občas známku originality, inak sa pre stoly zvykne používať kov aj drevo, kompozitné materiály a tiež znovu sklo. Návrhári pracujú radi s modulmi, z ktorých sa dajú zostaviť rôzne veľké stoly podľa potreby. Moduly v podobe prenosných a stohovateľných boxov, skladobných políc a zásuviek, ktoré sa použijú aj inde v byte, Vaše potreby dobre doplnia, keď budete ma veľa vecí, ktoré budete potrebovať uskladniť.

Farby

Do pôvodne solídnych temných tónov dreva už dávno prenikli sivé odtiene, teraz sa k ním pridali svetlo béžové a vracia sa dosť výrazne biela čo je to isté ako pri ostatnom nábytku. Skutočné farby vnášajú do pracovného prostredie predovšetkým stoličky, u ktorých sa na ergonómiu a kvalitné prevedenie kladie stále rovnaký veľký dôraz. Výrazne sa s farbami pracuje v skutočnej kancelárií, ktorá už tiež nestojí a nepadá so stolom a stoličkou. Vytvárajú sa skôr boxy, do ktorých sa môžu združiť tí, ktorí potrebujú niečo predebatovať. Medzi týmito pracovnými minicentrami sú príjemné relaxačné zóny plné farieb. Do takejto práce musí byť radosť zaskočiť zo svojho domáceho pracoviska. 
Konferenčné stolíky v obývačke, kuchynské jedálne stoly a bary, alebo dokonca spálňové toalety nie sú vhodné miesta k písaniu, štúdiu či práci na počítači. A pokiaľ, potom len okrajovo a nie príliš často, nič nie je však hlavná pracovná plocha, a to už vôbec nie pre deti a dospievajúcich. Možno povedať samostatné nábytkárske odvetvie zabývajuce sa písacími a počítačovými (resp. pracovnými) stolmi nevzniklo náhodou. Zásadným pravidlom je pri výbere písacieho stolu skúška. Vyberať písací stôl pre svoje dieťa ako utajený darček pod stromček či k narodeninám je nezmyselné. Ten, kto bude písací stôl využívať, by si mal vyskúšať, ako sa za ním vlastne sedí. A to dokonca na stoličke, na ktorej bude sedieť. Preto je najvhodnejšie vyberať tento sortiment zároveň. Proste nestačí len výber z obyčajného katalógu, kde sa iba inšpirujeme a orientujeme v cenách. Na fotografií vyzerá mnoho stolov skvele a ergonomicky. Potom ho však privezú a objednaný stôl nemusí byť podľa predstáv . Nemusí byť napríklad stabilný, pracovná plocha vlastne nevyhovuje, nevojde sa na svoje určené miesto, buď ste merali a premerali (v katalógu môžu byť uvedené chybné údaje) a podobne. Posaďte svojho potomka k písaciemu stolu, ktorý sa Vám (ale predovšetkým jemu) páči. Je potrebné, aby sa na stoličke prisunul až k stolu, narovnal sa a položil lakte a potom aj predlaktie celou plochou rovno na pracovnú dosku stola. Paža by mala s predlaktím zvierať ideálny uhol 90 stupňov. Následne skontrolujte dostatok miesta pre nohy a pýtajte sa, či sa budúci malý užívateľ stolu cíti pohodlne. Následne nech si vyskúša zásuvky, police a vôbec všetky odkládacie plochy. Či na nie dosiahne a či je možné ich pohodlne otvárať. Potom vyskúšajte, ako pohodlne sa k stolu zasadá a stôl zase opúšťa. Frekvencia všetkých mysliteľných pohybov bude za dobu užívania písacieho stola obrovská. Pokiaľ je stôl polohovateľný, vyskúšajte jeho ovládanie a jednotlivé polohy. 
Nastaviteľné písacie stoly sú ešte novinkou, ich obľuba však rastie. Nastaviteľná môže byť pracovná doska písacieho stola (doska sa nakloní), alebo výška stola. Prípadne môže byť ponúkaná kombinácia oboch nastavení. Deti totiž neustále rastú a rôzne sú aj potreby práce u stolu počas každého týždňa (písanie, čítanie, kreslenie, maľovanie, ale aj hranie hier). Obzvlášť je potom dôležitá nastaviteľnosť výšky pracovného stolu a výšky pracovnej stoličky vrátane madiel. Deti stále rastú a pravidelná výmena pracovného stola raz za dva roky je značnou investíciou. Moderný detský pracovný stôl musí tiež počítať s pracou na počítači. Jednoduchšie to máte, pokiaľ ste svojmu potomkovi kúpili notebook, ak má však klasické PC s klávesnicou, je potrebné, aby bol pod pracovnou doskou priestor pre umiestnenie počítača, avšak aj výsuvná doska pre klávesnicu. Monitor či LCD je vhodné zavesiť na stenu, pozor ale na správnu polohu a vzdialenosť od očí. Okrem klasickej lampičky so stienitkom a dostatočne silným zdrojom svetla potom počítačový stôl vyžaduje aj jemné doplnkové osvetlenie obrazovky. Deťom sa potom toľko nekazia oči. Pokiaľ sa rozhodnete vybrať kombináciu písacieho a počítačového stola a to ešte posunovateľnou, určite urobíte pre svojho potomka to najlepšie. Vyššia investícia bude jednorázová na veľa rokov dopredu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články