• Trendy

aktualizované

Výhody a nevýhody usporiadania kuchyne na mieru

Chystáte sa zmeniť interiér kuchyne? Môžete si vyberať z hotového nábytku alebo navrhnutého nábytku a vyrobeného na mieru. Už dlho snívate o kuchyni na mieru? Pred konečným rozhodnutím musíte o nej vedieť niekoľko vecí.

V tomto článku sa dozviete:

  • Aké možnosti ponúka kuchyňa „na mieru”?
  • Aké sú obmedzenia takého riešenia?
Ťažko povedať, či je lepším riešením kuchyňa na mieru alebo hotová zostava kuchynského nábytku. Všetko závisí od vašich potrieb, očakávaní a vyčleného rozpočtu na tento účel.

V článku sa pozrieme na personalizovanú možnosť. Uvedieme argumenty za a proti takémuto riešeniu. To vám uľahčí výber.

Kuchyňa „na mieru”: prečo sa oplatí si vybrať práve ju?

1. Maximálne využitie dostupného priestoru

Kuchynský nábytok na mieru je dokonale prispôsobený podmienkam v konkrétnom interiéri. Vďaka takémuto usporiadaniu nebudete mať problém s:

  • malým priestorom a nepravidelným tvarom interiéru,
  • sklonmi typickými pre podkrovné miestnosti,
  • vyskytujúcimi sa krivými stenami v starých budovách,
  • umiestnením okien a vchodových dverí do kuchyne.
V kuchyniach „na mieru“ nevznikajú medzi skrinkami žiadne prázdne miesta a pracovné dosky sú umiestnené v optimálnej výške. Predné časti nábytku sa otvárajú spôsobom, ktorý neobmedzuje slobodu pohybu v miestnosti a neblokuje prístup k iným modulom.
 
Takéto usporiadanie umožňuje praktické zariadenie prázdnych rohov, ktoré je ťažké tesne zaplniť s použitím hotových zostáv. Navyše s ňou je možné zariadiť kuchyňu v súlade so zásadami ergonómie.
 
V praxi to znamená rozdelenie miestnosti na rôzne zóny, zodpovedajúce pridelenie vybavenia a obsahu skriniek. Každý predmet v takto plánovanej kuchyni má svoje stále miesto, kde ho rýchlo a jednoducho nájdete.
Pri príležitosti kuchynských spotrebičov treba spomenúť, že v takejto kuchyni môžete rozhodnúť o ich umiestnení a zabudovať ich tak, aby bolo usporiadanie nielen praktické, ale aj oku lahodiace.
2. Personalizované riešenia, ktoré zvyšujú funkčnosť
Kuchyňa na mieru zaručuje veľkú voľnosť pri výbere počtu a veľkosti jej prvkov. Správne plánovanie ich rozmiestnenia v priestore a zároveň vybavenie ich interiéru rôznymi úložnými systémami sa premieta do vysokého komfortu užívania tohto domáceho interiéru.
Nábytok je vyrobený podľa individuálneho projektu so zameraním na maximálne prispôsobenie potrebám ich užívateľov.
 
3. Obrovské možnosti výberu

V prípade kuchyne „na mieru“ sa môžete rozhodnúť doslova o každom jej aspekte. Podľa svojich preferencií si môžete vybrať materiál nábytku, druh použitých doplnkov (piesty, výsuvy) a doplnkov (osvetlenie).

4. Jedinečný vzhľad
Výberom farebného prevedenia dvierok, čiel zásuviek a korpusov skriniek, ako aj tvaru úchytiek môžete ovplyvniť štýl vašej kuchyne.

ideaDÔLEŽITÉ!

Preferujete hladké alebo možno frézované predné časti? Páčia sa vám ozdobné úchytky, alebo možno viac oceňujete pohodlie dotykových systémov? Projekt kuchyne, ktorý si objednáte, môže zohľadniť všetky vaše priania a návrhy. Môžu sa týkať jeho estetických aj funkčných hodnôt. Výsledná zostava nábytku bude plne vyhovovať vašim preferenciám a zároveň dodá interiéru jedinečný charakter. Takýto nábytok neuvidíte ani u svojej rodiny, ani u priateľov.

5. Vysoká trvanlivosť

Hovorí sa, že kuchyňa „na mieru“ znamená vysokú kvalitu. Ak sa rozhodnete zveriť jej výrobu profesionálom, ktorí vykonajú solídnu remeselnú prácu – kuchyňa vám bude slúžiť dlhé roky.

Firmy, ktoré sa špecializujú na takéto realizácie, používajú spoľahlivé a osvedčené materiály. Dlhá životnosť je veľkým plusom kuchynského nábytku na objednávku.
 

Obmedzenia kuchyne na objednávku, na ktoré treba brať ohľad

1. Komfort má svoju cenu

Nevýhodou kuchyne je predovšetkým vyššia cena. Možnosť samostatne sa rozhodnúť o jednotlivých jej komponentoch je výhodná, ale bohužiaľ zvyšuje náklady spojené s jej nákupom.

Projekt, materiály, ale aj práca realizácie a inštalácie takejto zostavy nábytku – to všetko má svoju cenu. Hotové zostavy sú viac ekonomickejšie.
2. Predĺžená čakacia doba na nábytok
Pri výbere nábytku na mieru si treba uvedomiť, že nebude dostupný ihneď. Získanie potrebných materiálov a predovšetkým práca na vysnívanej zostave môže trvať niekoľko týždňov, niekedy aj mesiacov.
Ak chcete rýchlu metamorfózu interiéru, kuchyňa „na mieru“ nebude dobrou voľbou.
3. Montáž natrvalo

Takýto nábytok nie je možné rozobrať a nainštalovať do iného bytu. Je vytvorený s ohľadom na konkrétnu miestnosť a inštalovaný natrvalo. Nie je druhá možnosť použitia ho do iného interiéru.

Nábytok „na mieru“ môže byť tiež prekážkou pri budúcich rekonštrukciách. Je to trvalá konštrukcia, ktorú nie je možné presunúť v prípade maľovania stien alebo kladenia dlaždic. Prácu si musíte zorganizovať tak, aby ste stihli zrekonštruovať interiér bez toho, aby ste niečo presúvali, a tiež dávajte pozor, aby ste pri nej nepoškodili nábytok.
Chcete vedieť, aká kuchyňa bude tento rok módna? Pozrite si článok: „Ako sa zmenia trendy v usporiadaní kuchyne v roku 2022?„.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články