• News&Inspirations

aktualizované

Výhody posuvných dverí

Ako ovplyvnia dvere vnútorný priestor interiéru? Predovšetkým môžu výrazne znížiť miesto, ktoré by ste inak využili pre nábytok. Tento problém sa týka predovšetkým klasických krídlových dverí, ktoré sa pri otváraní a zatváraní zasunujú do vnútorného priestoru miestnosti. V ich okolí potom nesmiete mať napevno postavený žiadny nábytok, inak s nimi nepôjde manipulovať, prípadne dôjde k otlkaniu nábytku. Problém sa dá vyriešiť jednoducho a elegantne tak, že starý typ dverí vymeníte za posuvné. Posuvné dvere, pevné alebo posuvné zásteny sú s ohľadom na priestor najlepším prostriedkom, ako vyriešiť predelenie priestoru, prípadne prechody v interiéri aj medzi interiérom a exteriérom. U priemyselných objektov ide napríklad o uzavretie, alebo oddelenie skladových priestorov alebo výrobných hál. U objektov určených k bývaniu, prípadne k rekreácií ide predovšetkým o riešenie zakrytia pergol, altánkov, prístreškov a iných úžitkových objektov, ako sú garáže, dielne alebo skleníky. Využitie je samozrejme v interiéroch široké.

Posuvné dvere riešia problém so zaberaním miesta v interiéri
Posuvné dvere existujú v zásade v dvoch základných variantoch – ako posuvné dvere na stenu a do stavebného púzdra. U prvého menovaného typu sa pri otváraní zasunujú pozdĺž steny. U steny nesmie byť takisto žiadny nábytok, avšak na rozdiel od krídlových dverí len v rozpätí niekoľkých centimetrov. Asi najlepšie sú v tomto smere posuvné dvere do púzdra. Stavebné púzdro sa zabuduje priamo do steny, dvere do neho potom pri zasúvaní zachádzajú a strácajú sa.
Dvere ovplyvnia aj svetlo v miestnosti
Vnútorné dvere ovplyvňujú priestory v byte aj ďalším spôsobom. Pokiaľ sú z masívu a preglejky, neprepúšťajú svetlo. Môže sa tak stať, že v miestnosti bez dostatočne veľkých okien musíte neustále svietiť. Aby ste v interiéru takejto miestnosti mali potrebné svetlo aspoň počas dňa, je preto na mieste zvoliť typ dverí so sklenenou výplňou, skrz ktorú svetlo z druhej miestnosti aspoň čiastočne prejde. Pokiaľ máte vyložene malý interiér, je na zváženie, či je vôbec inštalácia vnútorných dverí potrebná. Oddelenie miestnosti sa dá vyriešiť aj inak. Posuvné dvere so sebou prinášajú v porovnaní s tými klasickými, krídlovými veľa výhod. Táto možnosť láka stále viac ľudí. S posuvnými interiérovými dvermi sa stretávame predovšetkým v modernejších domácnostiach, razí si svoju cestu však aj tam, kde by ste to možno ani neočakávali. 
Nezaberajú veľa miesta 
Prvou skutočnosťou je, že posuvné dvere šetria miesto. Budú sa hodiť teda aj do menších interiérových priestorov, skrátka všade tam, kde je nutné ušetriť priestor v interiéri. Klasické dvere často potrebujú až dva metre štvorcové do priestoru – vhodným riešením sa teda dá skutočne poskytnúť miesto pre ďalšie veci, ktoré sú v tej miestnosti potrebné. Ďalším pozitívom posuvných dverí je ich tichá prevádzka. Možno poznáte nepríjemné vŕzganie dverí, ktoré sa otvárajú na pánty – to u tejto varianty dverí rozhodne nečakajte. Samozrejme, že je však aj v týchto prípadoch potrebné myslieť na údržbu, nejedná sa však o klasické premazávanie pántov.
Posuvné dvere Omega
Moderné posuvné dvere, ktoré môžete využiť ako dvere pre skriňu, ktoré si u vás doma určite zamilujete. 
Jednoduché rozdelenie väčšej miestnosti 
Prostredníctvom posuvných dverí je možné veľmi jednoduchým spôsobom rozdeliť väčšinu väčších miestností. Je to cesta bez zložitých architektonických zásahov a prestavieb, je to smer, ktorý vám nezaberie príliš času ani financií. Posuvné dvere sú v interiéri tiež základnou voľbou pre ľudí, ktorí majú zníženú schopnosť pohyblivosti. Ide o akýsi bezbariérový prístup, ktorý ocenia napríklad ľudia, ktorí sú pripútaný na invalidný vozík, prípadne všetci tí, ktorým činí pohyb určité problémy. Posuvné interiérové dvere však nepredstavujú iba výhody, čo sa týka funkcionality. Jedná sa totiž a o moderný prvok, ktorý vnesie do interiéru nádych komfortu a elegancie. Ak uvažujete o výmene dverí, vezmete do úvahy aj túto alternatívu. Faktom je, že sa posuvné dvere hodia predovšetkým do menších bytov. Sú funkčné, nezaberú veľa priestoru a nie je možné ich nepovažovať za súčasť elegantného interiérové štýlu. Určite sa nájdu ľudia, ktorí si nadčasový dizajn a praktickosť posuvných dverí ihneď obľúbia, ale iní by si ich možno nikdy nevyskúšali. Najprv sa vrhneme na klasiku. Bežné modely môžu byť niekedy na obtiaž. Každý majiteľ domu si musí uvedomiť, že sa dajú jednotlivé izby oddeliť aj inak. V tomto je najväčšia výhoda posuvných dverí. Nikde vám nebudú prekážať. Keď bude potrebné, tak zavriete, keď bude nutné, necháte dvere otvorené. Dvere na stenu majú jednoducho mnohé pozitíva.  Jednoducho sa pohybujú po koľajnici a zachádza ľahko do púzdra. Samozrejme nesmie byť u steny nábytok. Dvere na stenu sa hodia nielen do malých panelákových bytov a moderných miestností. Skvele padnú aj rodinným domom a komerčným prostriedkom. Medzi ďalšie pozitíva patrí bezhlučnosti, jednoduchá inštalácia a rozličné spôsoby uchytenia.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články