• News&Inspirations

aktualizované

Wabi-sabi interiérový štýl

Wabi-sabi – trend, ktorý ide k podstate. Hľadanie pokojného harmonického domova ako úniku pred stále hektickejším svetom vedie k objavovaní nových spôsobov bývania. Nech to bol trend hygge, ktorý ukazoval dánsky recept na šťastie alebo japonský wabi-sabi, ktorý si teraz predstavíme.

Obývacia stena moderná Combo 38 Biely/MDF Biely lesk modulowa Obývacia stena
Obývacia stena moderná Combo
Spôsob ladenia interiéru wabi-sabi pochádza z Japonska a reflektuje potrebu autenticity a adoráciu krásy, ktorá tkvie v nedokonalosti. V mnohom sa hygge podobá, ale ide viac k podstate a odhaľuje vnútornú krásu vecí. Autenticita, ktorá charakterizuje wabi-sabi, je manifestom seba sama v najrôznejších podobách.
Wabi-sabi disponuje istou nostalgiou, ktorá sa prejavuje používaním starého nábytku. Každý taký kúsok hovorí príbeh bývalých majiteľov, ktorý môžeme čítať prostredníctvom drobných poškodení a nedokonalostí – patiny, pokiaľ chcete. Používané veci boli milované, dlho slúžili v domácnostiach a stále majú svoju kvalitu.
Súčasne sa bavíme o harmónii – rovnováhe v živote. To znamená, že by sme mali mať prehľad ako o vertikálnych, tak o horizontálnych líniách a rovnako tak by sme mali dbať na vyváženosť pri použití ako studených, tak teplých materiálov. A nesmieme zabudnúť, že rovnako potrebná je chuť a vôľa opustiť veci, ktoré do prostredia a celkové atmosféry nezapadajú, so svojim okolím neharmonizujú. Všetko nemusí byť nové: Urobte vo svojom domove priestore pre staré kusy nábytku, z ktorých dýcha život, ktoré hovoria príbehy, čo nás dokážu spojiť s minulosťou.

Kúzlo nedokonalostí

Filozofií wabi-sabi je oslava nedokonalosti. Starodávny japonský životný smer zahrňuje mnoho elementov hygge, ale ide ešte o hlbšie poznanie, a to pridaním potreby autenticity. Namiesto zamerania sa iba na pohodlie pridáva vrstvu nedokonalosti pre ešte o niečo viac upokojujúcu atmosféru. V tomto zmysle ide o kreatívnu odpoveď na pokračujúce volanie po dokonalosti: dokonalé auto, dokonalý domov, dokonalé telo. Súčasne dnes ľudia často trpia pocitom neovládateľnosti toho, čo sa deje. Výsledkom je, že túžia po mieste, kde sa budú cítiť ako doma, sami sebou a v bezpečí.

Rovnováha farieb a materiálov

Rovnako ako v hygge je aj vo wabi-sabi kľúčové použitie prírodných materiálov, ako sú kameň a drevo. Vytváranie pocitu tepla a bezpečia, vnášajú do interiéru prírodu a tak pripomínajú, odkiaľ pochádzame.
Často sa ľudia zaujímajú o farby a zabúdajú na materiály. Pritom práve tie hrajú ešte dôležitejšiu úlohu. Prírodné materiály, ako sú drevo, bavlna vytvárajú atmosféru pokory a skromnosti. Pokiaľ sa bavíme o farbách, sýtejšie odtiene (tmavo šedá, modrá a zelená), zemité farby (tehlová, piesková, olivová) a tlmené pastelové farby idú dokopy s prostredím, ktoré charakterizuje útulnosť a pocit autentickosti. Prírodu sa snažte priniesť na čo najväčších plochách – vyskúšajte napríklad hlinené steny, ktpré sú krásne a prispievajú k vyváženej vlhkosti vzduchu v domácnosti, použite drevené podlahy, a pokiaľ vám to finančné alebo praktické dôvody neumožňujú, nebojte sa ich náhražok, súčasné technológie vedia dokonalé napodobeniny laminátových či vinylových podláh v drevodekóra či kameňa, ktoré sú teplé, vodeodolné a nenáročné na údržbu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články