• Štýle

aktualizované

Základné vybavenie pre obývačku

Základným pilierom je pre nás kvalita a originalita. Preto pravidelne navštevujeme tuzemských dodávateľov nábytku, osvetlenie a iné doplnky, aby sme vám mohli.

Komplet Luiza tmavý dub lefkas Komplet Luiza Dub Lefkas
Komplet Luiza tmavý dub 

Premýšľajte a plánujte, potom vyberajte

Pohodlný spoločenský priestor vyžaduje spojiť niekoľko vrstiev: od nábytku podporujúceho konverzáciu po vytvorenie celkovo príjemnej, funkčnej a stimulujúcej atmosféry v miestnosti. Týchto desať tipov vám lepšie pomôže dosiahnuť cieľ. Bez kvalitného spracovania by ste nedokázali byť nadmieru spokojní so svojim výberom, pretože váš interiér by bol zanedlho plne nefunkčný a nevhodný. Môžete si vybrať z našej ponuky obývacích stien, ktoré vás stále dokážu milo prekvapiť! Okrem toho máme v ponuke veľa moderných nábytkových kompletov, ktoré nemusíte kupovať v celku, ale stačí keď si vyberiete len určitý kus nábytku, ktorý potom budete vedieť šikovne skombinovať.


Odrážajte sa od architektúry

Pokiaľ je priestor chybne navrhnutý z architektonického hľadiska, bude jeho ideálne vybavovanie veľmi obtiažne. Myslite na to, že interiér by sa mal navrhovať už pri vzniku konštrukcie domu či bytu. Design interiéru stojí na objemu a proporcii miestnosti rovnako ako na umiestnení dverí, okien a podobne.


Vyberte si svoj štýl

Vyhraďte si čas na rešerši a nájdete si vzorovú miestnosť. Ľudia často slepo nasledujú štýl, ktorý vidia u známych alebo susedov. Nebojte sa skúsiť niečo nového a originálneho, niečo, čo odráža nielen vašu osobnosť a zmýšľanie, ale aj zvyky celej rodiny. Hľadať môžete všade. Pokojne sa môžete inšpirovať všetkým čo máte pri sebe. Poriadna rešerše pred začiatkom navrhovania predíde nákladným výdajom spojeným so zlými voľbami. Zároveň budete architektovi či designerovi lepšie vysvetľovať, čo si vlastne prajete. Výber nábytku bude tiež jednoduchší, keď budete mať jasne definované, akým smerom chcete ísť.
Myslite aj na to, že je dobré držať jednotný štýl nielen v obývacej, ale aj v akejkoľvek inej miestnosti v dome či byte. Umiestnite do obývacej miestnosti predmet, ktorý na prvý pohľad zaujme a zároveň bude v symbióze s celkovým ladením izby. Môže to byť krb, dominantné okno, zaujímavá pohovka alebo napríklad osvetlenie. Vašej miestnosti dodá žiadúci šmrnc a môže sa od nej odrážať zvyšok designu priestoru.
Svetlo v obývacom priestore by malo svetlo vytvárať oddychovú a príjemnú náladu. Vytvorte ju kombináciou hlavného stropného svetla a menších lampičiek na stenách a ďalších voľne umiestnených svetelných zdrojov v priestore. Hlavné a čiastkové svetelné zdroje pomáhajú udržať atmosféru v miestnosti, ktorá je potom útulná a prívetivá. Farba nastoľuje náladu a dokonca sa hovorí, že pokiaľ je správne zvolená, môže prívetivo pôsobiť na duševný stav človeka.
Dnes si môžeme vyberať z nepreberného množstva odtieňov a výrobcovia každý rok predstaví novú sezónnu paletu farieb. Nemá ale zmysel riadiť sa dočasnými trendy. Doporučujeme spoliehať na vlastný výber, ktorý nie je obmedzený na jedno obdobie a vyskúšať farebné kombinácie nielen v prirodzenom, ale aj umelom svetle. Tak môžete zabrániť tomu, že keď zapnete lampičku, chytí vaša vysnená sofa odtieň, ktorý sa vám nebude páčiť.
Myslite na to, že je obývacia miestnosť verejným priestorom – vyberte podlahu, ktorá je príjemná na dotyk bosej nohy, zároveň ale aj designovo zaujímavá a nadčasová. Prírodné materiály ako drevo či kameň sa nikdy neomrzí. Betónová podlaha či podlaha z keramických dlaždíc v prírodnej farbe môže tiež poslúžiť veľmi dobre.
Je samozrejmé, že výborná obývacia miestnosť potrebuje pohodlné sedenie. Aby ste nesiahli vedľa, predstavte si, akú aktivitu budete robiť v miestnosti najviac. Čítať? Pozerať na televíziu? Hovoriť s rodinou a priateľmi? Odpovede vám pomôžu definovať štýl nábytku od tvaru po veľkosť a kompozíciu. Obývacia miestnosť je spoločenská miestnosť, preto by mal sediaci nábytok podporovať konverzáciu a interakciu.
Dobre navrhnutý domov má dostatok úložného priestoru – tieto kritéria by mala spĺňať aj obývacia miestnosť. Dosiahnuť toho môžete niekoľkými spôsobmi. Naplánujte poličky na knihy a doplnky, kávové stolíky so šuplíkmi či sedáky s úložným priestorom.
Krásny koberec podtrhne estetiku priestoru. Na trhu je k dostatiu obrovské množstvo rôznych štýlov a vzorov, nezabúdajte ho avšak harmonicky prepojiť so zvyškom interiéru. Vášmu interiéru môže dodať eleganciu a extravaganciu – záleží na vás. Pokiaľ máte deti, uistite sa, že ho je možné nechať prať.
Pokiaľ chcete svojej obývacej miestnosti vdýchnuť život, umiestnite do priestoru strom, vetvy alebo kvetiny v pôsobivých kvetináčoch a vázach. Tie vám pomôžu vo vytváraní pútavých kompozícií. Dekoratívne rastliny dajú miestnosti novú dimenziu a čerstvosť. Len to s nimi nesmiete prehnať, predsa nechcete žít v džungli. Navrhovanie obývacej miestnosti zahrňuje radu detailov a produktov, ktoré je potrebné správne a účelne kombinovať. Ak nie ste šikovní, neriskujte a zverte svoj domov do rúk odborníka. Mnoho ľudí si myslí, že investície do interiérového designera či architekta je zbytočná. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články