• Štýle

aktualizované

Zariadenie detskej izby

Čakáte dieťatko a chcete mu zariadiť jeho vlastnú detskú izbu? Vedzte, že len postieľka a kočiar mu nebudú stačiť. Príchod malého človiečika do rodiny znamená veľkú zmenu pre všetkých členov rodiny. A nejde len o bežný denný a nočný režim, ktorému sa nikto nevyhne, ale odráža sa to tiež vo vybavení celého interiéru. Niektoré veci je potrebné premiestniť, s inými vecami sa musíte rozlúčiť a pár je naopak potrebné dokúpiť. Viete o aké veci ide?

Komplet nábytku Pikus 2
Komplet nábytku Pikus 2 

Budete zariaďovať detskú izbu?

Ide asi o jedno z prvých rozhodnutí. Je síce jasné, že novorodenec nebude hneď potrebovať vlastnú izbu, ale väčšina rodičov už pred jeho príchodom na svet premýšľa o tom, ako vytvoriť priestor, kde by sa ich dieťaťu páčilo. Áno, nemusí to byť hneď celá miestnosť. Veď rovnako si spočiatku matky väčšinou nechávajú svoje dieťatko u seba v spálni, aby mu boli čo najbližšie. Ale aj v tom prípade je potrebné, aby ste dieťaťu vyhradili aspoň jeho vlastný kútik. A pretože by to malo byť miesto, kde sa dieťa cíti dobre a bezpečne, je vhodné (nech už ide o časť alebo o celú miestnosť) steny vymaľovať pastelovými farbami a vybrať kvalitný nábytok ideálne z prírodných materiálov.

Postieľka alebo stačí len obyčajný košík?

Pre začiatok môžete svojmu dieťatku kúpiť na spanie klasickú detskú posteľ. Každopádne to však bez postieľky nepôjde. Preto je dobré ju vybrať v pokoji dopredu. Možností je relatívne dosť. Štandardom sú modely s posuvným roštom a sťahovacou bočnicou. K ním musíte kúpiť tiež kvalitný matrac a lôžkoviny. Spočiatku možno oceníte špeciálne typy postieľok, ktoré sa dajú bezpečnostnými páskami pripevniť k posteli rodičov. Obľúbené sú multifunkčné produkty, tzv. rastúce postieľky. Ich súčasťou sú tiež šuplíky s prebaľovacím pultom. Až dieťa povyrastie, dokúpite väčší matrac a postieľku demontujete na väčšiu posteľ. Samozrejmosťou by malo byť, aby boli vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu. Môže ísť o masív, ale k dostatiu sú výrobky z dyhy alebo lamina. Záleží už len na vás, či budú vybavené kolieskami alebo nie.

Komody ako prebaľovací pulty?

Stačí sa len rozhodnúť, či si kúpite samostatný prebaľovací pult, alebo sa uspokojíte s provizóriom a premeníte v nej napríklad komodu. Jej výhodou je (podobne ako je tomu u multifunkčných postieľok s prebaľovacím pultom), že sú vybavené šuplíkmi, takže budete mať pri ruke plienky, zásypy a ďalšie užitočné potreby. K dostatiu sú špeciálne komody s prebaľovacími pultami. Pozitívom prebaľovacích pultoch je predovšetkým to, že si môžete nastaviť ich výšku podľa svojich potrieb, prípadne sú mobilné (na kolieskach) alebo dokonca skladacie. Niektoré z nich môžete povesiť na stenu. Potrebný komfort pre dieťatko zaistíte vďaka mäkkým prebaľovacím podložkám. K dostatiu sú v rôznych rozmeroch a dekoroch a naviac sú umývateľné. Praktickým vybavením detských kútikov sú tiež hojdacie či vibračné lehátka, rôzne závesné vreckárov, hrazdičky s hračkami a ďalší užitočný pomocníci.
Pokiaľ detskú izbu obývajú dve dievčatá alebo dvaja chlapci, je jeho zariaďovanie samozrejme jednoduchšie, než keby boli súrodenci odlišného pohlavia. Každému sa páčia iné farby, iný nábytok, dekorácie a nehovorme o tom, že každé pohlavie má úplne iné záujmy. V oblasti zariaďovania izieb sa tak v týchto bodoch budú chlapci s dievčatami isto rozchádzať. Ako rodič však musíme docieliť harmonického výsledku a to sa nám môže podariť jedine tak, že urobíme kompromis. Napríklad vo farebnom prevedení izby sa zameriame na neutrálny základ – vhodné sú zemité odtiene, ako je zelená, žltá, béžová, okrová a podobne. Následne potom necháme každé dieťa, aby si vyzdobilo svoj kút podľa svojich predstáv.

Postele

Práve s posteľami často nastáva problém, kam ich umiestniť. V dostatočne veľkej izbe ich rozostaviate k protiľahlým stenám. Pokiaľ v detskej izbe nie je práve priestor na rozdávanie, mali by sme sa vyhnúť dvoma samostatným lôžkam, ktoré zaberú príliš veľa miesta. Tiež sa dnes už nedoporučuje u detí tak veľmi obľúbené poschodové postele, pretože dieťa spiac na hornom lôžku má nevyhovujúce podmienky k spánku – dýcha teplý a vydýchaný vzduch a naviac tu hrozí väčšie riziko, že sa dieťa pri pozliezaní z postele zraní.
Čo sa teda ponúka ako ideálne riešenie? Zamerať by sme sa mali na niektorý zo špeciálnych systémov pre deti. Dobré je napríklad zvoliť variantu vysúvacieho lôžka zaobstaraného kolieskami (a samozrejme tiež brzdu), ktoré sa ráno jednoducho zasunie pod druhé lôžko a cez deň tak neprekáža. Pokiaľ vás napadlo, že v takom prípade jedno z detí príde vlastne o akúsi oddychovú zónu, máte pravdu. Tu je možné jednoducho nahradiť vakmi, ktoré sú ideálne pre sedenie a povaľovanie. Pri výbere nábytku do detskej izby za žiadnych okolností by ste nemali zabúdať ani na zostavu nábytku, ktorá bude obsahovať skrinky a tiež poličky. Nábytkové detské komplety by mali tiež zahŕňať miesto pre počítač a hračky, kde si bude môcť dieťa uložiť všetky svoje veci. Taktiež potrebuje nejaké skrinky alebo rovno skriňu na oblečenie. Namiesto skrini môžete tiež zvoliť viac menších skriniek, kde si bude môcť dieťa rozdeliť oblečenie podľa potreby.
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/komody-c-49-40.49.html
  
httpss://www.nabytok-bogart.sk/skrine-c-52-40.52.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články