• Izby
  • Spálňa

aktualizované

Zariadenie spálne podľa chuti

Spálňa je miestnosť, kde máme možnosť oddýchnuť si, zregenerovať sa po dlhom dni strávenom mimo domu, a tiež relaxovať v pokoji v súkromných podmienkach. Aby však spálňa splnila tieto potreby, malo by byť jej usporiadanie poriadne naplánované a vybrané prvky zariadenia by mali podporovať pohodlie tela a pomôcť upokojiť zmysly pred spaním. V tomto prípade má veľký význam nielen vybraný  nábytok do spálne. Čomu treba venovať pozornosť pri zariadení vašej spálne?

V tomto článku sa dozviete:

  • Ako zariadiť pohodlnú spálňu?
  • Ako zladiť dizajn, ktorý podporí relaxáciu?
  • Ako zaistiť pohodlie a zdravý spánok počas spánku?

Ako zariadiť ideálnu spálňu?

Spálňa je miestnosť, ktorá by mala byť zodpovedne prispôsobená našim individuálnym potrebám, a to z hľadiska používania a aj dizajnu. Iba aranžmán, ktorý bude zodpovedať vkusu a funkčným očakávaniam členov domácnosti, prinesie radosť z relaxácie a odpočinku. Veľký význam tu majú aj niektoré faktory ovplyvňujúce zlepšenie regenerácie a relaxácie počas odpočinku. To znamená, že síce spálňa vybavená aj tým najlepším spálňovým nábytkom zvýši rekreačnú hodnotu, ale nemusí mať nutne pozitívny vplyv na stav relaxácie a pokoja. Veľký význam má v tomto smere jeho estetika, ktorú formujú farby, dekorácie a textílie. Dôležitý je samozrejme výber nábytku. Hrdinom každej spálne je posteľ. Preto je dobré si vybrať posteľ, ktorá má pohodlnú opierku hlavy alebo čalúnené panely na stenu. Neoceniteľné budú aj nočné stolíky, kde si môžete odložiť svoje praktické veci.

meble do sypialni

Matrac a vankúš na spanie – správny výber

Napriek tomu, že posteľ zohráva najdôležitejšiu úlohu v každej spálni, ale kľučové pre naše pohodlie a zdravý spánok sú aj matrac a vankúš. Pri výbere týchto prvkov do spálne je dobré starostlivo analyzovať vaše individuálne potreby, telesné rozmery, zdravotný stav a životný štýl. Takýmto spôsobom ľahko určíte, ktorý konkrétny typ matraca a stupeň jeho tvrdosti bude pre vás optimálny. Výrobcovia definujú stupne tvrdosti matracov ako H1 až H4, pričom H1 sú mäkké matrace a H4 najtvrdšie. Častou chybou pri zariaďovaní spálne je ignorovanie funkcie vankúša. Vankúš by mal byť prispôsobený matracu, aby hlava a krčná chrbtica bola v ľahu počas spánku v prirodzenej polohe. Odporúčajú sa predovšetkým zdravotné vankúše, pretože majú rehabilitačné vlastnosti a pôsobia preventívne na naše zdravie.

meble do sypialni

Dokonalý relax v spálni

Okrem výberu individuálneho vybavenia spální, ako je nábytok a doplnky, je pre náš relax dôležitý aj samotný vzhľad usporiadania interiéru. Psychológovia roky zdôrazňujú, že vzhľad prostredia, v ktorom dennodenne žijeme, nás ovplyvňuje špecifickým spôsobom – na koncentráciu, nervy, emócie a pohodu. Preto je dôležité vybrať si takú farebnú kompozíciu, dekorácie a osvetlenie, ktoré na nás bude pôsobiť relaxačne a upokojujúco. Vzhľadom na to, že v spálni by sme sa mali cítiť pokojne, je potrebné sa zamerať predovšetkým na farby upokojujúce zmysly. Intenzívne farby a výrazné kontrasty unavujú zrak a dráždia zmysly, čo môže sťažovať relaxáciu a odpočinok. To znamená, že do spálne treba zvoliť neutrálne farby, jemné pastely a zemité farby. Tiež musíme pripomenúť, že príliš veľa dekorov, vzorov a doplnkov nás môže ohromiť a rozptýliť pred spánkom.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články