• News&Inspirations

aktualizované

Zariadiť podkrovie môže byť pre niekotrých ľudí náročnou úlohou

Zariaďujete podkrovie? Výber okien rozhodne, ako sa v ňom bude bývať. Pri stavbe a rekonštrukcii rodinných domov sa stále viac pre rozšírenie obytného priestoru využíva podkrovie. O tom, ako sa v ňom bude žiť, rozhoduje aj výber a počet strešných okien. Denné svetlo a čerstvý vzduch sú pre vaše zdravie dôležitejšie, než si myslíte.

Komplet nábytku Planet E

Cez celkovú snahu tráviť čo najväčšiu časť dňa vonku, je realitou, že až 90 % ho prežijeme v domoch. Zdravotné štatistiky dokládajú, že celá polovica našich chorôb súvisí práve s kvalitou prostredia, v ktorom žijeme. Bez prirodzeného denného svetla nedokážeme správne spracovať vitamíny a minerály, často sa objavuje únava očí a klesá naša výkonnosť. Slnečné lúče, ktoré prúdia oknami do našich obydlí, vylepšujú náladu aj kondíciu.

Detské izby v podkroví

Deti doma trávia vo svojich izbách väčšinu času. Zvlášť preto je dôležité priestory neodbývať len malým okienkom a spoliehať na to, že väčšinu svetla zaistia žiarovky. Je dokázané, že schopnosť detí učiť sa totiž zrastie až o 15 %, pokiaľ žijú v zdravom prostredí s dostatkom denného svetla.

Zvlášť významný je dostatok denného osvetlenia pre deti predškolského veku, ktorých zrakový orgán sa rýchle vyvíja a ovplyvňuje rozvoj pohybových a mentálnych schopností.

Správne okná šetria peňaženku

Ohľadne úspor v bývaní väčšinou uvažujeme o výdavkoch za topenie. Nezabúdajte ale ani na svietenie. Pokiaľ docielime optimálneho zosvetlenia celého domu na úroveň doporučených hodnôt, je zníženie energie na svietenie u rodinného domu približne 30 %. Nechuž bude modernizácia podkrovia znamenať radikálnu prestavbu pôdneho priestoru, či výmenu stávajúcich strešných okien za nové, renovácia priestoru vždy výrazne premení prostredie domova.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články