• Štýle

aktualizované

Zariaďovanie kuchyne pred Vianocami

Zariaďujete si kuchyňu? Vieme, akých chýb by ste sa mali vyvarovať! Rozhodli ste sa, že ešte teraz pred Vianocami vylepšíte svoju kuchyňu? Chcete si kúpiť novú linku alebo si aspoň kúpiť nové spotrebiče? Napadlo by vás niekedy, že sa pritom môžete opakovane dopúšťať zásadných prešľapov, bez toho, aby ste to vedeli? Viete, ktoré farby a materiály sa do kuchyne vlastne nehodia? Zoznam najčastejších chýb, ktoré sa často opakujú a ktorých je tu potrebné sa vyvarovať sa dozviete spolu s nami.

Kuchynská linka Moreno Surf Black 1,8 x 2,4 m Funkčná kuchyňa v jedinečnej farebnej kombinácii
Kuchynská linka Moreno Surf Black  

Čo teda robíme naozaj zle?

Najčastejším prehreškom, so ktorým sa vo svojej praxi stretávame, je chýbajúci koncept. Klienti postrádajú nutné skúsenosti a nadhľad, ktorý by im umožnil vnímať ich byt či dom ako kompaktný celok. Profesionálovia postupujú od celku k detailu, zatiaľ čo klienti často ako prví riešia detaily či jednotlivosti, ktoré vo výsledku celok vizuálne trieštia. V širokej ponuke trhu sa zvyčajne neorientujú a postupujú pri zariaďovaní spontánne, podľa momentálnej nálady. Dôležitou úlohou je preto vyriešiť okrem dokonalej funkčnosti predovšetkým jednotný farebný a materiálový koncept pre zvolený štýl.

V kuchyniach je malá pracovná plocha a nevhodné povrchy

Myslíte si, že každému vyhovuje v kuchyni niečo iného? Do istej miery máte pravdu, ale predsa len existujú určité doporučenia, ktoré sú dlhodobo overené v praxi. Najčastejšie sa objavujú nedostatky v funkčnosti. To sa týka napríklad malej pracovnej plochy. A to napodiv vôbec nesúvisí s veľkosťou samotnej kuchyne. Ďalším častým nešvárom sú zóny, ktoré na seba zle ergonomicky nadväzujú. Kuchyňa by totiž mala verne zrkadliť celý proces prípravy jedla. Konkrétne to znamená nadväznosť ľadničky (prípadne špajza), odkiaľ jedlo vyberieme a umyjeme v dreze. Samotná pracovná doska, na ktoré jedlo spracovávame, by sa mala nachádzať medzi drezom a varnou doskou, na ktorej jedlo finálne tepelne upravujeme.  
Neduhom mnohých inak krásnych kuchýň je aj odkrytý neporiadok. Často za to môže nesprávne vyriešený ostrovček alebo chýbajúce optické oddelenie kuchyne od obytného priestoru. Do otvorených políc je potrebné dôsledne umiestňovať výhradne riad, ktorý používate každý deň.  Achillovou pätou sú aj neprakticky zvolené povrchy a farby, čo sťažuje a komplikuje ich údržbu. Príčinou sú okrem štrukturovaného povrchu dvierok tiež lesklé a tmavé, špeciálne čierne materiály. Verte, že je lepšie odolať módnym trendom a radšej uprednostniť praktickú stránku, tzn. preferovať odolné materiály a stredné farebné odtiene mäty.

Výnimočnosť a individualita sú základom pre interiér – designový nábytok

Obchodníci so zariaďovacími predmetmi, nábytkom a iným interiérovým vybavením používajú veľmi často prívlastok designový ako marketingový nástroj, ktorý má za úkol zvýšiť cenu ponúkaného predmetu. Pokiaľ je taký predmet vyrobený z drahých, výnimočných materiálov, s použitím nejakej špeciálnej výrobnej technológie a vďaka tomu je tu jeho cena vyššia, potom by mal predávajúci o tejto skutočnosti zákazníka informovať a táto skutočnosť by mala byť na ponúkanom predmete vidieť. Každý taký predmet musí mať svojho autora, podobne ako obraz svojho maliara, či socha sochára. Výnimočné výrobky potom nie sú signatúru (značku, podpis) svojho tvorca, rovnako ako má napríklad porcelánový hrnček na spodnej strane značku. V prenesenom slova zmyslu je designový nábytok v porovnaní s bežnou produkciou nábytkom s jasnou a čitateľnou individualitou. Ponúka niečo viac, než len plnenie svojej funkcie a konfekciu, napríklad módny vzhľad. Pre jednoduchšiu orientáciu v tejto oblasti stojí za to navštíviť niekoľko našich kategórií v internetovom e-shop-e, ktoré vás môžu motivovať a presvedčiť vás o skutočne módnom interiéri. 
Teplé a svetlé farby v smere zhora duchovne podnecujú, zo strán otepľujú, približujú, zospodu odľahčujú a zdvíhajú. Teplé a tmavé farby z zhora uzatvárajú a sú dôstojné, zo strany obklopujú, zospodu pôsobia bezpečne pri chôdzi a uchopení. Studené a svetlé farby zhora zosvetľujú, uvoľňujú, zo strany odvádzajú stranou, zospodu pôsobia hladko, podnecujú k behu. Studené a tmavé farby pôsobia zhora hrozivo, zo strany studeno a smutne, zospodu ťažko a sťahujú dolu. Biela je farba absolútnej čistoty a poriadku. Pri farebnom usporiadaní priestoru hraje biela hlavnú úlohu, oddeľuje ostatné farebné skupiny od seba neutrálnou plochou, zosvetlením oživuje a člení. Ako farba poriadku je biela vhodná pre skladovacie priestory, šatne a tak podobne.

Farby a miestnosti v byte:

Modrá spálňa – studená farba
Svetlá studená farba (zhora zosvetľuje, uvoľňuje, zo strany odvádza stranou – tmavá farba tvorí harmonický protiklad), koberec teplý svetlý (zospodu odľahčuje, zdvíha.) 
Žltá  – pracovňa, izba – ľahká farba
Hore svetlá teplá farba (v smere zhora duchovne podnecuje, zo strán otepľuje, približuje, zospodu odľahčuje, zdvíha.) Tmavá teplá farba zo strany obklopuje. Na dôležitosť farieb by ste nemali za žiadnych okolností zabúdať, pretože dotvárajú celý priestor a dávajú mu charakter. Vďaka farbám budete tiež inak vnímať váš priestor. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články