• Štýle

aktualizované

Zariaďovanie modernej záhrady

S teplým počasím sa náš život presúva rázom na záhradu. Dnes už ale nestačí len lavička alebo terasa s grilom a stoličkami. Na záhrade môžete prežiť celý deň: Pracovať, odpočívať, variť a jesť s úplnym pohodlím a možnosťami, ako máte doma. Poďme spolu zariaďovať.

Kráľovská zostava bez lakťových opierok Vlašský orech Komplet nábytku ogrodowych
Kráľovská zostava bez lakťových opierok

Obývačka na záhrade

Na záhrade už môžete mať plnohodnotnú obývačku. Pohodlné sedačky s kresielkami s mäkkými polstry, ktoré zvládnu aj nepriazeň počasia a nevadí im občasný dážď ani prudké slnko. K sedeniu potrebujete aj odkládacie stolíky na odloženie limonády či knihy. Hojne využívaný bude jedálny stôl so stoličkami, ktorý využijete najmä k jedlu a plnení nejakej práci a povinností. Kancelársky nábytok zatiaľ chýba v prevedeniach, aby bol vhodný aj do záhrady, to však nie je pri našej ponuke veľkým problémom. Nepostrádateľné sú záhradné lehátka, na ktorých sa budete môcť pohodlne opaľovať počas slnečných dní alebo sa do nich usadíte s knihou či si len tak zdriemnete a vychutnáte pekný deň vonku. Medzi záhradné vybavenie sa tiež zaradzujú skrinky a boxy, ktoré slúžia k úschove polstrovania, hračiek či záhradných pomôcok. Na záhrade vďaka týmto praktickým úložným priestorom jednoducho udržíte poriadok.

Varenie na záhrade

Gril má asi každý a k večernému pohodovému vareniu je ideálny pre svoju jednoduchosť a cenovú dostupnosť. Dnes ale nie sú výnimočné ani plnohodnotné kuchyne s tekajúcou vodou alebo sporákom. Vlastne majú viac možností než interiérové kuchyne, pretože dym a intenzívna vôňa z grilu či udiarne, ktoré by v interiéri vadili, odnesie vietor. Nevýhodou môže byť ich cenová náročnosť a nutnosť prívodu elektriny, vody a odpadov.

Bez svietenia to v lete nejde

Vďaka vhodnej ochrane proti slnku pohodlne prečkáte aj tie najväčšie horúčavy. K stieneniu vám poslúži slnečník, slnečná plachta alebo napríklad markýza. Na rodinnú grilovačku sa bude hodiť aj záhradný stan. Slnečník sa rýchle a pohodlne montuje, umiestňovať ho môžete podľa vašich potrieb. Vyrába sa v rôznych farbách, tvaroch a designoch. Slnečná plachta sa upevňuje na steny alebo strop. Vyberať môžete z niekoľkých odtieňov, tvarov a veľkostí. Dobre sa čistí a uskladňuje. Markýza sa pripevňuje napevno na fasádu domu. Aj v tomto prípade existujú rôzne prevedenia. Záhradný či party stan dokáže ochrániť pred slnkom rovnako ako pred nepriaznivým počasím, stačí zvoliť variantu tkaniny s obsahom PVC. K dostaniu sú stany rozličných rozmerov a tiež konštrukcií – typicky ide o lacnejšiu klasiku a nákladnejšiu, avšak jednoduchšiu nôžkovú konštrukciu.

Domáca pohoda s bazénom

Kúpanie neodmysliteľne patrí k lete. Za skutočne horúceho počasia ostatne nie je nič príjemnejšieho než sa schladiť v bazénu. Pokiaľ nechcete riešiť terénne úpravy na záhrade ani investovať väčšie finančné sumy, odporúča sa zvoliť nadzemný bazén. V opačnom prípade zvoľte zapustený bazén, ktorý je síce náročnejší na výstavbu a vydrží vám takmer navždy. Bazén je vhodné umiestniť do voľného priestranstva, na ktoré dopadá čo najviac slnečných lúčov. Neobídete sa ani bez bazénovej techniky a príslušenstvo – najmä preto, že je bazén potrebné udržovať v čistote.

Večer si posvietite

So správnym vonkajším osvetlením vznikne v záhrade príjemná atmosféra aj po zotmení. O osvetlenie pozdĺž záhradných ciest sa postarajú stĺpové svetlá. Sklenené LED kamene vytvoria štýlovú atmosféru u jazierka aj medzi rastlinami. Farebné gule vykúzlia zaujímavé svetelné efekty u bazénu. Rafinovanosť a praktickosť zase ponúka vodotesné LED pásiky, ktoré je možné použiť ako svetelné lišty na terase alebo zabudované v cestách.
Majitelia väčších exteriérov a pozemkov majú určite výhodu a šťastie, pretože si budú môcť dovoliť aj viac záhradného zariadenia a pridanie nábytku podľa svojich predstáv. Záhradný nábytok vám poslúži nielen pri grilovaní alebo vonkajšom stolovaní, ale aj v prípade, že budete chcieť vytvoriť usporiadaný exteriér alebo plánujete nejaké záhradné oslavy. Môžete si svoju záhradu rozdeliť na okrásnu a oddychovú zónu podľa vášho vlastného vkusu a podľa osobitých potrieb. Okrásna časť exteriéru môže mať miesto aj na sadenie kvetov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články