• Štýle

aktualizované

Zariaďte si svoje bývanie so svetlými kombináciami

Kombináciou snehobieleho mramoru, vlnených textílií a medených prvkov vznikne útulný interiér, ktorý bude zároveň minimalistický interiér a útulný, no nie každý dokáže vytvoriť prirodzenú atmosféru, ktorú by ste si dokázali aj rýchlo zamilovať.

 Komplet Coco X Biela/Biely lesk
Komplet Coco X biela  
Pri navštevovaní dnešných novostavieb sa rýchlo môžete presvedčiť, že v prípade použitia masívneho dreva a prírodných materiálov, je to možné. Všetko môžete posúdiť sami. Ak uvažujete o zmenách vo svojom bývaní, tak môžete tiež vsadiť na osobitý štýl rôznych dizajnérov alebo nejakej konkrétnej architektúry, ktorá vás bližšie zaujala. Jednoducho si tak budete  môcť splniť svoj sen nielen o vzdušnom a svetlom interiéri, ale vďaka svojmu projektu, ktorý si môžete do detailov prispôsobiť naviac získate bývanie v ekologickej drevostavbe umiestnené v krajine plnej rybníkov a vzrastených stromov. Ak už však máte aj nejaké predstavy o tom, ako by mal váš interiér vyzerať, tak si môžete pomôcť nejakými trendmi, prípadne pestrou ponukou interiérových štýlov, ktorá vám pomôže vybrať ten vhodný pre vás. 

Jednoduchosť a praktickosť

Strohá geometria s pravouhlými štruktúrami nábytku a bielou farbou môžu dominovať celému interiéru a zároveň zjednotiť daný priestor. Napríklad police v strohej nerezovej kuchyni umožňujú vyniknúť ako predmetom bežnej potreby, tak aj tým, ktoré sú určené len k nejakému sviatočnému stolovaniu. V kúpeľni sú zas na čistých mramorových plochách umiestnené kozmetické prostriedky, ktoré dennodenne budete potrebovať pri svojej hygiene. Nábytok sa tak stáva jednoduchým a prehľadným podkladom pre akékoľvek typy dekorácií, ktoré vnášajú do interiéru príjemnú atmosféru a útulnosť.

Koľko odtieňov môže mať biela?

Áno, biela farba. Hoci sa to zdá neuveriteľné, šikovným čarovaním s odtieňmi bielej farby je možné docieliť neuveriteľne efektných výsledkov. Nájdeme ju na drevených naolejovaných podlahách, na hrubo brúsenej dubovom nábytku, na mramorovom obklade a dokonca aj na vlnenom povlečení a závesoch. To všetko sa dokonale spojí so šedými až béžovými odtieňmi hrubého starého dreva, čo umožňuje odraz svetla, ktoré dovnútra preniká cez koruny stromov rastúcich okolo vášho domu. Bielu si jednoducho zamilujete v rôznych interiéroch, pretože jej prevedenia sa dokážu vyhrať v minimalistických interiéroch, ale aj s nápadnejším zariadením a farebným ladením môžete použiť bielu na nejakých dekoráciách alebo izbových prvkoch. 

Kúzla so stropom

Každý rodinný dom na niekoľko podlaží. Základom každého interiéru, či už ide o byt alebo novostavbu klasického rodinného domu, tak si vyžaduje vstupnú halu. V mnohých rodinných domoch je strop povšimnuteľným prvkom, najmä pokiaľ máte výrazné osvetlenie. Vstupná hala býva tiež vo väčšine prípadov prepojená s priestornými šatňami, skriňami alebo komodami, kde je možné odkladať obuv, kabáty alebo nejaké potreby na doma. Prípadne ak máte priľahlé schodisko, tak tým získate nejaký priestor navyše, ktorý budete môcť použiť na vlastné účely skladovania. Celému obytnému priestoru kraľuje veľká miestnosť, ktorú môžete vďaka čiastočne zvýšenému stropu opticky rozdeliť na dve časti a tým získať aj viac svetla. Budete tak mať nižšiu a vyššiu miestnosť, kde si môžete zariadiť obývaciu miestnosť s kuchyňou a spojiť k tomu tiež jedáleň. V tej nižšej je umiestnená kuchyňa s jedálňou a v tej vyššej je obývacia miestnosť. Obývačke by rozhodne nemal chýbať krb alebo veľký konferenčný stolík so stoličkami, vďaka čomu vytvoríte príjemnú obytnú zónu pre celú rodinu. V druhom podlaží by vám rozhodne nemala chýbať intímna zóna, do ktorej patrí minimálne jedna alebo dve spálne, šatňa a samostatná kúpeľňa. Toto všetko pridáva celému priestoru komfort a pohodovú atmosféru. 

Niečo pre interiéri s malými stropmi

Strop by mal byť vymaľovaný čo najsvetlejšou farbou; v prípade, že zvolíte odlišnú farbu pre steny, strop by mal mať oproti ním svetlejší odtieň. Horizontálne lišty a pruhy miestnosť opticky ešte viac znížia. Veľkú službu nám však môžu preukázať vertikálne línie. Svetlá by mala byť tiež aj podlaha; hodí sa sem svetlé drevo a jeho imitácie, jednofarebný koberec alebo lino s jednoduchým vzorom, prípadne stále viac obľúbená sterka. Hlavne nič výrazného, čo by ovplyvnilo celkové zariadenie.
Nízke stropy neznesú veľké lustre. Svietidlá by mali byť skôr nenápadné; pekného efektu docielite, keď doplnkové svetlá umiestnite tesne pod strop a nasmerujete hore. Nábytok zvoľte ľahký, nízky a svetlý, vyvarujte sa ťažkého zdobného masívu. Záclony a závesy inštalujte najlepšie úplne k stropu a nechajte ich splývať až na zem.
Opačným extrémom sú stropy umiestnené vo výške cez 3 metre. Priestor na nás môže pôsobiť neútulným, až studeným dojmom, miestnosť sa v zime horšie vytápa. Vysoké stropy sa avšak dajú znížiť nápaditými podhľady, tie najvyššie prípadne aj výstavbou.

Vysoké stropy

Strop sa opticky zníži, pokiaľ ho farebne odlíšime od stien s tým, že bude výrazne tmavší než zvyšok miestnosti. Náter môžete pretiahnuť o niekoľko centimetrov až na steny. Nebojte sa pritiahnuť pozornosť k stropu výrazným obkladom a veľkým závesným lustrom. Doplnkové osvetlenie by malo byť umiestnené na stenách asi pol metra až meter pod stropom a smerovať dole. Vyhnite sa drobným dekoráciám, maličkosti by sa vo veľkom priestore strácali.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články