• Sprievodca

aktualizované

Zdravotné matrace – čím sa vyznačujú?

Ľudia, ktorí zápasia s rôznymi ochoreniami, by sa mali starať predovšetkým o výber správneho matraca na spanie. V prvom rade to platí pre ľudí s problémami chrbtice. V takýchto prípadoch sa treba zaujímať o zdravotné matrace. Je zaujímavé, že môžu byť tiež dobrou voľbou nielen pre ľudí so zdravotnými problémami, ale aj pre tých, ktorí sa chcú preventívne starať o svoje zdravie a zaistiť si výnimočný komfort spánku. Ak vás táto téma zaujíma, pozývame vás na zoznámenie sa s vlastnosťami zdravotných matracov a ich výhod. 
V tomto článku sa dozviete:
    • Aké sú vlastnosti zdravotných matracov?
    • Aké sú výhody zdravotných matracov? 
    • Pre koho sú určené tieto typy zdravotných matracov? 
Zdravotné matrace – vlastnosti 
Kedy je možné matrac považovať za zdravotný? Zdravotné matrace musia mať príslušné certifikáty kvality a musia získať pozitívne hodnotenia od rehabilitačných centier. Tak budú považované za zdravotnícke pomôcky a nie za tradičné matrace na spanie. Z hľadiska zdravia je to symbol najvyššej kvality a zdokonalených výplní do matraca. Zdravotné alebo rehabilitačné matrace sa pred uvedením na trh podrobujú mnohým testom a skúmajú sa z hľadiska bezpečnosti pre zdravie a dobrého vplyvu na používanie pre chorých a starších ľudí. Vďaka tomu si môžeme byť istí, že daný matrac má skutočne pozitívny vplyv na zdravý a pohodlný spánok, ale aj dobre funguje v oblasti zdravotnej prevencie. Zdravotné matrace sa často označujú aj ako ortopedické, antialergicke matrace a matrace proti preležaninám. Z tohto dôvodu majú široké využitie a uspokojujú mnohé potreby používateľov. Zdravotné matrace sú navyše vyrobené z najkvalitnejších materiálov a obohatené o najnovšie technológie. 
Výhody zdravotných matracov 
    • poskytujú úľavu pri vážnej chorobe, 
    • pomáhajú pri rehabilitácii, 
    • predchádzajú menej závažným chorobám, 
    • poskytujú vysoký štandard komfortu spánku, 
    • podporujú spánkovú hygienu, 
    • vyznačujú sa vysokou kvalitou spracovania a použitých komponentov, 
    • majú certifikáty kvality. 
 
Základné typy zdravotných matracov 

Rehabilitačné matrace 
Rehabilitačné alebo ortopedické matrace sú určené ľuďom, ktorých chrbtica počas noci potrebuje špeciálnu podporu. Budú správnou voľbou, ak bojujete s vážnymi degeneráciami, zotavujete sa z úrazu alebo chirurgického zákroku alebo máte chronické bolesti chrbta. Úlohou takýchto matracov je podporovať rehabilitačnú funkciu zabezpečením úplného uvoľnenia svalov, kĺbov a chrbtice. Optimálne podopierajú telo presne v tých oblastiach, kde je to nevyhnutné pre zdravie a pohodlie. Navyše sa prispôsobia postave a netlačia na vyčnievajúce časti tela (ruky, boky, kolená), čo ovplyvňuje správny prietok krvi. V ortopedických matracoch sa používa až sedem zón tvrdosti, ktoré zaisťujú, že každá časť našej postavy dostane primeranú oporu. Všetky tieto vlastnosti sú nevyhnutné nielen pre pohodlie chorých alebo starších ľudí, ale aj pre tých, ktorí sa chcú starať o svoju zdravotnú profylaxiu. 
Matrace proti preležaninám 
Matrace proti preležaninám sú navrhnuté tak, aby vyhovovali potrebám chorých ľudí, ktorí v posteli trávia veľa času. V takýchto prípadoch sú jednou z najväčších hrozieb preležaniny. Ide o rany, ktoré sa tvoria na miestach, ktoré sú pod neustálym tlakom. Oplatí sa investovať do matraca proti preležaninám pri rehabilitácii, chronických ochoreniach alebo keď starší človek začne mať problémy s pohyblivosťou. Tieto matrace môže používať každý, pretože výplne a poťahy, ktoré sú v nich použité, majú vďaka dobrej priedušnosti a antialergickým vlastnostiam pozitívny vplyv na zlepšenie krvného obehu, znižujú tlak na svaly a zaisťujú optimálny prísun vzduchu k pokožke. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články