• News&Inspirations

aktualizované

Zdravý byt musí mať dostatok svetla

Zdravý byt je svetlý byt. Zaistí vám dobrú náladu a životnú energiu. Svetlo nie je len praktický pomocník slúžiaci k tomu, aby sme dobre videli. Vládne našim biorytmom, dokáže ovplyvniť náladu, prispieva k posilneniu imunitného systému a má priaznivý vplyv na mozgovú aktivitu. S jeseňou svetla ubýva, čo nie je pre naše zdravie nič dobrého. Ako pripraviť interiér, aby nás pochmúrne počasie jesene a zimy nevtiahlo do depresie?

Komplet nábytku Tarabo I - Appenzeller Fichte-Čierny mat/Appenzeller Fichte Komplet nábytku industrialnych
Komplet nábytku Tarabo I 

Pred masívnym rozšírením umelého osvetlenia žili naši predkovia v súlade s prírodou a riadili sa tým, ako slnkovychádzalo a zapadalo. Od nepamäti rozoznávali denné cykly, ktorými sa riadili všetky činnosti od ranného vstávania až po večerné uľahnutia na lôžko. Vynález umelého osvetlenia so sebou ale priniesol podstatnú zmenu životného štýlu spojenú s odklonom človeka od prírody a jejho rytmu. Umelé osvetlenie nám umožnilo lepšie využiť dlhé večery a presunúť život z polia do interiéru. Umelé svetlo ale nie je slnko, má omnoho nižšiu intenzitu s odlišným spektrálnymzložením než slnečné žiarenie. A to so sebou nesie mnoho negatív.

Slnečné lúče sú silným prírodným antidepresívom a prirodzeným zdrojom vitamínu D, ktorý slúži k optimálnemu vstrebávaniu vápnika do kostí, prispieva k posílneniu imunitného systému a má priaznivý vplyv na krvný tlak, svalovú silu a mozgovú aktivitu. Pre ľudské psychické a fyzické zdravie je preto celkom zásadne, aby boli vnútorné priestory domu čo najotvorenejšie slnečným lúčom. A tým by sa malo svojou intenzitou, farebným tónom a kvalitou farieb priblížiťtiež umelé svetelné zdroje. Ako toho ale docieliť, keď sa bežná intenzita osvetlenia v interiéroch pohybuje v rozmedzí 100 až 2 000 luxov oproti aj viac než 70 000 luxov, ktoré je možné nameriať v slnečný letný deň?

Biorytmy a svetlo

Najskôr by ste si mali uvedomiť, aké osvetlenie je pre vaše zdravie naozaj ideálne. Jasné biele svetlo vám uľahčia ranné vstávanie, intenzívnejšie chladné svetlo prácu a tlmené teplé svetlo s minimálnym obsahom aktivujúci modré zložky zase večerné zaspávanie. V noci by ste sa naviac mali vyvarovať hneď trom veciam: Používaniu svietidiel s jasným chladným svetlom, dlhému sledovaniu intenzívne žiariacich obrazoviek televízie alebo displejov mobilova pôsobeniu svetelného smogu z vonkajšieho prostredia, čo je pre zdravie rovnako ohrožujúce ako nedostatok slnečného svitu a nevhodné umelé osvetlenie.Jedine v tme totiž dochádza k zvýšeniu hladiny spánkového hormónu melatonínu, ktorý zaisťuje regeneráciutela,zachycuje voľné radikály a odstraňuje poškodené bunky. Pokiaľ sa preto zaujímate o zdravé svetlo, nesmiete zapomínať ani na jeho protipól – zdravú tmu. Základné údaje o farbe svetla neboli teplote chromatičnosti v kelvinoch nájdete na každej LED žiarovke:čím chladnejšie žiarenie (teda viac do modra), tým viac kelvinov.

Ako si zosvetliť byt

So svetelným smogom alebo príliš ostrými slnečnými lúčmi si väčšinou poradia tmavé závesy či zatažené žalúzie. Ako ale zaistíte dostatočný prísun svetla do tmavej domácnosti, ktorá nedisponuje veľkým sklenením ani vhodnou dispozíciou?

Základné kroky k slnnému bytu sú pomerne jednoduché. Najskôr si umyte okná a odstráňte z nich všetky nečistoty, prípadne ťažké závesy. Potom sa zbavte prebytočných dekorácií na stenách, aby sa slnečný svit mohol lepšie, a pokiaľmožno aj rovnomerne odrážať do jednotlivých miestností. Podobne vám poslúži svetlé vybavenie a biele steny, ktoré doplníte napríklad prírodnou drevenou podlahou, kreslami alebo vankúšmi. A v neposlednom rade si nekupujte doplnky,ktoré pohlcujú svetlo a byt opticky zmenšujú, a inštalujte si kvalitné umelé osvetlenie. Najlepšie plnospektrálne. To vo vás navodí pocit krásneho slnného dňa.

Čo je plnospektrálne osvetlenie

Pôsobí prirodzene ako denné svetlo a má pozitívny vplyv na ľudské zdravie. Je možné ho využiť v domácnostiach, kanceláriách, výrobných halách a školách, ale napriek tomu je tu zatiaľ rozšírené veľmi málo. Používa sa predovšetkým pri tzv. svetelnej terapii u pacientov so sezónnymi depresiami.A pritom je jeho vplyv naozaj výnimočný. Pomáha totiž predchádzať zrakovým problémom, zvyšuje schopnosť sústredenia, výkonnosť či produktivitu práce a u žiakov a študentov vedie k lepším študíjnym výsledkom. Nezanedbateľné je tiež to, že znižuje výskyt afektívnej poruchy SAD (tzv. zimné depresie) a iných typov depresií a uľahčuje vstávanie, zaspávanie alebo regeneráciu organizmu.Napodobeniuslnečného svetla, kedy svietidlo zvládne meniť farebný tón aj intenzitu v závislosti na dennej dobe, považujeme za podstatný krok na ceste k biodynamickému osvetleniu.

Ako si správne môžete rozsvietiť svoj domov

Rovnomernosť pri svetelnom zavedení. Dôležité je zaistiť dopadajúce svetlo na plochu, ktorú potrebujete osvetliť, či už ide o jedálny či pracovný stôl alebo kuchynskú linku. Dostatočné osvetlenie pracovného miesta je rovnako dôležité. Zvyšná časť pracovnej plochy ako sú šuplíky či nástenka zostanú v šeru. Keď ste sa šli v noci napiť, tak ste museli zapnúť svetlo, čo spôsobuje signál, že máte byť hore. Práve preto je dobré si zaobstarať nočné svetlo so tienidlom. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články