• News&Inspirations

aktualizované

Zelená farba v bývaní

Intenzívne modré a zelené odtiene interiér schladia, a pokiaľ to s nimi preženiete, nech už v intenzite alebo veľkosti plochy, môže interiér pôsobiť ponuro. Ako doplnkové farby sú ale naozaj krásne. Siahnite po tyrkysovej, atramentovej, azúrovej, šedomodrej, smaragdovej alebo lesnej zeleni. Už názvy napovedajú, že sa s nimi budete cítiť ako v raji.

Komplet nábytku z lawa Helio Čierny - Čierne sklo Komplet czarnych nábytku
Komplet nábytku z lawa Helio Čierny


Ponorte sa do pokoja

Hovorí sa, že modrá a zelená sú obľúbené farby introvertov, pretože evokujú pokoj a uvoľnenie. Temperamentným ľuďom,plným vášne a emócií ale môžu urobiť veľmi dobrú službu. Ich pôsobením sú výbušné hroty ich povahy obrúsené a oni potom majú tendenciu k rozvážnejšiemu jednaniu a mierumilovnejším riešením sporov.

V interiéri sú každopádne sýte studené farby žiadúce v spálňach a detských izbách, pokiaľ máte temperamentného potomka. Ozvláštnia aj obývaciu izbu, kde ich môžete kombinovať so šedou, bielou, prírodným drevom, doplnky v teplých farbách a teplými vlnenými kobercami. Len berte do úvahy, že pocitovo sa bude zdať izba chladnejšia, než vo skutočnosti je.

Preto je lepšie studené tóny zvoliť do miestností, ktoré sú orientované na juh, kam počas roka dopadá najväčšie množstvo denného svetla a slnka, ktoré zohreje aj do studena ladený interiér.

Sýta blankytná modrá na stene určite pritiahne pozornosť a vytvorí výrazné pozadie jemnému drevenému nábytku v škandinávskom štýle.Keď ju doplníte neutrálnou bielou a šedou, nebude interiér pôsobiť nijako chladne. Pekné je aj zopakovanie farby na doplnkoch – priestor pôsobí kompaktne a zladene.

Petrolejová pohovka je výrazným prvkom v interiéri a je potrebné dobre zvážiť, či vás rovnaká farba bude baviť aj za pár rokov. Plošky oranžové a žlté prispejú pocitu, že interiér nie je príliš studený. Hlboké a temné indigo je trendy. Pokiaľ použijete túto farbu aj na celoplošný koberec, vyberajte kvalitný. Ten zaujme predovšetkým vďaka scintilačnému efektu, pri ktorom vznikajú slabé svetelné záblesky. 

Viac alebo menej?

Trvanlivejšie a na kúpe finančne náročnejšie veci by mali byť v neutrálnych odtieňoch, zatiaľ čo výrazné farby sa používajú hlavne na doplnky. To znamená, že by ste mali mať napríklad pohovku alebo kuchynskú linku radšej v neutrálnej hnedej, šedej alebo bielej a pútavejšiu farbu uplatnili napríklad na vankúšoch alebo na vzoroch. Zelený avšak môže byť aj koberec, čalúnenie stoličiek alebo menšie doplnky, napríklad vázy či kvetináče.

Videli ste v obchode zelenú linku alebo zelenou sedačku, a boli ste nadšení? Zabrzdite sa v rozlete. Veľké interiérové kusy si kupujete na veľa rokov. Čo keď vás táto varianta zanedlho omrzí? Preto sa zelená častejšie volí ako farba doplnková na časť nábytku alebo na vymeniteľné diely, vrátane obkladu u kuchynskej linky.

Trendom je napríklad zelená mätová fólia v kombinácií s drevo dekórom, použité na kuchynských dvierkach. Aktuálne sú tiež prírodné motívy, medzi ktorými sa to zelenou len hemží. Keby vás design dvierok omrzel, vymeníte ich a korpus zostane zachovaný.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články