• Štýle

aktualizované

Zelená farba v bývaní

Strecha ako záhrada. Zelené strechy na domoch aj komerčných priestoroch sú vidieť čím ďalej tým viac. Aby nie, keď okrem estetického hľadiska prináša veľa výhod. Vďaka streche pokrytej prírodným porastom dokážete v dome udržať optimálnu teplotu, v okolí zlepšiť kvalitu ovzdušia, poskytnete útočisko pre vtákov a užitočný hmyz.

 Obývacia stena do salonu Hektor 10 Antracytová/Antracytová lesk - Appenzeller Fichte Komplet nábytku Antracytová

Obývacia stena do salónu Hektor 

V neposlednom rade prispejete k nárastu zelených plôch nielen v meste. Pri plánovaní zelené strechy je potrebné zahrnúť dostatočné podpery, vodotesnú bariéru, odvodnenie a podobne. Doporučujú sa zvoliť nízko údržbové rastliny, ako sú traviny, mechy, sukulenty a nenáročné byliny. Samozrejme tiež tu záleží na rozpočte aj nadšení pre pestovanie.

Keď topí celá strecha

Zámerne nepíšu solárne panely ale solárne šindele. Solárny systém je v tomto prípade zabudovaný priamo do strechy. Panely sú plne integrované a nevyčnievajú. Ide o drahšie, avšak rozhodne estetickejšiu variantu. Trendom sú šindele kremíkové. Pri plánovaní je zapotrebu zapojenia do elektrického systému domu. Vzhľadom k vysokým zaobstarávacím nákladom určite zvážte, či má vaša strecha maximálne využitie slunečného svetla.

Stavby z organickej hmoty

Cob je v angličtine prírodný materiál vyrobený z podložia, vody, vláknitého materiálu (napríklad slámy) a prípadne aj vápna. Obsah podložia sa na rôznych miestach líši. Pokiaľ nemá vhodné zloženie, dá sa zlepšiť pieskom alebo jedlom. Príroda to má dobré vymyslené, ide o ohnivzdorný a lacný materiál, ktorý je naviac odolný proti seizmickej činnosti. Už v minulosti bol hojne využívaný v socharstve. Domy z tohto materiálu sa pýšni zaujímavým štrukturovaným vzhľadom bez ostrých uhlov. Pre stavbu domu by sa mal využiť vždy materiál miestne príslušný.

Čo spadne z neba

Využívanie dážďovej vody jednoznačne šetrí každú kapsu. Zachytenú vodu hojne využívame k zavlažovaniu záhrady, ale mnohí z nás si pod zberom predstavia nevzhľadné plastové či zhrdzavené sudy. Systémy pre zber dážďovej vody pritom môžu byť okrasou záhrady – napríklad vo forme kašny. Zaujímavou variantou je aj podzemný systém. V domácnosti sa nebojte ani využívania vo forme šedej vody, len si radšej dopredu overte, či u vás neplatia zvláštne obmedzujúce predpisy.

Kontajnery ako nový štýl

Ekologické stavby nemusia byť striktne z prírodných materiálov. Za udržiteľné sa považuje rovnako tak opätovné využitie. Výhodou domu z použitých (často lodných) kontajnerov je ich variabilita. Môžu byť stohované vertikálne alebo usporiadané vedľa seba a tvoriť tak veľmi pôsobivé tvary. Použitie nachádzajú zatiaľ viac ako komerčné budovy, ale nájdu sa aj bývajúci nadšenci.

Obklady z odpadu

Na záver sa tiež môžete inšpirovať aj prírodnými typmi, ako efektívne zrecyklovať materiál a použiť ho na obklad. Ak patríte k ľuďom, ktorý sa chcú podieľať na recyklovaní a byť naozaj šetrní k prostrediu a využívaniu materiálov, tak by ste tomu rozhodne mali dať šancu, môže vás to prekvapiť, ako sa dajú niektoré zrecyklované materiály využiť na nový obklad, ktorý nielenže bude ekologickejšou variantou, ale vďaka tomu budete môcť aj ušetriť. 
Zelená farba pripomína prírodu a možno preto si ju tak radi vnášame do našich domovov. Spoločne s modrou je zelená farba najrozšírenejšou farbou na zemi. Hoci je dosť sýta, znesú ju aj ľudia, ktorí inak príliš výrazné farby nevyhľadávajú. Je totiž upokojujúca, čistá a vnáša do našich domovov príjemnú energiu.

Pôsobenie zelenej farby na človeka

Zelená je farbou, ktorou sa obklopujeme pre celý život – je farbou trávy, lesa, rastlín, tiež farbou jara a nového života. Ide teda o prírodnú farbu, ktorá má na človeka pozitívny vplyv. Prináša pohodu, upokojenie, bezpečie a navodzuje pocit regenerácie. Zelená tiež podporuje koncentráciu, zlepšuje pamäť, rozvíja kreativitu, hravosť a prináša nové nápady. Zelená je skrátka nositeľom optimizmu a dobré nálady.

Zelená farba v interiéri

Vzhľadom k tomu, že medzi trendy v bývaní patrí návrat k prírode, veľká skupina ľudí vyhľadáva práve zelenú farbu pre dekórovanie svojho domova. Zelená je teda v dnešnej dobe veľmi žiadaná, ale nájdu sa aj takí, ktorí sa tejto farbe vyhýbajú, pretože im príde príliš extravagantná. So zelenou je potrebné vedieť zachádzať, aby sme docielili vytúženého efektu. Dobre zvolená zelená dokáže miestnosť rozžiariť, oživiť a priestor získa potrebný šmrnc. Steny je dobré maľovať skôr svetlejšími odtieňmi a je dobré sa riadiť radou, že čím väčšiu plochu chceme zelenou farbou pokryť, tým by mal byť odtieň svetlejší. Tmavé odtiene zelenej by mohli v miestnosti pôsobiť až depresívne a smutne. V tmavých odtieňoch zelenej je vhodné si kúpiť skôr len doplnky. Čo sa týka vyžarovania svetla, patrí zelená medzi neutrálne farby – svetlo nepohlcuje ani neodráža. Miestnosti tak opticky nezväčšuje ani nezmenšuje.
Rovnako ako všetky ostatné farby je aj zelená známa v mnohých rôznych odtieňoch, ktoré by sme mali zvoliť napríklad podľa toho, v akom štýle máme zariadený interiér. Pokiaľ máme moderne zariadenú domácnosť, je dobré zvoliť jasné, živé odtiene zelené, zatiaľ čo v klasických a rustikálne poňatých interiéroch lepšie vyniknú farby tlmenejšie, ako je napríklad olivová a tmavšie odtiene zelenej. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články