• Štýle

aktualizované

Zen štýl bývania

Zenová tradícia má svoje korene v Číne a odtiaľ tiež pochádza hlavne zameranie odnože budhistického učenia, ktorý kladie dôraz na meditáciu. Pri meditovaní ide predovšetkým o oslobodenia sa od zbytočných myšlienok a k získaniu určitej životnej rovnováhy. A k tej samozrejme z veľkej miery prispieva tiež prostredie, v ktorom žijeme. Čo nám táto ázijská inšpirácia prináša.
Prepojenie vnútorného a vonkajšieho priestoru
Interiéry inšpirované zenovou tradíciou sa z veľkej miery zakladajú na prepojovaní vnútorných priestorov, ale tiež na spojení exteriéru s interiérom. Používanie prírodných materiálov ako je drevo, bambus, korok či kameň je jedinečným spôsobom, ako zmazať deliacu čiaru medzi vnútrom a vonkajškom. Toto nenásilné prepojovanie vedie k vytvoreniu pokojného domova, ktoré sa stane vaším každodenným útočiskom. V duchu zenovej tradície sú v interiéri tiež oceňované veľké okná s výhľadom do otvorenej prírody či záhrady, ktoré majú upokojujúci účinok.

Prírodné farby upokojujú
To že majú prírodné farby na človeka upokojujúce účinky, nie je žiadnou novinkou. Avšak už starodávná zenová tradícia radí, aké z farieb voliť. Predovšetkým záleží na tom, čo vám sedí. Ak dávate prednosť morskej modrej, zeleni kvetín alebo preferujete odtiene pieskovej či zlato žltej farby, je čisto vašou voľbou. Všetky tieto prírodné farby vedia vyzdvihnúť, zrelaxovať alebo celkom preniesť vašu myseľ do vzdialených končín, čím podporujú vašu kreativitu a pomôžu vám meditovať. Prírodné farby sú vhodné do obývacej miestnosti aj do jedálne, pre kúpeľňu a spálňu sú lepšie ich jemnejšie pastelové odtiene.
Relaxujte, to je základ
Pojem „zenový interiér“ býval synonymom pre luxusné lázenské priestory, kam ľudia vždy prichádzali za relaxáciou a odpočinkom tela a ducha a ktoré predtým aj teraz pomáhajú ľuďom nájsť ich vnútorné já. Nájdite si aj vy to, čo vás upokojuje, u čoho môžete odpočívať a zakomponujte to do svojho interiéru. Môže to byť pokojná hudba, abstraktný obraz, originálne umelecké dielo alebo ázijská soška. Domov, ktorý je inšpirovaný zenovú tradíciou, by vás mal približovať k prírode a viesť vás k nájdeniu pokoja a vášho vnútorného sveta. Všetko, čo vám v tejto ceste pomôže, do takého interiéru patrí. Interiér vychádzajúci zo zenovej tradície je takým interiérom, v ktorom môžete spomaliť, relaxovať, slobodne dýchať a užívať si, že je vaším domovom. Dôležitou a hlavnou prioritou bývania v zenovom štýle je snaha o prepojenie interiéru a exteriéru. Veľký dôraz je kladený na prítomnosť prírodných materiálov ako je drevo, kameň, korok a bambus. 
Menej znamená viac
Na záver doporučenie, ktoré si vezmete určite k srdcu. V interiéru v štýle zen budhizmu majú čo robiť len veci, ktoré skutočne potrebujete. Prestaňte sa obklopovať zbytočnosťami a váš život bude rázom jednoduchší. Preferujte kvalitné zariadenie na úkor kvantity. Praktická výhoda tkvie aj v tom, že v menšom byte bude zrazu omnoho viac miesta. Nábytok v jednoduchých líniách, doplnený mäkkým čalúnením a vankúšmi, je presne tvorený k pohodlnému odpočinku. Fantastická inšpirácia neutrálneho interiéru, pre tích, ktorí milujú minimalizmus a prírodu. Hoci zen nie je skutočným designovým štýlom so striktne určenými pravidlami, býva často spojovaný s minimalizmom, jednoduchostí a čistotou línií. Ide skôr o spôsob, akým usporiadať svoj domov a vytvoriť atmosféru, ktorá vyrovnáva stres a starosti každodenného života. Nebolo by skvelé využiť niečo podobné u vás doma? Stačí 10 jednoduchých krokov a z vášho domova sa stane zenový interiér.
 
Obývacia stena Kaja slivka
Aj vaše nohy potrebujú mäkkosť
S parketami nikdy nestupíte vedľa, rovnako tak aj s podlahou z masívneho dreva. Biela, svetlo šedá alebo iná svetlá farba parkiet pôsobí obzvlášť rafinovane, ale môžete zvoliť aj inú farbu, pokiaľ bude v súlade so zbytkom miestnosti. Skutočný pocit pohodlia dodávajú vlnené koberce, tie sú ale náročnejšie na údržbu. Voľbou koberce však posilňujete zenový štýl svojho obydlia a pokiaľ skombinujete niekoľko kobercov z vlny alebo čisté bavlny, ich pôsobenie sa ešte zvýši. Opäť však platí, že farba kobercov by mala ladiť s farbou podlahy alebo sa pohybovať v odtieňoch moleskin, khaki alebo šedá.
Dajte prednosť textíliám z ľahkých prírodných materiálov
Pre textilné materiály platí rovnaké pravidlo ako pre farby, to znamená mali by byť prírodné, ľahké a príjemné. Jedným zo základných prvkov vášho zenového dekóru sú závesy a záclony, ktoré poskytujú dokonalé súkromie, znižujú hladinu hluku a zabraňujú vysušovaniu vzduchu. Ich výberu venujte zvláštnu pozornosť; voľte prírodné materiály, ako je ľan alebo ľahká vlna, a dbajte na to, aby ladili s ostatným zariadením. Pre spálňu sú najvhodnejšie praktické nástenné lampičky, ktoré umožňujú zamerať svetlo rôznym smerom, na rozdiel od lampičiek na nočných stolíkoch, ktoré zďaleka nebývajú tak flexibilné. Ak ste milovníkmi rozptýleného svetla, použite niektoré z mnohých druhov pekných vonných sviečok.
Jednoduchý nábytok z prírodných materiálov
Zenový štýl nábytku sa vyznačuje jednoduchými a čistými líniami bez zbytočných detailov a bohatej výzdoby. Nábytok by mal byť vysoko kvalitný a mal by byť vyrobený z prírodných materiálov, ktoré prinášajú pocit tepla a pokoja. Kúsky, ktoré slúžia k uloženiu vecí (skrine, skrinky, komody), môžu byť oživené farebným lakom, ktorý farebne korešponduje so zbytkom priestoru. Kľúčovou miestností zenového interiéru bývajú obvykle spálne, tu je preto niekoľko špeciálnych doporučení pre nábytok do spálne:
◾Posteľ umiestnite blízko zdroja prirodzeného svetla. Zásadne ju neumiesťujte za dvere alebo inej časti. Výška postele je jedným z prvkov, ako docieliť pocit pohodlia; vysoké postele obvykle pocit pohodlia ešte zdôraznia. Voľte čalúnené, kožené alebo patchworkové čelá.
◾Dekorácie obmedzte na minimum: používajte mohérové, vlnené alebo iné prikrývky a nepreháňajte to s počtom vankúšov k spaniu alebo k čítaniu.
◾Nočné stolíky sú veľmi praktickým a pekným prvkom. Opäť však platí, že je nutné zvoliť také kúsky, ktoré sa vám podarí dobre integrovať do vášho interiéru.
◾Jednoduché kreslo do čítacieho kútiku tiež zosilní váš zen, voľte však jednoduché kúsky s čistými líniami.

Ozdoby obmedzte na minimum
Pre výzdobu stien platí taktiež ako pre ostatné vybavenie: jednoduchosť. Vyhnite sa rozsiahlym zbierkam obrazov a fotografií a ponechajte si také, ku ktorým máte vzťah. Ak máte v byte knižnicu, prebaľte všetky knihy do monochromatického papierov, tak bude pôsobiť harmonicky a hravo.

Odstráňte všetky zbytočnosti
Množstvo doplnkov a dekoratívnych prvkov obmedzte na minimum, lebo veľké množstvo prvkov v priestoru je rušivé a narušuje relaxáciu. Zbavte preto svoj byt alebo zbytočností a ponechajte len to najdôležitejšie, to vám prinesie oslobodzujúci a komfortný pocit.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články