• News&Inspirations

aktualizované

Ženský minimalizmus

Aká je dokonalosť v ženskom minimalizme? Malé a ešte menšie rozmery obytných plôch nás neustále fascinujú, obzvlášť, pokiaľ ich niekto dokáže zariadiť tak, že sa v nich dá skutočne žiť, a to nielen príjemne, ale naviac aj štýlovo. Designové a útulné bývanie ponúka napríklad aj usporiadanie mini-bytu v ženskom dekóre.

Komplet nábytku Briks V
Komplet nábytku Briks V 

Malé a veľké zmeny

Ak je interiér vášho bytu otvoreným priestorom s jednou viacúčelovou miestnosťou a vy túžite si svoj domov premeniť v ženskú oázu romantiky a štýlu, nasledujte aktuálne trendy. Najlepším spôsobom členenia priestoru je farebné rozlíšenie. Je naozaj vkusné, keď sa tá istá farba nachádza v rôznych častiach miestnosti, a to vždy v rôznych pomeroch. Kuchynský kút môže byť od jedálni oddelený napríklad posuvným dielom, ktorý nezaberá takmer žiadne miesto, ale v prípade potreby skvele oddeľuje interiéry kuchyne, ako aj priestory medzi spálňou a obývacou miestnosťou. Základom je vždy funkčne využiť každý centimeter priestoru bez obetovania štýlu. Prirodzené a umelé osvetlenie musí byť dobre naplánované a malo by vždy umožňovať priestoru vzdušnosť tak, aby pôsobil väčšie, než v skutočnosti je.

Jemné detaily

Steny najjasnejšie časti bytu môžu byť napríklad purpurové. Efektívne potom je, keď sa farebný motív opakuje na koberci v kuchyni, na častiach čalúnenia a niektorých malých detailoch v spálni a kúpeľni. Kuchynský kút môže byť od jedálne oddelený napríklad posuvným dielom, ktorý nezaberá takmer žiadne miesto, ale v prípade potreby skvele oddeľuje interiéry kuchyne, ako aj priestory medzi spálňou a obývacou miestnosťou. Skrine v obývacej miestnosti môžu mať veľké sklenené plochy. Docielite tým tak dojem, akoby sa tento masívny kus nábytku doslova vznášal v priestore. Kreatívnymi úložnými priestormi schováte napríklad kabeláž od počítača, či televízora a môžete si pomôcť, jak drevenými boxmi, tak závesným systémom na druhej strane pracovného stola. V kúpeľni je veľmi vhodné, vypomôcť si napríklad drevenými policami, ktoré zároveň poskytujú možnosť skladovania drobných hygienických potrieb.

Farebné akcenty

Čierny, tmavo aj svetlo ružový, ale aj fialový keramický obklad prepožičiava kúpeľne dramatický vzhľad, tak prečo ho nevyskúšať. Nemusíte sa báť ani jasne červenej farby, ale zároveň v snahe zmierniť jeho agresívny dojem, k zariadeniu pridajte napríklad pokojné tóny dreva alebo tmavého kameňa. Geniálny spôsob umiestnenia spálne v miestnosti je nečakane napríklad v rohu interiéru, kde môže byť umiestnená visiaca posteľ. Zvýšená konštrukcia postele nad pohovkou zaisťuje maximálnu úsporu miesta v prospech obývacej časti garsónky.

Majte na pamäti, že menej znamená viac

Kľúčom k správnemu vybaveniu domácností v minimalistickom štýle je dokonalé plánovanie. Pred zariadením jednotlivých miestností si všetko dôkladne premyslite. Najmä, ak všetky druhy naplánovaného vybavenie majú v jednotlivých miestnostiach svoje opodstatnenie alebo ide len o vybavenie, na ktoré bude len sedieť prach. Také druhy vybavenia do minimalistických domácností nepatria.

Minimum vybavenia = automaticky zväčší priestor

Výhodou minimalistického bývania je tiež optické zväčšenie priestoru. Pokiaľ v miestnostiach budú len druhy vybavenia, ktoré tam byť majú a nebudete domácnosť prepchávať zbytočnosťami, okamžite získate viac priestoru. Miestnosti sa zväčšia nielen opticky, ale bude v nich skutočne viac miesta. Zo začiatku sa vám možno bude zdať, že miestnosti sú až príliš prázdne a nevyzerajú elegantne. Táto situácia sa dá vyriešiť veľmi elegantne – vhodným kombinovaním farieb na stene.

Minimalistický štýl dokáže byť hravý

Hoci sa toto tvrdenie môže zdať ako paradoxné, trendy sa menili aj v oblasti minimalistického bývania. Ešte pred niekoľkými málo rokmi bol minimalistický štýl naozaj veľmi obmedzený na využitie farieb a línií pri zariaďovaní. V súčasnosti je predsa len viac uvoľnený a dovoľuje tiež väčšiu kreativitu. To vo všetkých jeho odvetviach vybavenia domácností. Na ktoré kategórie sa pri vybavovaní minimalistickým štýlom musíme predovšetkým sústrediť?

Aké farby sa hodia?

Biela je pre milovníkov minimalistického štýlu stále najobľúbenejšou farbou, avšak už nie je jedinou. Postupne sa k nej začínajú pridávať odtiene farieb ako je béžová, šedá či farba kameňov. Radšej zvoľte svetlejšie odtiene farieb na stenách, ktoré potom môžu byť doplnené výraznejšou farbou nábytku.

Nábytok do interiéru

Nábytok do interiéru v minimalistickom štýle musí splňovať predovšetkým požiadavky na jednoduchosť a čisté rovné línie. Vhodný je nábytok z dreva, prípadne netradičných materiálov. Nábytok môže byť tiež doplnený nerezom alebo sklom, ktoré odrážajú svetlo a do minimalistických interiérov sa jednoducho hodia. Využite obývacie steny s moderným designom.

Podlahy a okná a ich samotný vzhľad

Tiež v oblasti podlahy by mali viesť jednoduché a prírodné materiály. V obľube vedie betón a drevo. Nepleťte si avšak minimalistický vzhľad s rustikálnym vybavením. Čo sa týka okien, sú ideálnou voľbou jedno-okná, ktoré sa otvárajú vytočením a nie sú vybavené okenicou, ktorá by rušila ich pôvodný vzhľad. V celkovom výsledku to bude vyzerať príjemne.

Rada na záver?

Zariaďujete si práve byt alebo len tápete, aký nábytok si kúpiť? Ak u vás hraje hlavnú úlohu funkčnosť a jednoduchosť, minimalizmus bude to, čo skutočne hľadáte. Máme pre vás pár rad, ako si zariadiť byt, aby ste sa v ňom cítili príjemne a zároveň bolo jednoduché ho udržovať a upratovať. Nasledujte svoj životný štýl. Na prvom mieste by ste si mali povedať, čo sa vám páči, čo potrebujete a využijete. Pracujete v noci? Potom sa možno budú hodiť tmavé závesy. Radi sledujete televíziu z postele alebo si radšej pustíte správy u rannej kávy? Dajte ju tam, kde ju budete sledovať. Jete často vonku a málo varíte? Veľká kuchyňa je zbytočná. Základ v neutrálnych farbách. Väčšina mužov si vyberá z čierno-šedo-bielej palety. Potom ale pre spestrenie namiesto krikľavej steny v červenej farbe, radšej siahnite po prírodných tónoch na materiáloch ako je ľan, vlna alebo kameň. 
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/skrine-s-posuvnymi-dverami-do-spalne-c-222-16.222.html
httpss://www.nabytok-bogart.sk/obyvacie-steny-c-48-40.48.html

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články