• News&Inspirations

aktualizované

Zlé svetlo v detskej izbe

Zlé svetlo v detskej izbe môže dieťaťu skaziť zrak. Čo môže deťom v ich miestnostiach spríjemniť život? Samozrejme základom je priestor, ktorý detskej miestnosti venujete. Farby a nábytok. Ale svoju veľkú úlohu hrajú aj materiály na podlahe, stenách, ďalej potom doplnky a dekorácie. Veľkú úlohu má osvetlenie. Je základným predpokladom pre vnímanie okolia.

 Komplet nábytku 2 zo systému OLIWIA
Komplet nábytku 2 zo systému OLIWIA
Svetlo je v detskej miestnosti dané umiestnením stavby v teréne a postavením domu vzhľadom k svetovým stranám. Tiež záleží na počtu okien a dverí. Aj keď je ale okien a svetla cez deň dosť, večer sa zotmie v každej miestnosti. Potom je potrebné umelé osvetlenie. Aké je ale ideálne? Osvetlenie by určite nemalo byť len jedno. Hlavný zdroj svetla by mal byť na strope. Ten poskytne dieťatťu hlavnú hladinu osvetlenia, aby sa dobre orientovalo v priestore. Potom existujú svetla lokálne, ktoré osvetlia konkrétne miesta ako je pracovný stôl alebo postielka. Také svetla potom zdôrazňujú súkromie.
Keď sa vám podarí dobre zladiť hlavné a vedľajšie svetlá, predídete tak budúcim možným problémom so zrakom, ktoré by sa inak u vášho potomka mohli objaviť. Aj keď nároky detí na osvetlenie sa menia s vekom.

Čo dieťa v akom veku potrebujete osvetliť?

kojenec: stačí mu trocha rozptýleného svetla nad postielkou a prebaľovacím pultom
batoľa: svetiel už má byť viac a musia byť mimo dosah dieťaťa, aby sa neporanilo alebo svetla nerozbilo, nesmie dieťa oslňovať, keď sa do nich zospodu pozrie, doporučuje sa osvetliť úložné priestory smerovým svietidlom alebo LEDkou, potom môže byť dieťa samostatnejšie a upratať si svoje veci, keď na to dobre uvidia.
predškolské deti a školáci: svetlo sa stáva zásadným, hlavná je lampa na pracovnom stole, nesmie oslňovať, musí byť stabilná a nemá prekážať, vhodné je preto napríklad nástenné osvetlenie, pravákom musí svietiť zľava, ľavákom z opačnej strany, inak by si pri práci stienili, dôležitá je aj lampička na nočnom stolku, ani ta nesmie pôsobiť rušivo a musí poskytnúť dostatok svetla na čítanie.

Ako vyzerá ideálna podlaha do detskej miestnosti?

Na podlahe dieťa stojí alebo sa jej inak dotýka v podstate neustále, preto je to dôležitý kontakt s interiérom jeho izby. Výber podlahových krytín je preto veľmi zásadný. Hrajú v ňom úlohu hľadiska bezpečnostné, zdravotné, užitkové a estetické. Podlaha v detskej miestnosti by ideálne mala byť: teplá, mäkká, umývateľná a zdravotne nezávadná. Napríklad drevo alebo korok sú prirodzene teplé materiály, sú umývateľné a nedržia špinu. Naviac pôsobia útulne a nekĺžu.

Čo koberce? 

Celoplošné koberce nie sú do detských miestnosti vhodné. Zachycujú totiž prach a roztoče. To by ste museli vysávať každý deň. Oproti tomu menší kusový koberec s protiskĺzovou podložkou je značka ideál.

Plastická omietka ani tapety do detských miestností nepatria

Steny v miestnostiach našich najmenších by mali byť umývateľné a oteruvzdorné. Plastické omietky a tapety síce môžu byť veľmi krásne, ale dieťa sa o ne môže zraniť a omnoho ľahšie sa v nich množia roztoče. Normálne tapety už nehrozia zdravotnými problémami, ale často sú tak výrazné, že dieťaťu hrozí, že jeho izba bude gýčovitá. S tapetami sa jednoducho musí opatrne.
Prežívajú renesanciu a na trhu je ich veľký výber. Prečo nie, tapety v izbách môžu byť, ale najlepšie nie na celej ploche, len niekde a je nutné ich vhodne doplniť nábytkom, výzdobou a podpbne. Potapetujte teda len jednu stenu alebo napríklad len jeden prvok v izbe.

Pocit domova dotvárajú doplnky a dekorácie

Nech už do izby svojim deťom kúpite kresliace tabule, vyzdobíte ho rodinnými fotografiami alebo tam dáte preliezačku, všetko s mierou. Deťom by stále malo zostať dosť priestoru na voľné hranie, spanie, prácu a ukladanie vecí. Do detskej miestnosti pokojne patria aj kvetiny. Ale tu sa rodičia musia mať na pozore. Niektoré kvetiny sú jedovaté, iné deti môžu dráždiť a vyvolávať alergie. Sú ale aj také, ktoré naopak pomáhajú. Bežne kvetiny zvlhčujú vzduch, zachytávajú prach, existujú aj také, ktoré zachycujú aj uvoľňujúci sa formaldehyd z nábytku, ktorým čistia vzduch. Naviac všetky rastliny na deti pôsobia pozitívne a vedú ich k zodpovednosti, pokiaľ sa o ne starajú.
Spálňa je z hľadiska osvetlenia pomerne komplikovaným priestorom, kde sa stretáva veľké množstvo požiadaviek. Osvetlenie by malo vytvárať príjemnú atmosféru. Z tohto hľadiska je potrebné doporučiť použitie svetelných zdrojov s teplou bielou farbou svetla. Množstvo svetla by malo být regulovateľné. Ďalej je potrebné zaistiť dostatok svetla pre čítanie ako v posteli, tak aj u písacieho stola. V oboch prípadoch sú vhodné polohovateľné lampičky s neprehľadným tienidlom.
Žiarovka sa tiež nesmie meniť pod napetím, inak sa môžu jej kontakty zapiecť. Životnosť žiarovky sa potom výrazne znižuje. Rovnako tak je potrebné dodržať bezpečnú vzdialenosť medzi svietidlom a osvetľovanou plochou, aby sa zabránilo jej nadmernému zahriatiu. Túto doporučenú vzdialenosť preto výrobcovia uvádzajú priamo na svietidlách, len je potrebné ju neprehľadnúť. Pracovné lampy s halogenovými žiarovkami môžu nepríjemne zahriať nielen nábytok, ale aj človeka.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články