• News&Inspirations

aktualizované

Žltá farba v bývaní

Žltá farba slnka je pocitovo jednoznačne najpozitívnejšia farba zo všetkých. Je to však príklad toho, že žiadna farba nestojí izolovane sama o sebe. Vždy záleží na kontrastu so susednou farbou.

 Nábytok do spalné Wenecia I
Nábytok do spálne Wenecia I 
 Kombinácie farieb a ich vzájomné ovplyvňovanie reflexií hrajú veľkú úlohu pri pôsobení na naše vnímanie. Pokiaľ zariaďujeme a vyberáme zásadné farebné odtiene stien alebo nábytku, je najlepšie si do daného priestoru priniesť reálne vzorky materiálov pre posúdenie a nechať ich na sebe chvíľu pôsobiť za rôzneho osvetlenia. Pri umelom studenejšom večernom osvetlení totiž farby menia svoj výraz. Teplé farebné odtiene strácajú svoju žiarivosť a zošednú. Studené farby sú naopak posilnené vo svojom chladivom pôsobení a rozžiari sa. Teplé slnečné svetlo odfarbuje všetky farby a teplé odtiene robí pocitovo ešte teplejšie. Napríklad žltá a oranžová pri teplom osvetlení trochu vyblednú. Pri studenom osvetlení zošednú a zosvetlia.
Jemné a elegantné farebné kombinácie môžeme docieliť jednoducho niektorou z troch zásad pre kombinácie farieb. Prvá je odstupňovanie jednej základnej farby do svetlejších odtieňov – tón v tóne. Napätie a výraz potom dodá farebný detail vo farbe z opačného pólu farebného spektra. Napríklad odstupňované žlté a krémové tóny spolu s levanduľovou. Tento farebný detail by sa potom mal v priestore objaviť v triáde, teda na troch rôznych miestach. Ako druhá zásada kombinácie farieb je používanie farieb rovnakej jasnosti. Je dôležité, aby farby boli v podobnom decentnom ladení, napríklad rovnako pastelové odtiene zelenej, žltej a ružovej do dievčenskej izby. Do tretice je to trochu zložitejšia kombinácia farieb z rovnakej oblasti. Tu je pre farebné ladenie určujúca jedna základná farba doplnená odtiene ďalších farieb, v ktorých ale farba základná presvitá. V takom prípade veľmi záleží na individuálnom vnímaní jemných farebných odtieňov.
Posledná rada pre úspešnú kombináciu farieb v interiéru znie: Nie je dobré používať čisté neriedené odtiene základných farieb vo veľkých plochách. Väčšinou na nás po čase pôsobí agresívne a lacno. Nemajú noblesu, šmrnc ani eleganciu svojich lomených príbuzných.

Žltá

Žltá je jednou z troch základných farieb spektra spolu s modrou a červenou. Je najsvetlejšou pestrou farbou a rozoznávame veľa odtieňov od sýtej farby slnka, farby repkového poľa a kukuričného klasu ku studenejšej citrónovej a sírovej do svetlých pastelových tónov svetle slamovej, vanilkovej alebo krémovej. Pôsobí veľmi povzbudivo, veselo, komunikatívne a vzdušne. Vo svetlých odtieňoch rozširuje priestor, preto sa hodí do menších miestností. V sýtych odtieňoch vystupuje do popredia. Svojim pozitívnym nábojom sa hodí do detských izieb. Žltá preukázateľne podporuje trávenie a má výrazne priaznivý vplyv na žalúdok. Preto má svoje miesto v jedálniach a nie len tých súkromných. Veľmi dobre odráža svetlo a zároveň sýte odtiene žltej dokážu svetlo vyžarovať. Preto sa využívajú pre priestory s malým množstvom slnečného svitu. Pokiaľ ju použijeme na transparentných záclonách, máme aj za podmračeného dňa pocit, že do interiéru svieti slnko. Pulzujúcu energiu a aktivitu prenáša na pozorovateľa, preto by sa nemala vo veľkej miere používať v spálni, pracovni alebo relaxačnej miestnosti. Ako oživujúci detail je však do takých miestností ideálne v podobe zlateného rámu obrazu alebo krémovej stolnej lampe. Vstupné priestory v teplých žltých tónoch dokážu návštevníka prirodzene vtiahnuť ďalej do domu. Jemná pastelová vanilková farba je pekným podkladom pre výber ďalších farieb a zároveň si rozumejú s mnohými nábytkovými materiálmi ako je drevo, kov, sklo a plast.
Takzvanou doplnkovou farbou k žltej je fialová. Spolu vytvárajú najväčší farebný kontrast. Decentné lomené odtiene fialové sú túto sezónu moderné. V kombinácii so žltou ju však používame v detailoch ako čerešňu na tortu a je lepšie modelovať priestor viac odtieňmi žltej. Táto farebná kombinácia sa krásne hodí k modernému nábytku prevedenému v tmavom až čiernom dreve. Ďalšou obľúbenou kombináciou so žltou je zelená. Vychádza z prírody, kedy nás v jari fascinujú strapaté trsy v zelenej tráve alebo plné kvety žltých tulipánov a narcisov. Do chlapčenskej izby ideálne v doplnení so stredne hnedým drevom. Teplá kombinácia žltej s červenou je klasická, výrazná a veľmi energická. Vhodne zvolené bordó odtiene so slamovo zlatou sa používajú na exkluzívnom interiérovom textile. Inšpirácie vychádzajú z minulosti a je to kombinácia navodzujúc atmosféru prepychu a bohatstva. Do dievčenskej izby je nádhernou kombináciou žltá s pastelovou oranžovou, ktorá sa príjemne pojí s neutrálnym prírodným drevom nábytku alebo nábytkom namoreným do ľahkej teplej šede.

Oranžová

Oranžová vzniká kombináciou žltej a červenej. Podľa množstva jednotlivých farieb a ďalších iných pigmentov rozoznávame mnohé odtiene, ktoré v domácnosti vyzerajú úžasne a dajú sa aj príjemne skombinovať s rôznym nábytkom a modernými kolekciami zostáv. Je to už len na vás, ako sa ich rozhodnete do svojej domácnosti zakomponovať. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články