• Štýle

aktualizované

Zlý spánok

Zle spíte? Chybu hľadajte vo svojej spálni. Kto by si neprial sa ráno vzbudiť oddýchnutý a pripravený na ďalší deň? Vždy keď sa dobre vyspíme, máme viac energie a nielen ráno, ale aj celý deň je potom jednoducho lepší. Avšak kvalitný nočný odpočinok nemusí byť vždy samozrejmosťou. Niekedy, keď sa prebudíme, cítime sa ďaleko unavenejší, než keď sme šli večer spať. A tieto stavy často súvisia s nevhodne vybavenou spálňou.

 Komplet do spalne Montana Komlet do spalne Montana
Komplet do spálne Montana 

Začnite so stenami

Konkrétne máme na mysli ich farbu. Tá je totiž veľmi dôležitá. Keď chcete jednoducho zaspávať, radšej sa pri maľovaní alebo tapetovaní vyhnite príliš jasným a krikľavým farbám. Zvoľte skôr pastelové odtiene, ktoré upokojujú. To však neznamená, že spálňa musí byť nudná. Avšak výraznejšie sýte farby stačí použiť na doplnkoch. Pri výbere farieb pamätajte na to, že jasné farby priestor zväčšujú, zatiaľ čo tmavé ho zmenšujú a miestnosť pôsobí stiesneným dojmom. Pokiaľ máte skôr malú spálňu, uprednostníte teda svetlejšiu farebnú paletu.
Naviac je známe, že každá farba ovplyvňuje ľudskú psychiku. Buď ju povzbudí alebo ju naopak upokojí. Vychádzajte teda z toho, že žltá farba vás aktivizuje, zelená harmonizuje, oranžová navodzuje pocit bezpečia a radosti, biela ponúka energiu, modrá upokojuje, fialová pomáha s nespavosťou a červená zbavuje depresie.

Základom dobrého spánku je matrac

V tomto prípade nie je šetrenie na mieste. Nepohodlný matrac je jednoducho potrebné čo najskôr vymeniť. Nevhodný preležaný matrac nepodopiera správne váš chrbát, čo vedie k bolestiam krku. Naviac je dôležitý tiež materiál, z ktorého je vyrobený. Mala by byť hlavne vzdušná, aby zabezpečovala dobrú cirkuláciu vzduchu a bránila nočnému poteniu.

Prezrite si svoj vankúš

Keď vankúš ráno vyzerá ešte horšie než ten, kto na ňom spal, je jasné, že ho musíte vymeniť. Evidentne nedrží svoj tvar, takže zrejme už dávno neplní účel, ku ktorému bol vyrobený. Správny vankúš podporuje hlavu a krčné stavce, čím stabilizuje chrbticu. Dôležitá je tiež jeho výška. Ten, kto spí na bruchu, potrebuje nízky vankúš, ten, kto spí na boku, vyšší, zatiaľ čo tí, čo spia na chrbte, by si mali vybrať stredne vysoký vankúš.

Pozor na ranné slnko

Určite z vlastnej skúsenosti viete, že jasné, intenzívne svetlo vás prebudí a znemožní vám znovu zaspať. Polohu spálne síce väčšinou ovplyvniť nemôžete, ale zato sa môžete pohrať s vhodným zatienením. Praktické sú nepriepustné rolety, žalúzie alebo závesy ušité z takej látky, ktorá do miestnosti neprepustí ani jeden slnečný lúč.

Televízia a telefón do spálne nepatria

Tieto zariadenia totiž môžu sťažovať zaspávanie a výrazne negatívne ovplyvňovať kvalitu spánku. Ľudský mozog sa potrebuje pred spánkom dostať do izbového režimu a nevnímať podnety súvisiace so sledovaním seriálov v televízií alebo prichádzajúcimi správami do telefónu. Preto, ak chcete si naozaj oddýchnuť, odneste všetky média do vedľajšej miestnosti.
Posteľ umiestnite v priestoru najlepšie čelom k stene, aby ste nemuseli zažívať nepríjemné pocity nestability. Uvedomte si, že posteľ v centre miestnosti môže narušovať váš spánok. Ráno pri vstavaní budete mať pocit nedostatočného odpočinku. Negatívna energia plynúca zo zle umiestnenej manželskej postele prináša častú nervozitu.

Nočné stolíky k posteli

Nočné stolíky sú isto užitočnou záležitosťou. Uplatnia sa predovšetkým pre úschovu drobných predmetov a vecí, ktoré chcete mať u seba aj počas nočného spánku. (Knihy, lieky, vodu).

Nábytok 

Určite sa môžeme zhodnúť na tom, že dominantnú časť celého priestoru bez pochýb tvorí posteľ. Manželská posteľ by mala byť dostatočne veľká a pohodlná pre oboch partnerov, aby bol ich spánok bezchybní a oni boli oddýchnutí. Nezabúdajte na prístup k vašej posteli, ktorý by mal byť umožnený z oboch strán. Náš eshop vám ponúka moderný nábytok do spálne z rozmanitého materiálu. Avšak sú aj takí, ktorí nedajú dopustiť na tvárne drevo, ktoré vďaka originálnym dekorom, farebnosti dokáže vyhovieť nejednému štýlu. Z dreveného masívu môžete kúpiť modernú aj univerzálne klasickú spálňu. Vybrať si môžete z rôznych typov postelí a zostáv moderných spálni, ktoré vám môžu ladiť tiež s farebným ladením celej miestnosti. Ak si nebudete istí svojim výberom, nemusíte sa rozhodnúť pre celú kolekciu. Neskôr, keď si zaľúbite daný kúsok z kolekcie, možno sa rozhodnete aj pre celú zostavu. Medzi váš výber môžete zaradiť napríklad zostavu Montana alebo Kora. Nie je ani dôležité aký štýl preferujete ako to, že by ste nemali ubrať zo svojich nárokov a požiadaviek. Určite si trvajte na funkčnosti nábytku, originálneho designu a kvalitnom materiálu.

Nábytok na mieru

Pokiaľ si nechávate vyrobiť nábytok na mieru, dobre si rozmyslite, aký nábytok budete potrebovať. Kde v priestore bude mať svoje miesto, akú funkciu bude plniť, aby vaša spálňa bola dokonalá. Základným vybavením je určite manželská posteľ, vstavaná skriňa (vstavaná skriňa, skriňa z masívu), nočné stolíky (rovnakého designu ako posteľ). Ženy uvítajú toaletní stolík s veľkým zrkadlom a šuplíkovou komodu napríklad pre spodné prádlo. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články