• News&Inspirations

aktualizované

Zrkadlá v priestore

Základné vybavenie interiéru je v istom zmysle také, ktoré si napríklad pri sťahovaní človek do nového bytu prinesie ako prvé. Vo väčšine prípadov to bude posteľ, stôl a stoličky, súčasne s tým asi tiež niečo na varenie. Bolo by výnimočné, keby si sebou niekto priviezol najskôr napríklad hodiny, povesil ich na stenu a až potom začal s tými menej podstatnými vecami, teda s onou posteľou či stoličkou. Podobne možno zvláštne by bolo, keby sa ako prvé objavilo na stene napríklad zrkadlo. Máte ho doma aj inde, než len v kúpeľni?

 Posteľ Boston - antická čerešňa
Posteľ Boston 
Zrkadlo je napočudovanie jeden z najstarších zariaďovacích predmetov, podobne ako napríklad koberec. Zrkadlo používali v prvom rade ženy, podľa niektorých egyptológov bolo zrkadlo zdrojom svetla vo vnútri pyramíd, respektíve pomáhali ho privádzať z vonku alebo ako inak si vysvetliť absenciu akýchkoľvek stôp po ohni, žiadne sadze, žiadne černasté stropy vo vnútri pyramíd, ktorých interiéry boli pomerne pestrofarebne zdobené a určite neboli určené k pobytu v absolútnej tme.
Zrkadlo sa ale stálo pevnou súčasťou obytných interiérov napriek všetkými vrstvami obyvateľov. Jeho úloha je pochopiteľne celkom jasná. Chceme sa v ňom vidieť, chceme zistiť ako vyzeráme. Súčasne je ale možné vnímať zrkadlo ako interiérový doplnok, bezpochyby tiež ako prípadný solitér, ktorý má aj svoje iné, než len dekoratívne, teda praktické určenie. Kam ale s ním?

Kúpeľňa, predsieň alebo obývacia miestnosť? Osvetlenie zrkadla a sklon

Štandardným miestom pre umiestnenie zrkadla je prirodzene kúpeľňa, muži sa pred zrkadlom holia, ženy sa líčia a pohľad do zrkadla asi patrí k základným úkonom v rámci každodennej rannej hygieny. V takom zrkadle, umiestňovanom väčšinou do hornej toaletnej skrinky nad umývadlom, prirodzene nevidíme celú svoju postavu. Mimochodom, také riešenie je jeden z najpevnejších a najviac nemenných a dodržiavaných štandardov. Skúste byť viac originálni. Praktickým miestom pre umiestnenie zrkadla je šatňa alebo predsieň, skrátka miesto, kde na seba berieme vrchné časti odevu. Tradičnou chybou je pritom osvetľovanie samotného zrkadla či ešte horšie priamo zrkadlové plochy. Osvetlené by malo byť v prvom rade miesto, na ktorom stojí pozerajúc sa postava. Ideálne je, keď za sebou nemá pestrofarebné či inak výrazné pozadie, ktoré bude ovplyvňovať posudzovanie obrazu v zrkadle. Dobré je, keď zrkadlo zostáva v naozaj zvislej polohe. Akýkoľvek sklon opäť ovplyvňuje vnímanie obrazov.
Dekadentné interiéry alebo výstredné interiéry osemdesiatych rokov, používali zrkadlo ako optický klam v mene nadväzovania ilúzie väčšieho priestoru a súčasne ako dekoráciu. Potom sa mohlo stať, že sa zrkadlo objavilo napríklad na strope v spálni.
V posteli človek strávi približne tretinu života a tá je teda v podstate najdôležitejším nábytkom v byte. Výberu správnej postele a matracu, ale aj povlečeniu, by sme mali venovať skutočne veľkú pozornosť. Dôležité je aj jej umiestnenie. V tom všetkom nám môžu pomôcť tisíc rokov overené princípy, ale aj naše jednoduché a účinné rady a tipy.

Posteľ je najlepšia drevená

Drevo je prírodný materiál, ktorý ľudské telo v priebehu spánku harmonizuje a tak je drevená posteľ celkom isto najlepšou voľbou. Moderná kovová posteľ má totiž účinky podobné Faradayovej klietke, pretože spojené kovové trúbky vytvoria uzavrený obvod a v takej posteli si skutočne príliš neodpočiniete. Kedysi tiež veľmi obľúbená vodná posteľ nie je pre príjemný a uspokojujúci spánok tiež veľmi vhodná, v spánku si proste pripadáte ako na vode.
Drevených postelí je k dostatiu veľké množstvo v rôznych rozmeroch. Pri výberu pamätajte nielen na jej šírku, ale aj na výšku. Pokiaľ si kúpite vyššiu posteľ, bude sa vám z nej lepšie vstávať a tiež budete nad takzvanú ťažkú energiu, ktorá sa vždy drží u zeme. 
Posteľ by tiež mala mať pevné čelo, o ktoré sa môžete oprieť a ktorým nebudú prepadávať vankúše.

Vhodné miesto pre posteľ

Posteľ – ideálne drevená s pevným čelom a vyššia – by mala byť umiestnená v najpokojnejšom mieste spálne a mal by k nej byť minimálne z oboch bočných strán pohodlný prístup. Čelo postele by malo byť tesne u stene a najlepšie tak, aby z postele bolo vidieť na dvere. Nohy by ale nemali smerovať priamo k dverám a vonku z miestnosti – toto umiestnenie je pre ľudí náročnejšie, pretože energia je z človeka tiahnutá od dverí nohami, a tak pri spánku dlhodobo vysiluje, miesto aby posilovala.
Posteľ by nemala stáť ani v takzvanej energetickej diaľnici v priestoru medzi viac dverami alebo medzi dverami a oknom. Posteľ pod oknom síce vyzerá efektne, ale také umiestnenie pokojné a posilujúce spánok tiež nezaručuje. Základným princípom pre výber nového matraca je, že sa na neho musíte cítiť dobre, a tak si ju jednoducho pred kúpením preveriť. Pri takom skúšaní iste sami poznáte, že matrac s perím veľmi pohodlné nie sú a ani nejaká prídavná slabšia krycia matrac veľmi nepomôže. Nezabúdajte, že bez zrkadla aspoň v jednej miestnosti by bol váš interiér veľmi fádny, a vy by ste ani nemali šancu zistiť ako naozaj vyzeráte. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články