• Kuchyňa
  • News&Trends
  • Obývacia izba

aktualizované

Ako spojiť kuchyňu s obývacou izbou?

 
Otvorená obývacia izba s kuchyňou je obľúbeným trendom v interiérovom dizajne, ktorý vyplýva z mnohých výhod, praktických aj úžitkových. Takéto kombinované priestory však nesú aj určité požiadavky z hľadiska usporiadania. Zatiaľ čo úžitkový rozmer kuchýň prechádzajúcich do obývačky nie je dilemou, rieši sa skôr estetická stránka. Preto Vám chceme pomôcť, spolu s interiérovým dizajnérom, zahodiť vaše pochybnosti a zariadiť krásnu kuchyňu kombinovanú s obývacou izbou.
Obývacia izba kombinovaná s kuchyňou – výhody a nevýhody riešenia
Čoraz viac ľudí sa pri plánovaní svojich domácností rozhoduje pre otvorené kuchyne s obývačkou a jedálňou. Niet sa čomu čudovať, veď takéto riešenie má množstvo výhod. Najviac oceňujeme, samozrejme, efekt väčšej priestrannosti a svetlejšieho interiéru. Získame viac priestoru, po ktorom sa ľahšie pohybujeme. Je tiež jednoduchšie vybaviť a usporiadať takéto kombinované miestnosti. Otvorené kuchyne s obývačkou tiež prispievajú k integrácii s blízkymi a umožňujú vám užívať si spoločné chvíle aj pri vykonávaní každodenných povinností. Napriek tomu sú tu aj niektoré nevýhody. V prvom rade ide o prenikanie pachov a zvukov vychádzajúcich z kuchynskej časti do obývačky. Ďalšou dilemou je, ako zariadiť takéto kombinované priestory, v ktorých sú zóny, ktoré hrajú úplne iné úlohy. Oplatí sa teda pouvažovvať, aký nábytok, dekorácie a textílie zvoliť, aby celý aranžmán lahodil oku.
dekoracje kuchnia otwarta
Dva varianty dekorácie otvorených kuchýň
Pri dekorovaní otvorenej kuchyne s obývačkou je dobré zvážiť dve možnosti. Prvým je zamerať sa na kontrast, teda zvýraznenie jasných hraníc medzi kuchynskou a obývacou časťou. Takéto dizajnové riešenie je v súčasnosti čoraz menej obľúbené, no niekomu sa samozrejme môže páčiť, pretože tým získavame zaujímavý dizajnový charakter. Odlišné môžu byť použité farby na kuchynskom a obývačkovom nábytku a tiež podlahy jednotlivých zón. Na druhej strane, dekorácie do kuchyne môžu odkazovať na klímu konkrétnej zóny miestnosti. Do kuchyne sú vhodné napríklad nástenné potlače prezentujúce zeleninu a ovocie alebo iné klasické dizajnové motívy. Do obývačkovej časti môžete umiestniť trochu iné dekorácie. Je však dôležité zabezpečiť konzistentnosť z hľadiska formy. V opačnom prípade bude celá miestnosť pôsobiť príliš chaoticky.
dekoracje do salonu z kuchnią
Alternatívou takéhoto riešenia je zamerať sa na súdržnosť zariadenia a dekoratívnosť oboch úžitkových zón. Toto je najobľúbenejší prístup pri navrhovaní kombinovaných interiérov, pretože umožňuje ešte viac zdôrazniť dojem väčšej priestrannosti. Nábytok a doplnky použité v oboch zónach sú si v tomto prípade dizajnovo a konzistentne farebnou kompozíciou veľmi podobné. Kľúčom k úspechu je starostlivé stieranie vizuálnych hraníc medzi kuchyňou a obývačkou. To znamená, že závesy používané v obývacej časti by mali byť použité aj v kuchyni. Podobne treba použiť aj iné dekoratívne prvky. Pri rozhodovaní o integrácii umeleckých diel do interiéru stojí za to dbať na to, aby v kuchyni aj v obývačke spolu ladili. Celý aranžmán krásne doplnia dekoratívne figúrky a koberčeky, ktoré možno umiestniť do oboch zón.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články