• Izby
  • Obývacia izba

aktualizované

Ako zariadiť úzku obývačku v paneláku?

Úzka obývačka v paneláku môže byť výzvou na jej usporiadanie. Vzhľadom na to, že v obytnom priestore trávime väčšinu voľného času, obývačka by mala spĺňať očakávania nielen po estetickej, ale aj funkčnej stránke a poskytovať maximálny komfort. Na dosiahnutie týchto cieľov sa oplatí pristupovať k plánu usporiadania premyslene a použiť triky pri zariaďovaní interiéru, ktoré opticky navodia dojem väčšej priestrannosti. S pomocou interiérového dizajnéra sme pre vás pripravili niekoľko praktických rád, ako si zariadiť úzku obývačku.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Úzka obývačka. Kde začať?
  • Aké funkcie by mala vaša obývačka spĺňať
  • Ako usporiadať nábytok v úzkej obývačke?
  • Vizuálne triky na dizajn interiéru.

Úzka obývačka. Kde začať?

Úzka obývačka je typ interiéru, s ktorým sa musí u nás popasovať nejeden majiteľ. Jej zariaďovanie si vyžaduje primeraný prístup, aby na efekte vytvoreného usporiadania a zvoleného vybavenia už nezáležalo na ploche a tvare interiéru. Pokúsime sa dokázať, že usporiadanie úzkej miestnosti v paneláku môže byť efektívne, pohodlné a funkčné. Skôr než sa dostaneme k bodu, však chceme upozorniť na skutočnosť, že usporiadanie potenciálne náročných priestorov si vyžaduje náležitú prípravu. Preto je dôležité začať s presným meraním miestnosti, nakreslením návrhu na papier a vyznačením jednotlivých vchodov, okien, rozvodov elektrických zásuviek. Vďaka tomu získame jednoduchú vizualizáciu, ktorá uľahčuje optimálne využitie dostupného priestoru. Uveďte tiež, aké funkcie by mala spĺňať vaša obývačka, od toho sa odvíja výber konkrétneho nábytku, napríklad či je lepšie zvoliť malú rohovú sedačku alebo pohovku s funkciou na spanie.

Zvážte, aké funkcie by mala vaša obývačka spĺňať

  •  Výlučne funkciu relaxácie?
  • Oddychová zóna a jedálenský kút?
  • Obývačka spojená s domácou kanceláriou?
  • Obývačka s nábytkom na spanie?

Obývacia izba môže vykonávať viac funkcií súčasne. Oplatí sa vylúčiť tie riešenia, ktoré považujeme za zbytočné, berúc do úvahy potreby a životný štýl členov domácnosti. Pretože v úzkej obývačke sa oplatí zamerať na minimalizmus a striedmo vyberať množstvo doplnkov. Vďaka tomu budeme môcť ušetriť dostupný priestor a získať efekt komfortu a vizuálnej priestrannosti. Zamyslite sa teda nad tým, ktoré funkcie obývačky sú pre vás skutočne potrebné a potom si vyberte nábytok, ktorý bude spĺňať vaše potreby a zapadne do vašej úzkej obývačky.

Ako usporiadať nábytok v úzkej obývačke?

Keď už vieme, aké funkcie má obývačka spĺňať, oplatí sa vybrať nábytok, ktorý v nej bude. V úzkej obývacej izbe je potrebné vymedziť oddychovú zónu pozostávajúcej z malej rohovej sedačky alebo pohovky. Zaujímavou ponukou, vďaka ktorej ušetríte miesto v obývačke, je malá pohovka s taburetom. Vďaka tomuto riešeniu získame tzv Nábytok 2v1. Po pridaní taburetu na danú stranu pohovky ľahko vytvoríme rohovú sedačku a získame tak pohodlné ležadlo. Po odsunutí však takýto taburet bude plniť funkciu ako konferenčný stolík, takže nemusíme dokupovať ďalší kus nábytku.

K riešeniam, ktoré dokonale fungujú v úzkej obývačke, patria aj moderné modulárne rohové sedacie súpravy. Každá kolekcia sa skladá z niekoľkých alebo asi tucta prvkov, z ktorých si môžete vytvoriť svoju rohovú sedačku. Vďaka tomu môžete nábytok dokonale zladiť s podmienkami miestnosti a vybrať si tie prvky, ktorých funkcie nám najviac vyhovujú.

Dobre vedieť!

Odporúčame vám tiež neumiestňovať pohovku alebo rohovú sedačku priamo k stene. Je lepšie upustiť niekoľko centimetrov a nechať kúsok miesta pri stenách, vďaka čomu sa vyhneme pocitu preťaženia  a dodáme interiéru trochu ľahkosti.

Ako zariadiť úzku miestnosť v paneláku – vizuálne triky na dizajn interiéru

  • Použitie svetlých farieb (môžete použiť tmavšie a zásadné farby, ale vo forme dekorácií).
  • Úzku stenu natrieme tmavšou farbou, vďaka čomu sa nám opticky priblíži a vyhne sa dojmu dlhého úzkeho bloku.
  • Vodorovné pruhy na užšej stene výrazne rozšíria interiér.
  • Zrkadlo alebo koláž zrkadiel zavesených na stene dokonale zväčšia priestor.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články