• Kuchyňa
  • News&Inspirations

aktualizované

Výmena kuchynskej dosky

Výmenu kuchynskej dosky, drezu a batérie zvládnete aj vy. Ako na to? Vyzerá vaša kuchynská linka zašle a opotrebovane, ale na kompletnú rekonštrukciu chýbajú peniaze? Pozrite sa na vec novými očami a zamyslite sa, či by vzhľadu kuchyne neprospeli nejaké väčšie úpravy. Ak je korpus v poriadku, stačí vymeniť dvierka alebo ich natrieť a dať nové úchytky. Tiež výmena pracovnej dosky alebo drezu s batériou dokáže zázraky. Poradíme vám, ako to zvládnuť svojpomocne.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Výmena kuchynskej dosky
  • Výmena pracovnej dosky krok za krokom
  • Montáž kuchynského drezu
  • Montáž kuchynskej batérie

Výmena kuchynskej dosky

Novú pracovnú dosku kúpite v obchodných domoch s nábytkom, v hobby marketoch, kuchynských štúdiách, široký výber je aj u nás. Najlepšie sa doma bude inštalovať masívna doska, dyhovaná alebo laminát. Inštalácia kamennej dosky nechajte radšej na odborníkoch. Zakúpenú dosku si nechajte odrezať na požadovaný rozmer, pokiaľ túto službu daný obchod neponúka, zostane to na vás. Často sa stáva, že dosku je potrebné prispôsobiť napríklad šikmej stene. V takom prípade jednoducho prenesiete nepravidelný priebeh steny pomocou dreveného kolíka a ceruzky na kuchynskú dosku, zrežete ju pozdĺž vyznačenej linky a prisuniete presne k stene.

Výmena pracovnej dosky krok za krokom:

Najprv odstráňte pôvodnú dosku, a to tak, že zospodu – zvyčajne vo vnútri skriniek – uvoľníte šrauby. Prichádza čas na výrez na drez a varnú dosku. Pamätajte, že keď raz porežete, nebude už cesty späť, a preto si radšej niekoľkokrát overte predkreslené rozmery.

Režeme príamočiarou pílou. Pre správne nasadenie pílového listu vyvŕtajte v jednom rohu požadovaného výrezu otvor s veľkosťou 10 mm. Potom mierne pritlačte na priamočiaru pílu a ostrým pílovým listom vyrežte potrebný otvor. Dbajte na to, aby horné okraje kuchynskej dosky nepraskli. Pre vytvorenie okrúhlych výrezov použite špeciálne náradie na kruhové výrezy, ktoré patria k príslušenstvu priamočiarej píly. Pílu potom môžete viesť v požadovanom priemere ako kružidlo. Pokiaľ máte všetky potrebné výrezy hotové, ošetrite ich proti vlhkosti. Naneste na reznú plochu prúžok silikónu a rozotrite ho japonskou stierkou. Pred šraubovaním pracovnej dosky musia byť spodné skrinky presne zosadené a zošraubované.

Potom položte kuchynskú dosku a upevnite ju k spodným skrinkám kovovými uholníkmi či ešte lepšie špeciálnymi spojkami zloženými z horného a dolného dielu. Dolná časť spojky sa pripevní na spodnú stranu kuchynskej dosky a horná časť na bočnú stenu spodnej skrinky. Potom oba diely na seba nasaďte a zašraubujte. Toto spojenie je možné kedykoľvek opäť povoliť. Ukončovacie listy bránia zatekaniu vody za linku a pomáhajú tak chrániť korpus. Nosné a krycie profily prirežte na presnú dĺžku. Na vnútorné aj vonkajšie rohy existujú špeciálne profily. U tejto metódy nie je potrebné používať šikmý rez. Nosný profil priložte tesne k stene. Na upevnenie vyvŕtajte do kuchynskej dosky otvory na šrauby (pre šrauby 3 x 20 mm použite vrták 2 mm). Po prišraubovaní upevníte krycí profil a konce uzavrite tvarovanými profily.

Montáž kuchynského drezu

V prípade, že meníte len drez do starej pracovnej dosky, dbajte na to, aby ten nový mal správne rozmery ako pôvodný. V opačnom prípade je potrebné na pracovnej doske upraviť otvor. U novej dosky otvor vyrežete pomocou priamočiarej píly, ako je popísané vyššie. Takto pripravený drez sa celý zasadí do výrezu a svorky sa zospodu prišraubujú k okraji. Podľa priloženého návodu namontujte na drez odtok. Do otvoru na vodovodnú batériu zasuňte pripojovacie hadice a nohu batérie, nasaďte stabilizačnú dosku a všetko dokopy napevno prišraubujte matkou. Priebežne kontrolujte správne vyrovnanie batérie, aby sa pri uťahovaní nepretočila. Na utlmenie hluku pri náraze vody na spodnej strane odkvapavacej plochy nalepte priložené tlmiace dosky a na okraj drezu pripevnite dodané upevňovacie svorky.

Montáž kuchynskej batérie

Pri montáži kuchynskej batérie sa ako prvé pripevňujú rohové ventily do steny. Pred zašraubovaním ich pomocou izolačného konopí a tesniacej pasty utesníte. Existujú aj rohové ventily s tesniacim krúžkom, ktoré už nie je potrebné dodatočne utesňovať. Do batérie našraubujte obe dve pripojovacie hadice. Dbajte pritom na správne priradenie teplej a studenej vody. Hadici zašraubujte pevne len rukou a potom prevlečte batériu spolu s hadicami do otvoru na kohútik. Podľa návodu sa zospodu našraubujú pripevňovacie súčiastky ako stabilizačná doska, kovový krúžok a prevlečená matica. Pripojovací hadice spojte s rohovými ventily a namontujte sifón. Po montáži nezabudnite otvoriť hlavný vodovodný kohútik a otvoriť oba dva rohové ventily. Pusťte vodu a ohmatajte jednotlivé spoje rukou. Tak skontrolujete, či všetky dokonale tesnia.

Dobre vedieť!

Samozrejme, ak si na zmenu kuchynskej linky, vrátane tesnenia netrúfate sami, tak sa obráťte na odborníkov, ktorí vám so všetkými zmenami u vás doma pomôžu. Pri zmenách v interiéri nemôžete šetriť, pretože dôležitá je funkčnosť celého priestoru a nie náklady na prerábanie.

Výber kuchynskej linky alebo skriniek vám môže spestriť aj naša bohatá ponuka, pri ktorej si určite každý príde na svoje, či už ide materiál, dizajn alebo celkové prevedenie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 3 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články