• Izby
  • Kuchyňa

aktualizované

Pestujeme bylinky v kuchyni – týchto 7 u Vás nesmie chýbať

Použitie bylín v pokrmoch má veľa výhod – bylinky sú prírodné koreniny, ktoré prinášajú nášmu telu množstvo benefitov – obsahujú nielen vitamíny a iné mikroelementy, ale zlepšujú aj metabolizmus. Okrem toho nemožno zabudnúť, že zvýrazňujú chuť každého jedla a robia ho ľahšie stráviteľným a zdravším. Čerstvé, zelené bylinky sú tiež dokonalou a efektnou ozdobou Vášho riadu a kuchyňa plná zelených a aromatických kvetináčov s bylinkami sa stáva útulnejšou a pôsobivejšou – môžete ju ozdobiť aj ďalšími doplnkami, ako sú obrazy s bylinkami do kuchyne. Tu sú bylinky do kuchyne, ktoré sa oplatí pestovať – týchto sedem je absolútny must have!

Nielen obrazy s bylinkami do kuchyne – tu je 7 byliniek, ktoré sa oplatí pestovať v kuchyni

Popravde povedané, môžete si sami vypestovať takmer všetky bylinky do kuchyne, no nie všetky sú však ľahké na pestovanie a nie všetky sa uplatnia vo vašej kuchyni – najlepšie je preto zamerať sa na koreniny, ktoré používate najčastejšie a obzvlášť si ceníte ich chuť. Existujú aj také univerzálne bylinky do kuchyne, ktoré využijete prakticky každý deň – a práve tie Vám odporúčame na samotné pestovanie – ich sušené náhradky im nedorastajú ani k pätám!

bylinky do kuchyne
Kuchyňa Linea – Komplet nábytku kuchynského

Zelená petržlenová vňať alebo petržlen je výnimočne aromatická rastlina, ktorá je nenahraditeľná predovšetkým do polievok, cestovín, šalátov, chlebíčkov, ale aj mäsitých pokrmov, napr. gulášov. V skutočnosti sa zelená petržlenová vňať dá použiť takmer do každého jedla, no možno okrem dezertov – ak si ceníte jej chuť. Je nenáročná aj na pestovanie – stačí vám kvetináč na bylinky do kuchyne, do ktorého bylinku zasejete, alebo vložíte vo forme hotovej sadenice. Ďalšou bylinkou s takýmto univerzálnym využitím je pažítka – výborne sa hodí na chlebíčky, ako prídavok do praženice, ale aj tvarohu, nátierok či zemiakov. Treťou mimoriadne aromatickou bylinkou je bazalka – ideálne sa hodí do jedál s paradajkami, je prísadou do cestovín a zapečených pokrmov, ako aj prísadou do zeleného pesto – je to tiež bylinka, ktorá sa bude skvele hodiť na zdobenie pokrmov. Ide o bylinky do kuchyne, ktoré sú nenáročné na pestovanie, takže Vám nebudú robiť problémy.

Ostatné bylinky do kuchyne, ktoré Vám chceme odporučiť, sa vyznačujú jedinečnou a výnimočnou vôňou a okrem iného sa budú hodiť do stredomorských či talianskych jedál, no nielen. Patrí medzi ne tymian, oregano alebo rozmarín. Dajú sa použiť do zeleninových aj mäsových jedál – majú jedinečnú vôňu a poslúžia aj ako dekorácia. Poslednou bylinkou, ktorú sa oplatí pestovať v kuchyni, je mäta – výborne sa hodí ako doplnok do dezertov, osviežujúcich nápojov, ale aj omáčok a plniek. Tieto bylinky do kuchyne sú podľa nás naozaj must-have, no tento zoznam si samozrejme môžete upraviť podľa seba – veď ich predsa využijete vo svojej kuchyni! Nezabudnite však, že na ich pestovanie potrebujete vhodný kvetináč na bylinky do kuchyne, alebo napríklad praktický stojan na bylinky do kuchyne.

bylinky do kuchyne
Kuchyňa Vegas White

Pestovanie byliniek – kvetináče na bylinky do kuchyne

Bylinky, ktoré sme spomenuli vyššie, sú pomerne nenáročné na pestovanie a nevyžadujú špeciálnu starostlivosť – môžete si ich zasiať sami, alebo kúpiť hotové sadenice, no v oboch prípadoch budete potrebovať kvetináče na bylinky do kuchyne – aj hotové sadenice v plastových nádobách vyžadujú presádzanie – inak sa bylinky do kuchyne nemusia správne vyvíjať a môžu dokonca odumrieť. Kvetináče na bylinky do kuchyne môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, napríklad z plastu alebo keramiky, no každý z nich musí mať na dne otvory, ktoré zabezpečia správny odtok vody. Z tohto dôvodu musí mať každý kvetináč na bylinky do kuchyne zodpovedajúcu podložku.

Kvetináče na bylinky do kuchyne je možné umiestniť napríklad na parapet – rastliny majú rady veľa svetla, no ak je kuchyňa veľmi svetlá, možno Vám na tento účel poslúži aj praktický stojan na bylinky do kuchyne, ktorý nám pomôže využiť voľný priestor určený na pestovanie rastlín. Kvetináče na bylinky do kuchyne môžete, samozrejme, umiestniť aj na iné miesta, no nezabúdajte ich pravidelne polievať a dokonca aj kropiť. Na výsadbu je najlepšie použiť zeminu určenú pre bylinky.

bylinky do kuchyne
Kuchyňa Mela Dub sonoma

Stojan na bylinky do kuchyne a ďalšie doplnky, ktoré sa oplatí kúpiť

Kvetináče na bylinky do kuchyne sú doplnkami potrebnými pre pestovanie, ale oplatí sa vybrať aj iné, ktoré uľahčia pestovanie a starostlivosť. Skvele sa na tento účel bude hodiť spomínaný stojan na bylinky do kuchyne, ale takisto napríklad aj značky na bylinky, ktoré nám pomôžu rozpoznať, aké bylinky do kuchyne rastú v kvetináči – určite je to skvelý tip pre ľudí, ktorí len začínajú s pestovaním byliniek, no drevené značky budú aj zaujímavou dekoráciou. Kuchyňu môžeme vyzdobiť aj inak, napríklad tým, že v nej umiestnime obrazy byliniek do kuchyne, ktoré doplnia Vašu domácu plantáž.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články