• Izby
  • Pre deti a mládež

aktualizované

Očami dizajnéra: detská izba pre dvoch

Byť jedináčikom má svoje výhody, no mnohé rodiny sa rozhodujú mať dve deti, lebo sú presvedčení, že mať súrodencov prinesie oveľa viac výhod celej rodine – pre dvojicu detí sa často rozhodujú aj osoby, ktoré ešte nemajú zodpovedajúci metráž domu alebo bytu, alebo aspoň na začiatku, keď sa takzvane „zariaďujú“ – to je čas, kedy sa často musíte zmestiť napríklad do dvoch izieb, z ktorých jedna patrí dospelým Ako zariadiť panelákovú detskú izbu, keď máme k dispozícii iba jednu spoločnú izbu pre deti? Aj na to existujú dobré riešenia, aj keď je to často výzva rovnako pre návrhára, tak aj pre samotných rodičov.

Detské izby v malých priestoroch – na čo nesmiete zabudnúť?

Samostatné izby sú luxusom, no práve v spoločnej izbe majú súrodenci väčšiu šancu lepšie sa spoznať a naučiť sa spolupracovať. Určite sa Vám bude ľahšie zariaďovať panelákovú detskú izbu, ak má väčšiu plochu – potom v nej bude oveľa jednoduchšie oddeliť samostatné zóny pre každé dieťa, ale detské izby v malých priestoroch môžu byť takisto pekné a funkčné. Nezabúdajte však, že aj malá paneláková detská izba musí byť zariadená tak, aby v nej malo každé dieťa svoje miesto, kde si bude môcť plniť svoje najdôležitejšie potreby. Mali by ste však pomyslieť aj o spoločnom mieste, kde budú deti tráviť spoločné chvíle, napríklad hraním hier.

detská izba pre dvoch
Poschodová posteľ domček Nemos


Detské izby v malých priestoroch by mali byť rozdelené do dvoch zón a každá z nich prispôsobená potrebám a veku dieťaťa – často sa stáva, že medzi súrodencami je väčší vekový rozdiel, a to si vyžaduje dva úplne odlišné koncepty a často aj nábytok – nebojte sa, všetko sa dá urobiť! Malá paneláková detská izba musí mať v prvom rade dve miesta na spanie bez ohľadu na vek dieťaťa. Dobrým riešením sú poschodové postele, najmä keď sú deti v podobnom veku. Ak to priestor dovoľuje, môžete umiestniť aj dve samostatné postele, ktoré sa dajú oddeliť napríklad obojstrannou knižnicou – potom každé dieťa získa aj samostatné miesto na uloženie príslušenstva. Okrem postelí musí mať paneláková detská izba aj dve miesta na prácu alebo učenie – väčšie dieťa potrebuje písací stôl a stoličku a menšie môže využiť menší stolík s pohodlnou stoličkou, ktorý môžeme s časom tiež vymeniť za písací stôl. Každé dieťa potrebuje aj miesto v šatníku na svoje oblečenie, pričom stred izby s malým kobercom môže byť miestom na spoločné hranie – to je absolútne minimum, ktoré by ste mali svojim dvom deťom zaistiť v  mieste, akým je paneláková detská izba.

detská izba pre dvoch
Výsuvná poschodová posteľ s tabuľou na kreslenie Amely

Inšpirácia dievčenská detská izba

Dve zóny aké má paneláková detská izba by mali byť rozhodne inak zariadené nielen podľa veku, ale aj podľa pohlavia. Našou inšpiráciou na dievčenskú detskú izbu je v prvom rade rozhodnutie o dekoráciách a doplnkoch, ktoré sa dieťaťu páčia – dievčatá pripisujú väčší význam aj farbám, preto jej časť izby môžete vymaľovať v jej obľúbenej farbe alebo použiť napr. tapety so špecifickými motívmi, ktoré sa navyše ľahko čistia – v hobby marketoch nájdete veľa nápadov, ako funkčne využiť steny v detskej izbe.

Našou inšpiráciou na dievčenskú detskú izbu sú aj rôzne druhy doplnkov, ktoré určite ocenia dievčatá všetkých vekových kategórií – môžu to byť okrem iného dekoračné vankúše, deky, farebné obliečky, nočná lampa či nádoby s hračkami – všetko si vyberte v farbách, ktoré má dcérka rada, vďaka čomu paneláková detská izba splní jej očakávania a splní tie najdôležitejšie potreby. Pamätajte tiež na to, aby tam mohla realizovať svoje záľuby, napríklad ak rada kreslí, možno by stálo za to pripevniť na stenu špeciálnu tabuľu alebo postaviť k stolu maliarsky stojan, ak máte na to miesto.

detská izba pre dvoch
Poschodová posteľ Nati

Chlapčenská detská izbainšpirácie

Trochu inak bude zaiste vyzerať chlapčenská detská izba, rozhodne aspoň s ohľadom na doplnky. Pretože nábytok ako posteľ, písací stôl, skrinky a aj poličky môžu byť rovnaké, ako pre chlapca tak aj pre dievčatá, čiže univerzálne. Zatiaľ čo samotné doplnky môžu zmeniť ich vzhľad. Je to výhodné riešenie,, už len preto, že takýto nábytok sa dá používať oveľa dlhšie – dieťa z neho rýchlo nevyrastie. Chlapčenská detská izba môže mať tiež typické chlapčenské doplnky, akými sú vankúše, deky či posteľné prádlo v obľúbených farbách a s obľúbenými motívmi. Je dobré, ak má izba miesto na hranie a rozvíjanie vášne – môže to byť napríklad koberec s krátkym vlasom, na ktorom sa môže hrať s kockami alebo obľúbenými autíčkami. Rovnako ako inšpiráciu pre chlapčenskú detskú izbu ale aj dievčenskú detskú izbu môžete skrášliť doplnkami, ktoré umožnia rozvíjať ich záujmy. Samozrejme – dá sa to aj na malej ploche.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články