• Izby
  • Spálňa

aktualizované

Kde umiestniť posteľ v spálni?

Spálňa je miestnosť, ktorú by sme si mali spájať s blaženým relaxom, efektívnym oddychom a mala by byť oázou pokoja. Na splnenie týchto očakávaní však treba zariadiť spálňu premyslene. Dôležitý je nielen výber zostavy nábytku do spálne, ale aj rozmiestnenie jednotlivých kusov vybavenia. Ak však vezmeme do úvahy, že hlavným prvkom spálne je posteľ, preto zamerajme svoju pozornosť hlavne na ňu. Pripravili sme niekoľko praktických možností umiestnenia postele v spálni.

Umiestnenie postele v spálni a feng shui

Veľa ľudí premýšla nad otázkou, kde umiestniť posteľ v spálni a vyberajú si metódu v súlade so starodávnou tradíciou feng shui. V tomto smere sú kľúčové dve pravidlá. Prvým je umiestnenie postele k stene a druhým je podľa svetových strán. Feng shui naznačuje, že spôsob umiestnenia postele má významný vplyv na efektivitu nášho nočného odpočinku a zdravý spánok. Zaujímavosťou je, že okrem smeru umiestnenia postele je dôležité aj to, kde sa spálňa nachádza z hľadiska svetových strán. Juhozápadná časť domu či bytu je podľa feng shui najoptimálnejšia. Feng shui navyše predpokladá, že čelo postele by malo byť pri stene na severnej svetovej strane. Nohy ležiacej osoby by mali smerovať na juh. Táto konvencia predpokladá, že posteľ by nemala byť umiestnená pod oknom, ale skôr pri dlhej stene bez okien a dverí. Pre ľudí, ktorí nie sú celkom presvedčení o opodstatnenosti feng shui, však máme aj iné možnosti, ktoré navrhol interiérový dizajnér.

meble do sypialni

Ideálny spôsob umiestnenia postele v spálni

Mnoho ľudí zvažuje umiestnenie postele medzi dvoma obľúbenými možnosťami. Prvou možnosťou je umiestnenie postele k oknu a druhou pri stene. Vo väčšine interiérov spální je hlavným kusom nábytku posteľ preto sa snažíme umiestniť podľa usporiadania izby a ostatnému vybaveniu. Dôležité je, aby posteľ vzhľadom na svoju veľkosť nebola umiestnená blízko iných veľkých kusov nábytku, ako je posuvná skriňa alebo masívna komoda. Najoptimálnejším riešením je umiestniť posteľ s čelom pri centrálnej časti steny bez dverí a okien. Vchod a okná umiestnené oproti posteli urobia usporiadanie spálne nielen esteticky efektívnejším, ale aj funkčnejším. Ak to, samozrejme, vnútorné usporiadanie neumožňuje, potom je možné posteľ umiestniť pod okno. Dbajte však na to, aby kus nábytku nebránil prístupu k oknu, pretože to bude z dlhodobého hľadiska problematické.

meble do sypialni

Kde v malej spálni umiestniť posteľ

Malá spálňa môže byť výzvou na usporiadanie interiéru. Napriek tomu s trochou snahy a hŕstkou overených informácií vytvoríte interiér, ktorý zaujme nielen estetickou, ale aj funkčnou stránkou. Ľudia, ktorí zariaďujú malé spálne, čelia dileme, kde umiestniť posteľ. Ak to podmienky miestnosti dovoľujú, najlepším nápadom je umiestniť posteľ oproti vchodu do spálne. Oplatí sa posteľ s čelom umiestniť k tejto stene, ktorá je dostatočne široká, aby umožnila pohodlný pohyb po oboch stranách tohto kusu nábytku. Aby malá spálňa nepôsobila príliš stiesnene, je dobré zvoliť do spálne posteľ, ktorá nemá masívny tvar a tmavé farebné prevedenie.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články