• Izby
  • Kuchyňa

aktualizované

Ako zvoliť farbu do kuchyne

15 tipov akú môžete zvoliť farbu do vašej kuchyne, ktoré by ste mali vyberať podľa miestnosti.
Farby robia náš život omnoho pestrejší a veselší. Pokiaľ ide o šatník, asi sa riadime podľa nálady, steny miestnosti ale denne nemeníme. S kuchyňou je to preto trochu zložitejšie. Pri výberu farby do kuchyne musíme dbať najmä na veľkosť priestoru, celkové dispozície, charakter miestnosti a naviac aj svetelnú priepustnosť. Inú farbu budeme voliť do malej kuchyne v panelovom byte, inú do útulnej kuchyne na chalupe a rovnako tak odlišnú zrejme zvolíme do modernej priestornej vily v osobitom designe.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Ako zvoliť farbu do kuchyne?

Malá kuchyňa – svetlé tóny

Pokiaľ je vaša kuchyňa malá a neoplýva dostatočným priestorom, vyhnite sa tmavým a sýtym farbám, inak priestor ešte viac opticky zmenšíte. Svetlé tóny pôsobia sviežo a vzdušne. Nebojte sa ani dreva, prírodných doplnkov a farieb, ktoré budú pôsobiť decentne a elegantne. Zvoľte preto farby a doplnky, ktoré na vás pôsobia príjemne a dobre.

Do väčšieho priestoru pokojne zapojte farby

Pokiaľ máte k dispozícii veľkú a priestornú kuchyňu, nebojte sa výrazných a originálnych farieb. Nezabúdajte na to, že kuchyňu budete mať na očiach naozaj každý deň, tak nech vás farba neomrzí.
Zelená farba sa veľmi dobre kombinuje s drevom a neutrálnou bielou farbou. Pôsobí sviežo, čisto a prírodne. Do kuchyne sa skvelo hodí.

Modrá farba v kuchyni

Modrá farba pôsobí upokojujúcim dojmom. Možno ale vašej kuchyni bude chýbať energia. Pozor si dajte na studené odtiene v kombinácií s nerezom, ktoré urobia z vašej kuchyni skutočné ľadové kráľovstvo.

Červená farba v kuchyni

S červenou farbou to nepreháňajte ani v kuchyni. Pokiaľ zvolíte červené doplnky do bielej alebo šedej kuchyni, určite nikdy nešliapnete vedľa a priestor oživíte.

Žltá a oranžová farba v kuchyni

Žltá a oranžová farba slnka skvele doplní interiér kuchyne. Obe tieto farby vytvárajú pozitívnu atmosféru, zvyšujú chuť váš apetít a k jedlu a zateplia celú kuchyňu.

Tehlová, okrová a rezavá farba v kuchyni

Trendom sú teplé odtiene, kedy ráno naštartujete telo k činnosti a večer vám dodajú energiu, aby ste zvládli ešte s deťmi napísať úlohy a pripraviť skvelú večeru. Vašej kuchyni pristane tehlová, okrová aj rezavá farba, ktorá tiež podporuje chuť k jedlu.

Biela farba v kuchyni

Biela vyvoláva pozitívne pocity, je elegantná, robí náš priestor vzdušnejší a jasnejší a pôsobí ľahko. V menších kuchyniach jasne hraje dobre. Vytvára dobré pozadie pre kuchynskú zostavu aj pre vybavenie.

Farba kuchyne podľa Feng – shui

Feng – shui myslenie a filozofia podporuje harmóniu v prostredí, ktoré je pre nás každodennou súčasťou. Nedoporučuje do kuchyne opticky chladné farby ako je modrá a šedá, ktoré znižujú chuť k jedlu, ani odtiene červenej a oranžovej, ktoré zbytočne v kuchyni zosilňujú energiu ohňa. Prednosť dáva svetlým, matným, teplým farbám. Zvlášť biela je farbou čistoty.

Zamerajte sa na doplnky

Zlaďte aj maličkosti ako je luster, varná kanvica alebo farba prestierania. Farebnú kombináciu kuchyne vytvorí jednotný celok a nebude pôsobiť neusporiadaným dojmom.

Umývateľné farby

Po praktickej stránke voľte skôr umývateľné farby. Môžete ich utrieť vlhkou hubkou a hrubé nečistoty odstrániť bez poškodenia farby. Omastok sa ale do omietky vsiakne. Priepustnosť pre vodné páry je dobrá.

Antibakteriálne nátery

Antibakteriálne nátery často obsahujú iónty striebra a zabránia šíreniu až 150 druhov škodlivých baktérií. Majú tvrdý, umývateľný a trvanlivý povrch, na ktorý je možné vziať aj drátenku. Na steny za pracovnou doskou sú antibakteriálne nátery vhodné aj namiesto keramických obkladov, skla a iných dosiek. Oproti nim vyjdu aj častokrát lacnejšie. Nezabúdajte, že je dôležitá aj farba vašej podlahy. Je nutné ju zladiť so stenami, farbou kuchynskej linky a aj farbou doplnkov, ktoré ste sa rozhodli nejakým spôsobom zakomponovať do miestnosti. Zvoľte povrch, ktorý sa lepšie ošetruje.

Akú farbu vybrať do kuchyne

Pokiaľ je vaša kuchyňa malá, vyhnite sa tmavým a sýtym farbám, inak by sa mohol priestor ešte viac opticky zmenšiť. Svetlé tóny pôsobia sviežo a priestor prevzdušnia. Prírodné farby pôsobia decentne a elegantne. Drevo skôr zmenší priestor. Pokiaľ máte veľkú a priestornú kuchyňu, nemusíte sa báť výrazných a originálnych farieb

Dobre vedieť!

Kuchyňu budete mať na očiach denne, preto zvoľte farby, ktoré na vás príjemne pôsobia a podporia tak chuť k jedlu, ktoré si vďaka nim vychutnáte.

Ako kombinovať farby v kuchyni

Žltá a oranžová skvele doplňujú každý interiér kuchyne. Obe farby vytvárajú veľmi príjemnú a pozitívnu atmosféru, zvyšujú chuť k jedlu a krásne zateplia celý priestor kuchyne. Zelená farba sa dobre kombinuje s bielou a žltou farbou a s drevom. Pôsobí potom sviežo a čisto. S červenou farbou postupujte opatrne. Zvoliť môžete červené doplnky do bielej či veľmi módnej šedej kuchyne. Modrá farba síce upokojuje, ale tieto studené odtiene sa do kuchyne veľmi nehodí. V kombinácií s nerezom môžu pôsobiť studeným dojmom. Pokiaľ práve chystáte zmenu, pozrite sa ako vymaľovať kuchyňu.
Ďalšie kategórie:
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 2 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články