• Trendy

aktualizované

Kreslá z čias socializmu – aká je história a prečo sú stále trendy?

Kreslo je jedným z kľúčových kusov sedacieho nábytku v každej domácnosti. A hoci výber jednotlivých modelov je mimoriadne široký, stále sa objavujú nábytkové perly nadčasového charakteru, ktoré sú obzvlášť populárne. V tomto smere sa najčastejšie objavujú štylizované kreslá, ktoré vznikajú ako reaktivácia ikonických modelov z obdobia komunizmu. Poďme sa teda bližšie pozrieť na ich históriu a vlastnosti.

Kreslo – kus nábytku s históriou

Prvé kreslá boli známe už v staroveku, no vtedy ešte neboli všeobecne dostupné. Prvé kreslo bolo samozrejme trónom a neskoršie verzie tohto kusu nábytku sa objavili v skromnejšom prevedení v bohatých domoch predstaviteľov najvyšších spoločenských vrstiev. Ešte v 18. storočí si len málokto mohol sadnúť do kresla na dvore Ľudovíta XVI. Ako vznikli kreslá, ktorých hlavnou funkciou bolo poskytovanie relaxu? Evolúcia sa začala bežnými stolíkami pripomínajúcich taburety, ku ktorým sa časom pridala opierka chrbta, čím vzniklo kreslo. Pre väčší komfort boli obohatené aj o podrúčky a tak sa zrodilo kreslo. Napriek tomu kreslá pripomínajúce dnešný nábytok, ktoré sa spájajú s mäkkosťou a maximálnym komfortom, vznikli až začiatkom 19. storočia, kedy bolo vynájdené pružinové čalúnenie. História kresiel je teda inšpiratívna, no za pozornosť stojí aj fakt, že rokmi vznikli modely, ktoré dnes môžeme smelo označiť za kultové. Pretože ich móda neprechádza a napriek meniacim sa interiérovým trendom sa stále dokonale prezentujú v našich interiéroch.

fotel klubowy

Socialistické kreslo – móda, ktorá nestárne

Práve v čase socializmu a v široko chápanom období 50. až 70. rokov vznikli jedinečné dizajny kresiel, ktoré sa aj dnes tešia mimoriadnemu záujmu. História nábytku z obdobia komunizmu má pre nás ešte veľa tajomstiev, no milovníci dizajnu a zberatelia objavujú viac zabudnutých faktov a priezvísk, ktoré sú pre nás dnes nesmierne dôležité. Známe projekty dnes môžeme nájsť nielen na inzertných portáloch so starožitnostmi, ale aj pri garážových výpredajoch. Pretože mnohí moderní výrobcovia a predajcovia nábytku, ktorí oceňujú historické skvosty, vytvárajú štylizované kreslá, napríklad kreslo mušľa kreslo egg. Vďaka tomu sa môžeme tešiť z nových verzií ikonického nábytku, ktoré eklekticky spájajú nadčasový dizajn s modernými a módnymi materiálmi.

Kultové kreslá, ktoré sa dnes vrátili v novej podobe

Fotel RM58 R. Modzelewski – prototyp vznikol v roku 1958, kedy boli na poľskom trhu obľúbenými materiálmi najmä drevo a preglejka. Namiesto toho Modzelewski použil polyesterovo-sklenený laminát, ktorý dodal originálny dizajnový efekt. Vtedy išlo o formu, ktorá výnimočne predbehla dobu až futuristickú.

Fotel 366 J.M. Chierowski – jeden z najobľúbenejších modelov kresiel z obdobia komunizmu. Vyrábalo sa vo veľkom, pretože očaril masy ľudí. Dnes sa často objavuje v podobe po renovácii, alebo ako nový štylizovaný kus nábytku.

Klubové a koktejlové kreslá – klubové kreslo – práve tento typ ikonických kresiel sa dnes teší najväčšej obľube. Ako je definované, názov sa vzťahuje na nízke, hlboké kreslá čalúnené kožou alebo látkou. V súčasnosti definujeme ako klubové rôzne modely, od obľúbeného kresla „Lisa“ až po kreslo „Chierowski“. Často sa označuje ako koktejlové kreslo, teda malý kus nábytku s operadlom v tvare vejára.

Kreslá  v mid-century modern štýle – kreslá s dreveným rámom jednoduchého tvaru, bez ozdôb, tu a tam zaoblené. Štíhle nožičky sa zužujú smerom nadol, nízke sedadlo je pohodlné pri používaní. Najpopulárnejšie modely v tomto štýle sú kreslo Chierowski a kreslo 300-190 navrhnuté Henrykom Lisom (známe aj ako kreslo „Lisa“).

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články