• Trendy

aktualizované

Kreslo mušľa – veľký návrat kultového kusu nábytku

Už niekoľko rokov sledujeme, že sa vo svete dizajnu objavuje ikonický nábytok, ktorý prezentujeme v moderných a eklektických usporiadaniach interiéru. Niet sa čomu čudovať, veď sú nielen mimoriadne štýlové, ale aj mimoriadne pohodlné. O tom, že móda sa točí aj okolo nábytkového dizajnu, je známe už dávno. Jedným zo skutočných interiérových hitov je kreslo mušľa a ďalší nábytok inšpirovaný jeho pôsobivým dizajnom. Poďme sa teda na tento pozoruhodný kus nábytku pozrieť bližšie.

Shell armchair – kreslo mušľa

Predchádzajúcu éru možno bezpečne nazvať jedinečnou z hľadiska dizajnu nábytku. V 50. až 80. rokoch 20. storočia vzniklo množstvo kusov nábytku, ktoré dnes nazývame kultovými, pretože sa vyznačujú nadčasovou dizajnovou formou a originálnym štýlom s univerzálnym výrazom. Kreslo mušľa patrí k modelom, ktoré dodnes pôsobia skvelým dojmom. Patrí do noblesnej skupiny obľúbených klubových kresiel, ktoré sa vyznačujú predovšetkým farebným, krásne upraveným čalúnením a drevenými, zúženými nohami, ktoré dodávajú vizuálnu ľahkosť. K súčasným usporiadaniam sa hodí aj kreslo mušľa, ktorého okrúhle sedadlo a jemné nohy odkazujú na návrhy avantgardných umelcov.

 

fotel muszelka

Čím sa odlišuje kreslo schell armchair? V prvom rade má dekoratívnu formu a svojím tvarom pripomína mušľu (odtiaľ je jej názov). Má hlboké, pohodlné sedadlo a operadlo s vertikálnym prešívaním. Práve operadlo s podrúčkami je pre tento model najcharakteristickejším prvkom, keďže pripomína morskú mušľu. Kreslo je väčšinou čalúnené materiálmi príjemnými na dotyk, ako je napríklad velúr. Velúrová tkanina je teraz obzvlášť populárna, vďaka čomu sa velúrový sedací nábytok s impulzom vstúpil do našich obývačiek.

Kreslo mušľa v moderných interiéroch

Kreslo mušľa má výnimočne dekoratívny tvar, ktorý dominuje v interiéri a priťahuje pozornosť. Z tohto hľadiska sa perfektne hodí ako k eklektickým štýlom interiéru, tak aj k tým s minimalistickým charakterom – pretože vďaka tomu robí interiér sofistikovanejším. Jeho objemný tvar a bohaté materiály sú prelomené vysokými nožičkami zužujúcimi sa smerom nadol, vďaka čomu celok získava špecifickú ľahkosť. V závislosti od doplnkov a ďalšieho vybavenia bude fungovať prakticky v akomkoľvek usporiadaní. Pri predstavovaní vlastností kresla mušľa stojí za zmienku mid-century modern štýl, ktorého história siaha až do módy polovice dvadsiateho storočia. Štýl bol prvýkrát opísaný v 80. rokoch 20. storočia Carou Greenberg. Podľa jej predpokladov, nábytok a doplnky charakteristické pre projekty z obdobia medzi rokmi 1945 a koncom 60. rokov zapadajú do moderného štýlu mid-century. Tento nábytok sa vyznačuje predovšetkým ergonómiou a praktickosťou, ale aj optimistickým dizajnom s prepracovaným estetickým výrazom.

łóżko muszelka

Kreslo mušľa to nie je všetko

Hoci sa kreslo mušľa teší obľube, súčasní dizajnéri zašli ešte o krok ďalej a prezentujú nám mimoriadne atraktívne návrhy nábytku inšpirované dizajnom kresla. Vďaka tomu môžeme našu spálňu vybaviť posteľou mušľa, u ktorej opierka hlavy odkazuje na ikonické kreslo. Zaujímavo vyzerá aj pohovka s týmto originálnym tvarom. Velúrové čalúnené kreslá, pohovky a postele, ktorých konštrukcia je založená na pekných nožičkách, určite potešia všetkých milovníkov originálneho dizajnu. Takýto nábytok v tvare mušle nájdete v mnohých štýloch, napríklad v glamour, vintage, ako aj v modernom eklektizme. Rovnako dobre však budú vyzerať aj v interiéroch zariadených vo francúzskom alebo new scandi štýle.

 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články