• Trendy

aktualizované

Zariaďujeme úzku predsieň krok za krokom

Úzka predsieň je výzvou na usporiadanie v tisíckach bytov. Čo robiť, aby ste to zariadili rozumne? V tomto článku vám povieme, ako to urobiť krok za krokom.

V tomto článku sa dozviete:
  • Kde začať s plánovaním úzkej predsiene.
  • Aké farby je najlepšie použiť.
  • Ako zariadiť a presvetliť úzku predsieň.
  • Ako si vybrať doplnky do predsiene.

Úzka predsieň – kde začať?

Zamyslite sa nad víziou svojej predsiene ešte predtým, ako pôjdete nakupovať, vyberete si obľúbené doplnky a kúpite laminátové podlahy. Prvým krokom je vziať do úvahy jej veľkosť – práve veľkosť predsiene určí jej usporiadanie. Ak je vaša predsieň úzka, no pomerne dlhá, stále máte veľa priestoru na usporiadanie a do takého interiéru sa vám zmestí množstvo nábytku a praktických doplnkov. O niečo zložitejšie to bude v prípade úzkych a krátkych chodieb, čo môže spôsobiť určité problémy s usporiadaním priestoru. Na všetko však existujú spôsoby a my si vieme poradiť aj s tými najnáročnejšími interiérmi.

 
Ďalšou vecou je štýl. Nenechávajte to na poslednú chvíľu, keď sú steny už vymaľované a lampa čaká na montáž. Hneď na začiatku si určte, ktorý štýl je pre vás najvhodnejší. Prispôsobte ho aj dizajnu interiéru ostatných miestností vášho bytu. Predsieň je jeho vizitkou a predpoveďou toho, čo môžete očakávať ďalej. Počítajte aj s tým, že úzka predsieň má svoje hranice a nie všetko sa zmestí do takého priestorového usporiadania.

Projektujeme bázu – stenu, strop a podlohu

Úzka predsieň sa bude dobre prezentovať v svetlých farbách. Vďaka tomu opticky zväčšíte miestnosť. Všeobecným pravidlom v dizajne je, že podlaha by mala byť o odtieň tmavšia ako steny a strop. Tmavé farby sú totiž vizuálne „ťažšie“ a pri aplikácii na steny alebo stropy so svetlou podlahou môže spôsobiť dojem ohromenia. Neznamená to, že čierny strop je chybou usporiadania, ale o tom si napíšeme neskôr v článku.

 
Pre klasické usporiadania zvoľte podlahu vo farbách ako hnedá, tmavšia béžová a dokonca aj kombinácie čiernej a bielej. Ak sa rozhodnete pre obklady, tak vzorované budú dobrou voľbou, pretože nečistoty nebudú tak viditeľné.
Natrite steny svetlou farbou. Fungovať budú všetky odtiene bielej a béžovej, no ak chcete niečo extravagantnejšie, zvoľte tmavý strop. Aj keď je vaša predsieň malá a úzka, toto riešenie nie je nemožné. Potom už len treba zabezpečiť dobré osvetlenie, o ktorom sa dočítate v ďalších odstavcoch.
 
ideaPRO TIP
Predsieň je miesto obzvlášť náchylné na nečistoty, preto tam použite keramické farby, ktoré sú odolné voči opotrebovaniu a čisteniu vlhkou handričkou.

Zariaďujeme úzku predsieň

Základ máme, teraz je čas na ten správny nábytok. V úzkej predsieni je najlepším riešením skriňa na mieru, ktorá úplne vyplní každý možný centimeter priestoru. Vyberte si model s posuvnými dverami, ktoré vám umožnia voľný prístup do vnútra nábytku. Dobrým tipom na usporiadanie budú predné časti so zrkadlom. Ide o mimoriadne praktické riešenie, ktoré nielen opticky rozšíri vašu úzku predsieň, ale získate aj zrkadlo, v ktorom sa budete môcť pozerať na celú postavu.

 
V každej predsieni potrebujete miesto na uloženie obuvi. V miestnosti, ktorá nie je príliš široká, dobre poslúžia úzke skrinky s horizontálne výklopnými dvierkami, za ktoré si môžete dať topánky do radu. Je to praktické a veľmi funkčné riešenie. Ak chcete predsieň opticky rozšíriť, vyberte si kus nábytku v rovnakej farbe ako steny. Vďaka tomu farba komody splynie so stenou a získate jednotný povrch.
 
Nie vždy je v úzkej predsieni dostatok miesta na skrinku so sedadlom, preto je alternatívou vloženie sedadla priamo do skrine.
 

Čas na osvetlenie

Úzka predsieň s najväčšou pravdepodobnosťou nebude mať prístup k dennému svetlu, preto sa postarajte o dobré osvetlenie. Namiesto jednej veľkej lampy v centrálnom mieste zvoľte niekoľko menších svetelných bodov. Vďaka tomu nielen dobre osvetlíte každý kút vašej predsiene, ale takéto riešenie navodí vo vašom byte atmosféru a poteší návštevníkov hneď po prekročení prahu.
 
Dobre tu poslúžia stropné halogénové svietidlá, ktorých žiarovky sú pohyblivé, vďaka čomu budete môcť ľubovoľne meniť ich uhol sklonu. Vďaka tomu osvetlíte presne ten priestor, na ktorom vám záleží. Zaveste na steny nástenné lampy, ktoré vytvoria príjemnú atmosféru. Ak si plánujete zakúpiť závesné zrkadlo, môžete dodatočne použiť LED pásik a osvetliť jeho rám zvnútra.

Doplnky v úzkej predsieni

Kto povedal, že v úzkej hale nie je miesto pre vaše obľúbené dekorácie? Ak máte možnosť umiestniť komodu, môžete na ňu položiť sklenenú vázu, figúrku prinesenú z dovoleniek alebo kvetináč s kvetinou, ktorá nepotrebuje prístup denného svetla. Na stene vytvorte z grafík malou umeleckou galériu. Zaujímavým nápadom budú výtlačky starých fotografií z vášho mesta alebo len fotografie z dovolenky.

Zhrnutie

Zariaďovanie úzkej predsiene nie je vôbec ťažké. Stačí sa držať niekoľkých rád a dobre si premyslieť, na čom vám záleží. Rozumné rozplánovanie a vhodne zvolené doplnky urobia z predsiene príjemným priestorom, ktorý vás pozýva poďte ďalej.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články