• Trendy

aktualizované

Kultový nábytok z čias socializmu v modernom prevedení

Hoci je socializmus už minulosťou, treba priznať, že po dizajnérskych inšpiráciách z tohto obdobia horlivo siahame. Niet sa čomu čudovať, veď práve vtedy vznikli jedny z najzaujímavejších foriem nábytku, ktoré efektívne spájali praktický rozmer, funkčnosť a estetiku. Dnes milujeme eklektické štýly a nábytok, ktorý nám umožňuje urobiť zaujímavejšie a pohodlnejšie interiéry. Z toho pramenili početné pokusy o osvieženie foriem najobľúbenejšieho nábytku, ktorý si spájame s obdobím komunizmu. Aký nábytok inšpirovaný súčasným dizajnom robí dnes najväčšiu senzáciu? Poďme sa na to pozrieť!

V tomto článku sa dozviete:

  • Dizajnové skvosty socializmu sú opäť v móde
  • Obývacia stena – hit modernej obývačky
  • Sklápacia posteľ – teda skrytá posteľ

Dizajnové skvosty socializmu sú opäť v móde

To, že móda sa neustále obnovuje, je známe už dlho. V dôsledku toho dnes môžeme pozorovať veľkú renesanciu nábytku, ktorá bola charakteristická pre obdobie komunizmu. Vtedy vznikli veľmi funkčné kusy nábytku, ktoré mali byť praktickým vybavením interiéru a slúžiť ako po estetickej stránke, tak aj po úžitkovej. Mnohé kusy nábytku tej doby boli navrhnuté tak, aby plne využili dostupný priestor, aj keď boli malé. Vďaka tomu vznikol ikonický nábytok ako sklápacie postele, teda známe skryté postele, alebo multifunkčné a veľmi priestranné obývacie steny. Práve tieto kusy nábytkju sa dnes objavujú aj v moderných usporiadaniach. Oceňujeme ich predovšetkým pre praktické spojenie funkčnosti s osvieženým dizajnom.

Dobre vedieť!

V súčasnosti existujú dva trendy v zavádzaní vintage nábytku do súčasných interiérov. Prvým je vyzdobiť celý interiér v retro štýle. Druhým a zároveň najpopulárnejším spôsobom je zavedenie jednotlivých kusov nábytku inšpirovaných komunistickým obdobím do moderného usporiadania, vďaka čomu tvoria akýsi kontrapunkt v kompozícii interiéru a dodávajú mu nôty jemnosti.

Slávny nábytok zo socializmu:

– klubové kreslo,
– kreslo PRL,
– nábytok Kowalski,
– komoda s vysokými nožičkami,
– konferenčný stolík,
– kreslo 366,
– kreslo mušľa.

http://Obývacia%20izba%20Škandinávsky%20 Komplet nábytku Halle 24N0HK

2052.00 € 2052.00 €

http://Kora%206%20-%20Borovica%20andersen Kora 6 – Borovica andersen

893.00 € 893.00 €

Obývacia stena – hit modernej obývačky

V období komunizmu sa obývacie steny nachádzali takmer v každom byte a dome. Ich popularita bola mimoriadne vysoká, pretože nábytok umožňoval umiestniť všetko potrebné. V tom čase zaberali dokonca celú plochu steny a boli vybavené policami, uzamykateľnými skrinkami, zásuvkami, barmi, výklenkami na televízor. Niektoré modely mali dokonca skrine či vysúvacie písacie stoly. Moderné obývacie steny po svojich predchodcoch zdedili funkčný charakter, no ich vzhľad je oveľa viac prispôsobený moderným štandardom, keďže nepôsobí dojmom masívnosti. Dnešné obývacie steny sú modulové diely s veľkým úložným priestorom, ale aj ľahkým vzhľadom, vďaka čomu krásne zapadnú do moderných interiérov obývacích či študentských izieb.

Sklápacia posteľ – teda skrytá posteľ

Sklápacia posteľ je kusom nábytku, ktorý bol navrhnutý ešte počas socializmu a v tej dobe spôsobil skutočnú senzáciu, pretože umožňoval v maximálnej miere využiť priestor malých panelákových bytov. V súčasnosti sa sklápacie postele vrátili s veľkým impulzom a očarujú módnym dizajnom a funkčnosťou. Čo je sklápacia posteľ? Jedná sa posteľ ukrytú v skrini pripomínajúcu komodu alebo šatníkovú skriňu. Po zložení získame kus nábytku, ktorý nezaberie príliš veľa miesta, vďaka čomu si môžeme užívať pohodlne využiteľný priestor počas dňa. V noci vysunieme posteľ z konštrukcie, čím získame pohodlné miesto na spanie. Moderná sklápacia posteľ je návrhom pre ľudí, ktorí si chcú v noci tešiť z pohodlia ako v najlepšie vybavenej spálni a cez deň chcú vo svojich interiéroch získať pocit priestrannosti.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články