• Trendy

aktualizované

Odstraňovanie škvŕn z funkčných látok krok za krokom

Denným používaním nábytku sa nedá vyhnúť škvrnám a nečistotám. Odstraňovanie škvŕn z multifunkčných tkanín však nemusí byť náročnou úlohou. Tento článok vám ukáže, ako to urobiť efektívne a správne!

V tomto článku sa dozviete:

  • Ako odstrániť škvrny od farebných nápojov z funkčných látok?
  • Ako sa zbaviť škvŕn od rôznych druhov omáčok z látok?
  • Ako vyčistiť látky od stôp atramentu, fixky a ceruzky?
  • Ako odstrániť suché nešistoty zo sypkého materiálu?

Každodenná starostlivosť o nábytkové látky

Nábytkové látky sú každý deň vystavené rôznym druhom nečistôt. Najlepšie to viete, ak máte doma deti a domáce zvieratá. Potom nie je jednoduché udržiavať bezchybnú čistotu a škvrny od kečupu či náhodné stopy fixkou sú každodenným životom. Radi jete na gauči v obývačke so svojimi rodinnými príslušníkmi a večery trávite s priateľmi pri fľaši červeného vína? V takýchto situáciách je veľmi ľahké sa zašpiniť. Ako ich však efektívne odstrániť?
Nie je to také ťažké. Nižšie vám predstavujeme niekoľko druhov nečistôt a naše osvedčené a bezpečné spôsoby odstraňovania škvŕn z multifunkčných látok. Pozrite sa, ako to urobiť krok za krokom v závislosti od typu škvŕn a nečistôt.

Rozliate farebné nápoje

Deti, ktoré sa radi bláznia v byte si nie vždy dávajú pozor pri konzumácii farebných nápojov. Nám dospelým sa to tiež stáva veľmi často a je to úplne normálne. Ako si poradiť so škvrnami od pomarančového džúsu alebo červeného vína na pohovke alebo rohovej sedacej súpravy? Čas je najdôležitejší, preto začnite s čistením ihneď!
  1. Začnite papierovou utierkou, niekoľko jej hárkov položte priamo na rozliatu tekutinu. Je dôležité, aby mala utierka vysokú absorpciu tekutín. Namiesto papiera môžete použiť aj absorpčnú utierku z mikrovlákna.
  2. Nesnažte sa škvrnu dynamicky utierať, kým neodstránite rozliatu tekutinu. To môže spôsobiť preniknutie nečistôt hlbšie do tkaniny.
  3. Po odstránení prebytočných tekutín môžete znečistené miesto nastriekať alebo jemne naliať vodou, chvíľu počkať a utrieť suchou handričkou z mikrovlákna.
  4. Ak sú škvrny extrémne odolné, použite roztok teplej vody a sivého mydla, ktoré pomocou handričky naneste na znečistený materiál. Nakoniec opäť postriekajte iba vodou a očistite handričkou.

Kečup, omáčky, horčica – ako ich odstrániť z látky?

Odstraňovanie škvŕn z multifunkčných látok môže byť výzvou. Každý z času na čas zašpiní pohovku alebo čalúnené kreslo kečupom, majonézou alebo inou omáčkou či smotanou. Základný princíp zostáva rovnaký: reagujte okamžite! Zvýšite tak svoje šance, že sa nezvaného hosťa na vašom nábytku úplne zbavíte.
  1. Prebytočnú omáčku naberte obyčajnou lyžičkou. Robte to opatrne a dávajte pozor, aby ste sliz nevtierali do látky.
  2. V ďalšom kroku na miesto vylejte alebo postriekajte vodou a chvíľu počkajte.
  3. Nakoniec zozbierajte prebytočnú tekutinu papierovou utierkou a jemne ju pritlačajúc k látke. Dávajte pozor, aby ste príliš nešúchali! To by mohlo spôsobiť preniknutie omáčky do štruktúry látky. Namiesto papierovej utierky môžete na utieranie použiť utierku z mikrovlákna, ktorej uzlovitý povrch skvele poslúži na zachytávanie zvyškov nečistôt.

Znečistenia od ceruzky, pera a fixky

Odstraňovanie škvŕn z multifunkčných tkanín môže byť mimoriadne náročné, najmä pri práci s fixkami, perami alebo ceruzkami. Bohužiaľ, niekedy je ťažké dohliadať na deti počas ich umeleckých hier. Každý z nás má občas tú nešťastnú príležitosť odložiť pero alebo fixku na sedačku alebo iný čalúnený nábytok. Čo je potom najlepšie urobiť? Konajte rýchlo a rozhodne!
  1. Nalejte alebo nastriekajte na znečistené miesto a počkajte pár chvíľ, kým voda nerozpustí grafit, atrament alebo farebnú fixku.
  2. Naneste niekoľko vrstiev papierovej utierky, aby dobre absorbovala vodu. Nezabúdajte, že v tejto fáze papier nedrhnete o látku. Mohlo by to spôsobiť preniknutie nečistôt do materiálu.
  3. Nechajte vodu a nečistoty nasiaknúť na papier.

Znečistenie prípravkami so sypkou štruktúrou – popol, prášok

Domov je miesto, kde sa toho veľa deje a často nemôžete mať všetko pod kontrolou. Je úplne normálne, že sa vaše tkaniny dostanú do kontaktu aj s suchými nečistotami zo sypkého materiálu, ako je púder, popol alebo prášková kozmetika vo forme prachu (očné tiene, bronzer, lícenka). Ako sa s tým efektívne vysporiadať?
  1. Začnite vysávaním látky vysávačom. Tým sa odstráni väčšina nečistôt. Nezabúdajte, že tkaniny znečistené sypkými látkami v žiadnom prípade nezačínajte zotieraním nečistôt handrou. V takom prípade ich pravdepodobne len votriete do štruktúry látky a neskôr sa ich zbavíte oveľa ťažšie.
  2. V ďalšom kroku, keď vysávač pohltí väčšinu uvoľnených nečistôt, môžete použiť handričku. Na tento účel použite utierku z mikrovlákna, ktorej uzlíková štruktúra si poradí so zvyškami čiastočiek, ktoré sa ukryli v zákutiach väzby látky.
  3. Vyhnite sa mokrému čisteniu! To môže spôsobiť len rozpustenie pigmentu obsiahnutého v prášku, popole alebo sypkej kozmetike a silné zafarbenie látky. Namiesto handričky môžete použiť aj jemnú kefu, ktorej štetiny nepoškodia väzbu látky.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články