• Trendy

aktualizované

Ako zariadiť obývaciu izbu v talianskom štýle?

Na čo sa zameriavate pri zariaďovaní obývačky? Módne doplnky? Vysoko kvalitné povrchové úpravy? Harmónia a elegancia? Všetky tieto vlastnosti môžete spojiť do jednej a potom k nim pridať štipku zmyselnosti! Takto získate jedinečne usporiadaný interiér: obývaciu izbu v talianskom štýle.

V tomto članku sa dozviete:

  • Ktoré druhy talianskeho štýlu sú najobľúbenejšie?
  • Ktorý nábytok a farby zapadnú do elegantnej a veľmi zmyselnej obývacej izby?
  • Aké doplnky v talianskom štýle by ste si mali vybrať?
  • Ako si vybrať lampy pre atmosférický taliansky interiér?

Rôzne tváre talianskeho štýlu

S čím sa vám spája taliansky štýl? S eleganciou a módou Milána alebo idylickými obrazmi Toskánska? Obe asociácie sú úplne správne! Dva interiéry v talianskom štýle, podľa toho, aký nábytok a doplnky si vyberiete, budú vyzerať úplne inak. Ako si zariadiť obývačku v talianskom štýle?
  • Klasický talianský štýl sa vyznačuje dokonalou harmóniou a eleganciou. V interiéri sú starostlivo vybrané doplnky jedinečných tvarov, ktoré sú zdôraznené efektným osvetlením. Obývacia izba zariadená v tomto štýle pôsobí luxusne a zároveň zostáva moderná a vkusná.
  • Toskánsky štýl je inšpirovaný idylickým životom na vidieku. V takomto interiéri by nemali chýbať svetlé farby, drevený nábytok a ručne vyrábané doplnky z prírodných materiálov.
  • Alebo sa možno budete inšpirovať benátskym štýlom? Klasicky elegantný a vzťahujúci sa k tradícii? Ak máte radi masívny nábytok v tmavom farebnom prevedení, tradičné vzory a sýte výrazne farby ( napríklad tmavočervená alebo hnedá), tento štýl je práve pre vás!
  • Obývacia izba v talianskom štýle sa môže konečne prezentovať ľahko a priehľadne a bude pripmínať dovolenkový kľud. Takto budú vyzerať interiéry v stredomorskom štýle, ktoré spájajú talianské rysy so španielskými či francúzskými vplyvmi. Pri zariaďovaní takéhoto interiéru sa zamerajte predovšetkým na pohodlný nábytok a prímorské farby (béžová, pieskovo žltá a modrá).
ideaDÔLEŽITÉ!

Bez ohľadu na to, aký štýl si vyberiete, nezabudnite, že v každom interiéri v talianskom štýle dominujú kvalitné materiály, starostlivo spracovaný nábytok a detaily.

Základ talianskeho štýlu: kvalitný nábytok a vhodné farby

Ako už viete, bez ohľadu na to, ktorá variácia talianskeho štýlu je vám najbližšia, najdôležitejšia je kvalita. Taliansky štýl je v tomto smere veľmi podobný v súčasnosti veľmi propagovanému minimalizmu. Podľa jeho zásad je lepšie zamerať sa na solídny nábytok a doplnky premium, ktoré budú slúžiť dlhšie než len jednu sezónu, aby radikálne zmenili vzhľad obývačky. Aký druh nábytku sa teda oplatí vybrať? Ak vás inšpiruje klasický taliansky štýl alebo benátsky nádych, hľadajte drevený nábytok v prírodných farbách. Máte radšej o niečo ľahšiu toskánsku alebo stredomorskú atmosféru? Stavte na biely alebo béžový nábytok.

Bez ohľadu na to, aký typ nábytku si vyberiete, dbajte na to, aby bol pohodlný a starostlivo vyrobený. Každý typ talianskeho štýlu predpokladá, že sedací nábytok – ako napríklad pohovka alebo kreslá – by mal byť dostatočne pohodlný, aby umožnil pohodlne sedenie a relax.

Aké doplnky vybrať do obývacej izby?

Obývačka v talianskom štýle si vyžaduje subtílne doplnky. Ich hlavnou úlohou je doplniť celé usporiadanie a nedominovať mu. Preto do talianskych interiérov zvoľte jemný koberec v neutrálnej farbe a vhodné závesy. Mali by byť dlhé, jemne klesajúce na podlahu. A chcete si vybrať aj dekorácie na stenu? Stavte na krajinomaľbu spojenú s Talianskom alebo štýlovú, modernú grafiku.

ideaDÔLEŽITÉ!

Pri výbere správnej krajinomaľby alebo grafiky dbajte na to, aby ladili so zvyškom vybavenia – farbou, tvarom alebo témou. Krajinomaľby sa lepšie hodia k talianskemu štýlu v toskánskom alebo stredomorskom štýle. Interiéry v klasickom a benátskom štýle lepšie doplní neprehliadnuteľná grafika.

Ako osvetliť obývaciu izby v talianskom štýle?

Zaujíma vás, ktoré lampy sú najlepším doplnkom usporiadania?

Klasický taliansky štýl je zvyčajne spojený s veľkými lustrami. V závislosti od ostatných doplnkov môžu byť svetlé, krištáľové alebo v kombinácii dreveného podstavca, pozlátenia a mliečne bieleho tienidla. Lustre tohto typu nemusia vyzerať klasicky. Veľké efektné závesné lampy s modernými tvarmi tiež veľmi dobre ladia so zvyškom interiérových usporiadaniami v talianskom štýle. Skvele ich doplnia klasické nástenné lampy a stojacie lampy.

Interiéry v toskánskom alebo stredomorskom štýle môžete dokončiť výberom menej výrazných exemplárov lámp. Ako hlavné osvetlenie dobre poslúžia moderné stropné a závesné svietidlá. Môžu mať podnože vyrobené z dreva v prírodnom odtieni, aby zdôraznili idylický charakter celého usporiadania. Zaujímavý a originálny efekt však získate výberom modelov s kovovou alebo medenou základňou. A čo dodatočné osvetlenie? Vsaďte na nástenné a stojace lampy s tienidlami z mlečného skla alebo svetlé textilné tienidlá. V ideálnom prípade by ste mali nájsť modely s dreveným ramenom.

Tak ako je Taliansko rôznorodou krajinou, tak ani taliansky štýl nie je jednotný. Podľa toho, ku ktorému prvku kultúry a umenia sa chcete vzťahovať, si budete inak predstavovať (a následne zariaďovať) obývačku v talianskom štýle. Toto je jedna z najzaujímavejších a najvýraznejších čŕt talianskeho štýlu. Vďaka nej je taliansky štýl ocenia milovníci klasiky a elegancie, ale aj menej formálne interiéry, zariadené s väčšou voľnosťou.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články