• Trendy

aktualizované

Okrúhly alebo obdĺžnikový stôl – ktorý bude najlepší do vášho interiéru?

Jedálenský stôl je jedným z najdôležitejších kusov nábytku vo vašej domácnosti. Práve pri ňom trávite veľa času so svojimi blízkymi, preto si vyberte taký, ktorý bude spĺňať vaše potreby a očakávania. Ktorý je lepší – okrúhly alebo obdĺžnikový? Začíname súboj na jedálenské stoly! Pozrite si výhody a nevýhody týchto typov stolov.

V tomto článku sa dozviete:

  • Na čo by ste mali brať ohľad pri výbere jedálenského stola?
  • Aké sú výhody a nevýhody okrúhleho stola?
  • Aké sú výhody a nevýhody obdĺžnikového stola?

Ideálny jedálensky stôl – základné pravidlá

Predtým, ako sa rozhodnete pre výber stola do vašej jedálne, poobzerajte sa po svojom byte a odpovedzte si na niekoľko otázok. Aký tvar stola bude pre vás lepší, závisí vo veľkej miere od priestoru, ktorý máte usporiadať. Je vaša jedáleň samostatná veľká miestnosť alebo skôr súčasť kuchynskej linky? Ak máte veľa miesta, môžete si dovoliť veľký stôl aj s dodatočnou funkciou rozkladania. Iné je to v prípade malých plôch, kde si musíte dávať pozor na každý centimeter.

Dôležitý je štýl usporiadania vášho interiéru, ktorý do istej miery určuje výber tvaru jedálenského stola. Okrúhle stoly sú vhodnejšie do romantických, elegantných alebo eklektických interiérov. Obdĺžnikové sa naopak výborne hodia do klasických i tradičnejších jedální.

Ďalšou otázkou je počet členov domácnosti, ktorí si každý deň sadnú za jedálenský stôl. Zvážte aj to, či často prijímate hostí, s ktorými hodujete. Jedenie jedál by malo byť spojené s pohodlím a príjemne stráveným časom, preto dbajte na to, aby mal každý človek dostatok priestoru. Predpokladá sa, že každý by mal mať k dispozícii minimálne 45 cm šírky meranej vo výške sedadla.

Teraz sa poďme pozrieť na výhody a nevýhody oboch riešení.

Výhody okrúhleho stola

Okrúhly jedálenský stôl je ponukou pre tých, ktorí oceňujú štýl a eleganciu. Na čo sa treba pozerať pri výbere vlastného stola? Aké sú silné stránky tohto riešenia?

  • Jednou z jeho hlavných výhod je, že všetci ľudia, ktorí pri ňom sedia, majú medzi sebou dokonalý očný kontakt a neexistuje medzi nimi hierarchia. Je to veľmi dôležité, ak je pre vás čas strávený pri stole oslavou a radi živo diskutujete s členmi domácnosti alebo hosťami.
  • Ďalšou výhodou okrúhleho jedálenského stola je, že pre všetkých sediacich pri stole bude veľmi ľahké sa dostať k jedlu umiestnenému v strede.      
  • Ak máte doma malé deti, okrúhly stôl bude pre ne bezpečnejší ako obdĺžnikový s ostrými hranami. Pri bláznivých detských hrách sa vyhnete nepríjemným situáciám a zbytočným úrazom vašich detí.
  • Okrúhly stôl je oveľa elegantnejší ako obdĺžnikový a do vášho interiéru vnesie šarm. Najmä keď si vyberiete model na jednej pekne profilovanej nohe. Na trhu sú dostupné okrúhle rozkladacie stoly, takže povrch jeho dosky môžete kedykoľvek jednoducho zväčšiť.
    Na trhu sú dostupné okrúhle rozkladacie stoly, takže stôl môžete kedykoľvek roz

Nevýhody stola s okrúhlou stolovou doskou

Napriek nepochybným výhodám okrúhleho stola musíte počítať s tým, že takýto stôl sa ťažšie umiestňuje ako obdĺžnikový. Do rohu k stene ho nepodarí ideálne umiestniť a na splnenie svojej funkcie bude potrebovať trochu viac miesta.

A na záver – okrúhla doska nebude fungovať ako doplnková pracovná stolová doska v kuchyni. Ak teda bude váš jedálenský stôl z času na čas hrať takúto rolu, okrúhleho stola sa vzdajte. Bude vám nevýhodne.

http://ringo%20stôl%20Farba%20-%20Biely%20(102-142x102x76%20cm) RINGO stôl Farba – Biely

155.00 € 168.00 €

Výhody obdĺžnikového stola

Jedálenský stôl s obdĺžnikovou stolovou doskou je klasikou a istotou v usporiadaní. Pýtate sa, či je to pre vás dobrá voľba? Pozrite sa, aký dlhý je zoznam jeho výhod:
Je nastaviteľný a opticky nezaberie veľa miesta. Aj keď vaša miestnosť nie je najväčšia, malý obdĺžnikový stolík poslúži skvele.

  • Ak potrebujete zorganizovať viac miesta, stôl s obdĺžnikovým tvarom jednoducho prisuniete k stene do rohu.    
  • Pre nedostatok pracovného miesta v kuchyni ho môžete jednoducho použiť ako doplnkovú pracovnú dosku.   
  • Ak je vaša jedáleň prechodovou zónou medzi kuchyňou a obývacou izbou, potom obdĺžnikový stôl jasne vyznačí hranicu.   
  • Obdĺžnikové stoly sú najčastejšie rozkladané a existujú modely, ktoré dokážu ľahko zdvojnásobiť ich povrch. Vďaka tomu sa môžete každý deň tešiť z malého úhľadného stola a kedykoľvek ho treba premeniť na jedálenský stôl, ku ktorému sa zmestí množstvo ľudí.  
  • Klasický obdĺžnikový tvar zapadne do každého interiéru. Bez ohľadu na to, či preferujete moderný, minimalistický štýl, alebo ste skôr milovníkom idylických vintage usporiadaní, obdĺžnikový stôl je výhrou v lotérii.

Nevýhody obdĺžnikového stola

Medzi týmito početnými výhodami je potrebné vziať do úvahy menšie nevýhody tohto riešenia. V prípade obdĺžnikových stolov – najmä tých s veľkými rozmermi – budú mať ľudia, ktorí budú sedieť na rovnakej strane, ale ďaleko od seba, budú mať trochu sťažený vzájomný ko

Zhrnutie

Aký jedálenský stôl si vybrať? Ktorý z nich bude viac pasovať do vášho interiéru? Ide o dosť nerozhodný súboj, pretože výber skutočne závisí od možností usporiadania vašej jedálne a vašich preferencií. Aj keď nemáte veľkú jedáleň a snívate o okrúhlom stole, existuje na to liek. Stavte na stolík s malou okrúhlou doskou, ktorý má funkciu rozkladania. Vďaka tomu získate niekoľko desiatok centimetrov priestoru a akonáhle pozvete k svojmu stolu ďalších hostí, bude dostatok miesta pre všetkých. Každý deň vás poteší malý stôl s vysnívanou okrúhlou doskou.

Dobre vedieť!

Obdĺžnikový jedálenský stôl je zase veľmi všestranným a praktickým riešením, ktoré bude fungovať v každom interiéri bez ohľadu na jeho veľkosť a štýl. Dbajte len na to, aby bol rozmer takéhoto stola vhodne prispôsobený priestoru, do ktorého ho umiestnite.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 2 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články