• Trendy

aktualizované

Najčastejšie chyby pri zariaďovaní malej kúpeľne

Zariadiť malú kúpeľňu je výzvou. Aby vytvoriť krásnu a funkčnú malú kúpeľňu, je dobré sa vyhnúť najčastejším chybám. Čoho sa vyvarovať pri zariaďovaní malej kúpeľne? Viac sa dozviete v článku nižšie

V tomto článku sa dozviete:

  • Ako sa vyhnúť nedostatku funkčnosti v kúpeľni?
  • Ako správne vybrať nábytok do kúpeľne?
  • Ako sa vyhnúť vizuálnemu mišmašu?
  • Ako vybrať praktické zrkadlo?
  • Ako vybrať správne osvetlenie?

Nedostatok funkčnosti

Zle naplánované usporiadanie kúpeľne obmedzuje jej funkčné využitie. Umiestnenie vane a sprchy v malej miestnosti vytvorí dojem stiesnenosti. Kúpeľňa nebude vyzerať vizuálne dobre. Preto namiesto vane zvoľte oveľa praktickejší sprchový kút. Najčastejšou chybou pri usporiadaní bytu nie je len nedostatok miesta pre voľný pohyb v kúpeľni, ale aj nedodržanie správnej vzdialenosti medzi jednotlivými zónami.

 
Voľný priestor v kúpeľni by mal byť minimálne 65 × 100 cm. Medzitým väčšina zle usporiadaných malých kúpeľní má málo miesta, čo obmedzuje slobodu pohybu členov domácnosti. Nezabudnite ponechať vedľa vane prázdny priestor cca 70 × 100 cm. Okolo sprchy by však mal byť priestor cca 70 × 90 cm. Vyhneme sa tak chybe spojenej so sťaženým pohybom v malej kúpeľni.
 
Funkčnou, ale aj vizuálnou chybou je umiestnenie záchodovej misy oproti dverám, ktoré kazí estetiku interiéru a zbavuje pocit intimity pri používaní toalety. Oveľa lepším riešením je osadiť na toto miesto umývadlo. Záchod by mal byť umiestnený na mieste zabezpečujúcom podľa možnosti väčšiu intimitu.
 
 
 
 

Nesprávne zvolený kúpeľňový nábytok

Jednou z chýb pri zariaďovaní bytu vrátane kúpeľne je nesprávny výber kúpeľňového nábytku. Výber veľkého a masívneho nábytku dodá miestnosti nielen dojem neporiadku, ale kúpeľňu ešte viac zmenší. V malých miestnostiach je určite lepšie obmedziť počet skriniek, vysokých skriniek a políc na minimum. Lepšie sa zamerať na zavesný nábytok, ktorý vytvára dojem ľahkosti. Ak chcete čo najlepšie spravovať voľný priestor, oplatí sa zvoliť nástenné skrinky. Môže sa do nich schovať uteráky a iné kúpeľňové doplnky, ktoré nechceme mať na očiach.

Vizuálny mišmaš

Široký výber dokončovacích prvkov prináša nielen výhody, ale aj chyby v usporiadaní bytu. Dostupnosť takmer každej veľkosti a štýlu dlaždíc na dosah ruky znamená, že rozhodnutím pre niekoľko možností môžeme dosiahnuť nevábny mišmaš. Namiesto toho, aby ste použili marockú mozaiku nad umývadlom, alebo dlaždice na podlahu v dekore dreva a k tomu dlhý rad kvetinových dlaždic pozdĺž vane, je oveľa lepšie použiť dlaždice podobného vzoru a veľkosti. Určite dokážeme dosiahnuť estetickú konzistenciu vyčlenením jednotlivých oblastí v kúpeľni ozdobnými dlaždicami alebo dekoratívnou úpravou steny.
 
 
 
 

Vzory na všetkých stenách

Vzory opticky spestrujú interiér, no v prípade malej miestnosti môžeme dosiahnuť ohromujúci efekt. Umiestnenie vzorovaných tapiet nad WC a ozdobných obkladov na stenu môže mierne narušiť estetiku interiéru kúpeľne. Preto je lepšie jednu oblasť zvýrazniť a zvyšok stien obložiť jednofarebnými dlaždicami alebo natrieť jednotnou farbou.

Nepraktické zrkadlo

Príliš malé, príliš úzke a navyše umiestnené v nesprávnej výške. Zrkadlo v kúpeľni by malo nielen dobre vyzerať, ale byť aj plne funkčné. Veď práve v kúpeľni sa najčastejšie kontrolujeme, čistíme si zuby, holíme sa, nanášame make-up či vykonávame iné činnosti. Preto treba výber zrkadla dôkladne zvážiť. Výberom jednotnej zrkadlovej tabule môžeme malú kúpeľňu opticky zväčšiť. Tento jednoduchý trik, minimalizujúci chyby v usporiadaní bytu, sa oplatí zapamätať, najmä ak máme malú kúpeľňu v paneláku.
 
 
 
 

Prebytok všetkého

Ďalšou chybou je výber doplnkov, spotrebičov a nábytku, ktoré vytvárajú ohromujúci efekt. Použitie obdĺžnikovej vane, sprchového kúta a umiestnenie čo najväčšieho počtu kúpeľňových skriniek môže spôsobiť, že malý interiér bude vyzerať oveľa menší, než v skutočnosti je. Vhodná veľkosť doplnkov a správne usporiadanie kúpeľne sú kľúčom k tomu, aby sa zabránilo chybám pri jej usporiadaní. Vane alebo rohové sprchové kúty umožňujú ušetriť veľa miesta a vytvárajú možnosť umiestnenia skrinky. Namiesto vzorovaných stien zvoľte hladké obklady, ktoré pôsobia usporiadaným dojmom. Rovnako nie je dobrý nápad ukladať všetku kozmetiku a doplnky na otvorené police a regále. Zamyslite sa nad tým, či si v kúpeľni potrebujete nechať umývacie prostriedky a vedro s mopom, alebo nevystavovať na očiach len potrebné ošetrujúce prostriedky a ostatné veci uložiť do uzavretých skriniek alebo do priehradiek. Obmedzíme tak hromadenie prachu a prebytočných predmetov v malej kúpeľni.

Zlé osvetlenie

Početné chyby v usporiadaní bytu vychádzajú aj z nesprávne vybraných lámp a farieb svetla. Mať okno v malej kúpeľni však nie je vždy možné, najmä v paneláku. Kvôli nedostatku prirodzeného svetla je potrebné použiť vhodné umelé osvetlenie. Zatiaľ čo stropné svetlá sa v kúpeľni sa používa zriedka, tak svetlo nad zrkadlom je nevyhnutné. Aby sme sa však v zrkadle vyhli pohľadom na sivú pokožku používajte žiarovky, ktoré vyžarujú neutrálne svetlo, pretože je k tomu prirodzenému najbližšie. Treba pripomenúť, že namiesto lampy, ktorá dáva bodové svetlo, zvoľte osvetlenie okolo zrkadla, ktoré rovnomerne osvetlí našu tvár.

 
 
Dúfame, že tieto chyby sa stanú základom, ktorý sa bude brať do úvahy pri zariaďovaní vysnívanej kúpeľne. V našom eshope nájdete všetok potrebný nábytok a dekorácie.
 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Dobroslava Benko

Súvisiace články