• News&Inspirations

aktualizované

3 spôsoby ako priviesť prímorský štýl

3 spôsoby, ako si užívať prímorský štýl aj po návratu z dovolenky. Leto je v plnom prúde, slnečné pláže a modrá obloha sú neodmysliteľnou súčasťou našich dní a naplno si vychutnávame bezstarostnú atmosféru prázdnin a dovoleniek. Chcete si toto letné snívanie trochu predĺžiť? Je vám príjemný vzdušný štýl prímorských interiérov? Nemusíte si hneď voziť domov nejaké mušle a piesok. Máme pre vás tipy, ako si zachovať dovolenkovú náladu a pomocou decentných doplnkov a materiálov dostať niečo z tej letnej hravosti a voľnosti k vám domov.

Využite prírodné textúry a materiály

Na morskom pobreží nájdete dokonalé kombinácie farieb, tvarov a štruktúr. Lepšiu inšpiráciu pre prímorský refresh svojho domova nikde inde nenájdete. Voľte také materiály, ktoré majú výraznú štruktúru. Znamená to, že ich vnímate nielen dotykom, ale aj zrakom. Vec, ktorá ovplyvňuje niekoľko vašich zmyslov, je samozrejme pre to, aby ste sa cítili dobre, veľmi dôležitá. Medzi také materiály patrí ľan, ratan a juta. Podobne ale na vás pôsobia aj rôzne druhy rastlín. Preto sa nimi obklopujte čo najviac a je jedno, či to budú palmy alebo napríklad len okrasné trávy.
Môžete si teda kúpiť drevené stoličky či prútené závesné kreslo a okamžite vaša jedáleň získa exotický nádych. Zatiaľ čo pomocou rôznych prikrývok a povlečení na lôžkoviny s motívmi lastúr, koralov atď. dodáte svojmu domovu príjemnú atmosféru. Dôležité je, aby zvolené kombinácie pôsobili prirodzene. Pokiaľ máte problémy s preháňaním, začnite radšej niekoľkými kúskami a postupne všetko dolaďte.

Nebojte sa experimentovať s hlbšími odtieňmi modrej

Kombinácie modrej a bielej boli vždy klasickou voľbou pre interiéry zariadené v prímorskom štýle. Väčšinou sa používajú svetlejšie tóny, ako sú bledo modrá, tyrkysová alebo akvamarínová, ktoré pôsobia ľahko a vzdušne. Pokojne ale siahnite po niečom tmavšom, ako je napríklad indigo. Bohatšie odtiene modrej s hlbšími podtónmi sú teraz moderné, a určite sa vám pomocou nich podarí vytvoriť zvlášť v kombinácií s krémovými odtieňmi, pokojné a vyvážené prostredie.
Kľúčom k tomu je vrstvenie. Základom môžu byť odtiene bielej alebo béžovej na podlahe, koberci, sedačke. K nim potom pridávajte výraznejšie farby na závesoch, vankúšoch, obrusoch alebo na vymaľovaní stien. Napríklad strop a dve steny vymaľované na bielo a dve modré budú nielen evokovať prímorskú atmosféru, ale miestnosť bude pôsobiť vzdušnejším dojmom.

Inšpirujte sa stredomorskou kuchyňou

Málokto by asi mohol povedať, že nemá pobyty pri mori spojené s výbornou stredomorskou kuchyňou a dobrým vínom. Tak prečo si tieto gurmánske zážitky po zvyšok roka odriekať? Zalistujte v kuchárskej knihe alebo prejdite pár stránok s receptami na internete a pripravujte podľa nich častejšie ryby či morské plody. A nezabudnite ich tiež pekne naservírovať. Modré keramické taniere, ľanové alebo lykové prestieranie – to všetko vás aspoň na chvíľu prenesie späť na piesočné pláže a k šumeniu morských vĺn.
Interiér zariadený v stredomorskom štýle pôsobí elegantne, vzdušne a rozhodne nie preplnene. Zbavte sa preto prebytočného nábytku a zvoľte iba ten, ktorý má praktické využitie. Pokiaľ chcete mať doma stredomorský kúsok, vsádzať na istotu je možné nábytkom z prírodného materiálu a v prírodných nenásilných farbách. Výnimkou však nie je ani kovový nábytok doplnený vankúšmi s námorníckymi pruhmi.
Zaručený stredomorský ráz tiež dodá interiéru nábytok z ratanu či prútia. Vedľa však nešliapnete ani s masívnym nábytkom alebo nábytkom z lešteného lakovaného dreva. Vhodnou voľbou je aj nábytok s patinou a rozpraskanou štruktúrou, ktorá nábytku dodá typickú udalosť.
Pri voľbe farby interiéru postačí zavrieť oči a nechať sa inšpirovať vašou letnou dovolenkou. Iste uvidíte blankytne modré more a oblohu, piesočnú pláž a žlto žiariace slnko. Prim by tak mali hrať svetlé farby v prírodných tónoch. Tmavé farby do stredomorského štýlu rozhodne nepatrí. Obávať sa nemusíte ani bielej farby, ktorá je u stredomorského štýlu tiež vhodnou voľbou. Veľmi obľúbená a typická je napríklad námornícka modrobiela kombinácie.
Povrch stien nechajte pokojne hrubší, zachovajte trámy a vzhľad odhalených tehál. Neomietnutá tehla v interiéri sa môže stať zaujímavým designovým prvkom. Ponechať ich môžete v pôvodnom stave alebo ich môžete pretrieť bielou farbou. Pre interiér zariadený v stredomorskom štýle je typická podlaha z dlaždíc. Obyvatelia stredomoria v horúcich letných mesiacoch príjemne chladí. V našich klimatických podmienkach je však tento typ podlahy skôr nevhodný. Veľmi často je tak nahradzovaný teplejším linoleom so vzorom dlaždíc alebo svetlou plávajúcou podlahou s hrubším dekorom.
Úplne nevhodný je do takto zariadeného interiéru kusový koberec. Pod konferenčný stolík či k posteli radšej umiestnite rohožku. Okná nezatemňujte! Interiér by mal byť svetlý, vzdušný a plný slnka. Celkom sa preto vyhnite závesom a záclony voľte také, ktoré prepustia dostatok svetla. Ideálne sú jemné, bez vzoru a ľahké. Nechajte, aby si s nimi pohrával čerstvý vánok.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články