• News&Inspirations

aktualizované

Vychytávky do kuchyne

Aké vychytávky vybrať do kuchyne? Vsaďte na komfort a eleganciu 
Zariaďujete si novú kuchyňu alebo ju len potrebujete vybaviť? V súčasnej dobe je toľko možností, ako si uľahčiť prácu v kuchyni, stačí len zvoliť tie správne vychytávky. Moderná kuchyňa by mala byť navrhnutá tak, aby sa varenie stalo zábavou a potešením. Dôraz je potrebné klásť nielen na samotný design, ale tiež multifunkčnosť a praktickosť. Nezabúdajte, že správna Hospodina trávi v kuchyni naozaj veľa času. Dáme vám pár praktických tipov, ako kuchyňu prispôsobiť svojim potrebám.

Šuplíky – základ kuchyne
Bez klasických šuplíkov sa v kuchyni skrátka neobídeme. Sú praktické, nezaberú mnoho miesta a prinášajú toľko potrebný úložný priestor. Možno si hovoríte, čo na obyčajnom šuplíku je možné zmodernizovať. Tak predovšetkým samo zatváracie šuplíky, do ktorých len jemne strčíte a oni sami a ticho sa zatvoria. Zatváranie funguje na takzvaný koľajnicový systém, vďaka ktorému sa šuplík veľmi jednoducho otvára a zatvára. Žiadne búchanie a privreté prsty. Tieto šuplíky sú nielen praktické, ale tiež bezpečné. Oceníte je najmä, pokiaľ máte v rodine malé dieťa. 
Pretože šuplíkov nie je nikdy dosť, môžete využiť tiež takzvané rohové šuplíky, ktoré vyplnia ťažko dostupné miesta kuchynskej linky. Dôležité je tiež členenie do šuplíkov, napríklad na príbory, varechy, hrnce. Predtým sme do šuplíkov museli vkladať deliaci systém, ktorý sme nakúpili zvlášť. Dnes už si môžete zakúpiť také, ktoré sú rozdelené od výrobcu. 
Moderné osvetlenie hraje významnú rolu
Niektorí ľudia často pri zariaďovaní kuchyne trochu zabúdajú na osvetlenie. Pritom aby sme mohli dobre uvariť, potrebujeme na to poriadne vidieť. Akonáhle sa dni skrátia a noci predĺžia, popoludňajšie varenie za šera nie je to pravé. Nejde iba o luster v kuchyni, ale tiež svietenie sporáka a pracovnej dosky. Okrem centrálneho svetla uprostred miestnosti teda nezabúdajte osvetliť a tieto dôležité časti kuchyne. Vyberajte žiarovky, ktoré sú číre, ale príliš neoslňujú. 
Zachovajte vzdušnosť miestnosti
Kuchyňa je miesto, v ktorom potrebujeme dostatok priestoru k pohybu aj k samotnému vareniu. Pre lepší pocit z varenia je veľmi dôležité klásť dôraz na vzdušnosť. Nikdy sa nesnažte do kuchyne dávať maximum vecí. Pokiaľ máte menšiu miestnosť, zamerajte sa na priestor nad sebou. Využite každý centimeter naviac do výšky. Môžete zvoliť obľúbené drôtené programy, výsuvné či otočné systémy. Praktické sú tiež vysúvacie šuplíky na koreničky, do ktorých si jednoducho naskladáte korenie a budete ich tak mať priehľadne stále u seba. 
Multifunkčnosť na prvom mieste
Doby statického nábytku sú dávno preč. Teraz sa zamierujeme na multifunkčnosť a praktickosť. Hravý a variabilný nábytok vám ušetrí priestor a námahu. Najmä potom v menších kuchyniach. Obľúbené sú moduly na kolieskach, ktoré je možné premiestňovať podľa potreby, skvelé sú skladacie a výsuvné dosky, ktoré je možné využiť tiež ako pracovnú plochu. Hlavnou podstatou multifunkčného nábytku je, že jeden kus slúži k viac účelom.
Veľmi zaujímavé kuchyne, ktoré sú zariadené tak, aby vám čo najviac uľahčili prácu, nájdete práve u nás. Nechajte sa inšpirovať.

Pohodlie na prvom mieste
Samozrejme platí, že najmenej sa nachodíte v kuchyni usporiadanej do L, U či u ostrovnej verzie. Podmienkou je dodržanie pracovného trojuholníka, čo je drez, sporák a chladnička, tak aby vzdialenosti medzi nimi boli čo najkratšie.
Niekedy však býva omnoho nepríjemnejšie než únavné prechádzanie medzi jednotlivými pracovnými zónami časté ohýbanie.
Trendy u kuchyni a technológie ich spracovania sa stále obmeňujú, ale to neznamená, že by ste si nemohli sami vybrať vám maximálne vyhovujúcu kuchyňu. Pri výbere je však dobré myslieť nielen na praktickosť, ale aj na celkový vzhľad. Štýl novej kuchyne by mal stopercentne začínať hneď behom plánovania.
 
Moreno Surf Black – Komplet kuchynského nábytku
Plánovanie kuchyne
Ak sa rozhodnete pre spoluprácu s architektom, vyberajte skúseného človeka, sledujúceho súčasné trendy v kuchyniach. Plánovanie kuchyne začína u rozdelenia na jednotlivé zóny. Je potrebné myslieť na miesta, kde sa bude piecť, variť, umývať riad. Ďalej sú potrebné priestory na ukladanie potravín a niekto bude preferovať aj barovú časť. Plánovanie kuchyne sa rovná výberu vhodných a moderných materiálov. Rovnako sa pri realizácií nezabúda na nové technické vychytávky.

Kuchyňa s barom
Súčasťou dnešných kuchyni sú barové časti. Pri plánovaní kuchyne neumiesťujte domáci bar na miesto, kde by ste často zakopávali o barové stoličky. Barový pult by mal byť obklopený len množstvom stoličiek, aké skutočne potrebujete. Nadbytočné množstvo barových stoličiek je celkom zbytočné a nepraktické. Stoličky k baru preferujte s nastaviteľnou výškou, aby sa dali jednoducho prispôsobiť výške sedacieho a zároveň mu zaistili pohodlie. Sediaci človek by mal sedieť tvárou do kuchyne. Do barovej časti sa hodí barová skrinka so zrkadlom a s vnútorným osvetlením na tvrdý alkohol, výstavná vinotéka na biele a červené víno s dvoma teplotnými zónami a priestor na poháre niekde blízko – napríklad za posuvnými sklami vedľa barovej dosky.
Aké dať podlahy do kuchyne?
Podlahy v kuchyni by mali ladiť s ostatným vybavením a súčasne musia disponovať vysokej odolností proti poškrabaniu a poškodeniu. Preferujte podlahy s dlhom životností a pamätajte na jednoduchosť upratania. Hitom súčasnosti sú protišmykové vlastnosti a prevedenie bez zbytočných spár, kde sa usadzujú nečistoty. Na podlahy do kuchyne sa používajú rôzne materiály – dlažba, vinyl a žiadané sú prírodné materiály korok a parkety. Vinylové podlahy zaručujú odolnosť, jednoducho sa udržujú a zoženiete ich v mnohých moderných designoch. Pri voľbe korku a parket nesmiete zabudnúť na úpravy proti ryhám, pretlakom a škrabancom.

Praktická kuchyňa v podkroví
Realizácia kuchyne v podkroví je vždy špecifická a vyplatí sa spolupráca s odborníkmi pre lepší dôraz na funkčnosť a vzhľad. Praktickejšie bude si nechať zhotoviť kuchyňu na mieru a využiť každý priestor. Počítajte s tím, že bude ťažké všade nainštalovať horné skrinky. Medzi vychytávky do kuchyne patria rôzne výklopy, skladanie dvierok do sebe pre horné a dolné skrinky. Plno výsuvné zásuvky umožňujú perfektný prehľad umiestneného riadu. Jednotlivé zásuvky sa doplňujú najrôznejšími rozdeľovníkmi a zakladačom. Boky skriniek naviac môžu obsahovať potrebné výstavné elektrické zásuvky a byť tak bližšie k zapojení varných dosiek a elektrospotrebičov.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články