• News&Inspirations

aktualizované

Výber vhodného svetla do miestnosti, kde sú nízke stropy

Ako vybrať vhodné svetlá do miestností s nízkymi stropmi. Nie každý disponuje veľkými miestnosťami s dostatočne vysokými stropmi, kde si môže vyberať z nepreberného množstva osvetlenia. Mnohí ľudia žijú v bytoch ďaleko menších, kde naviac situáciu komplikujú ešte nízke stropy.

 Komplet Tulsa IV Dub Grandson (MDF) 24KZFJ Komplet Tulsa IV Dub Grandson (MDF) 24KZFJ
Komplet Tulsa IV Dub Grandson 
Aj do takých miestností je ale potrebné vybrať vhodné osvetlenie. Nízke stropy síce možno robia na prvý pohľad miestnosť útulnejšiu, ale v skutočnosti svojich obyvateľov obmedzujú nielen pri rôznych činnostiach, ale tiež pri výbere nábytku alebo osvetlení. Ale nezúfajte, pokiaľ vyberiete vhodné svetlo, môžete tým miestnosť aspoň opticky zväčšiť. Chce to len vedieť, na čo sa pri výbere treba skutočne zamerať.

Na závesné lustre zabudnite

Závesné lustre sa do miestností s nízkymi stropmi veľmi nehodia, pretože priestor ešte viac zmenšia a hlavne vám taký luster pravdepodobne nedovolí prejsť bez toho, bez toho aby ste sa pod ním museli zohnúť. A to veľmi komfortné nie je. 

Stropné svetlá sú praktické

Naopak vďaka prisadeným stropným svetlám sa vaša miestnosť zväčší aspoň opticky. Prisadením stropnice jednoducho nainštalujete priamo k stropu a na rozdiel od závesných stropných svetiel o jej stienidlo už nikdy nezavadíte. Ani o žiadny kábel alebo drôt, ktorý zo svetla vedie. Pri výbere by ste sa nemali zameriavať len na vzhľad svetla, ale tiež na jeho praktickú funkciu. Zvlášť v problematických miestnostiach. Prisadená stropnica svieti z väčšej výšky než luster a osvetlí tak väčšiu plochu.

Bodovky zaberú minimum miesta

Rovnako málo miesta ako prisadené stropné svietidlá zaberú aj prisadené bodovky. Ale pozor, často osvetľujú len menší priestor, preto ich môžete využiť napríklad ako orientačné svetlá do chodby, na schodisko alebo do iných menej frekventovaných miestností. Ešte menej miesta zaberú zápustné bodové svetlá, ktorá vďaka umiestneniu v sádrokartónu splývajú s líniou stropu (alebo prípadne steny).


Aj nástenné lampy šetria miesto

Aby ste ušetrili miesto v miestnosti s nízkym stropom, nemusíte všetky zdroje svetla tlačiť za každú cenu čo najbližšie stropu. Jednoduché a nenápadné nástenné svetlá a lampy môžete použiť vo všetkých možných priestoroch. Ich výhodou je, že skvele vyzerajú nech už v miestnosti s nízkym alebo vysokým stropom. Pravdou ale je, že u stropu nezaberajú žiadne miesto. Pokiaľ trpí celá vaša miestnosť nedostatkom priestoru, je najlepšie použiť nástenné svietidlá, ktoré čo najlepšie priľnú k línii steny. Pokiaľ ich umiestníte vysoko, môžete nimi čiastočne nahradiť hlavné stropné svetlo. Dobrú službu vám urobia tiež rôzne stolné lampičky alebo stojace lampy.  

To hlavné pri výbere svietidla pre nízky strop

Tým najdôležitejším pre úplne slobodný výber svetiel je dostatok miesta, respektíve dostatočne vysoká miestnosť. Keď máte nízke stropy, nič s tým nenarobíte, pokiaľ sa napríklad nechcete prebúrať k susedom a strop si tak zvýšiť. Pri výbere svietidla pre nízky strop tak musíte mať na pamäti okrem jeho vzhľadu a súhry so zvyškom vybavenia tiež nejaké tie praktické obmedzenia.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články