• News&Inspirations

aktualizované

Ako sa starať o nábytok z eko kože

Nábytok potiahnutý ekologickou kožou je veľmi populárny, pretože tento materiál je zárukou vkusnej, nadčasovej estetiky a jednoduchého udržania v čistote. Naviac ekologická koža ako vzhľadom k svojim vlastnostiam, tak aj vzhľadom pripomína prírodnú kožu, a je zároveň omnoho lacnejší. Nábytok v ekologickej koži vyzerá elegantne, preto ho tiež vyberáme a tvoríme kompozície obývacích miestností, spálni a kancelárií. Vzhľadom k tomu, že počas každodenného používania je nábytok vystavený zničením, preto je potrebné mu zaistiť vhodnú ochranu, vďaka čomu nám bude slúžiť krásnou estetikou dlhé roky. V súvislosti so zložením umelej kože je potrebné ju udržovať iným spôsobom než prírodnú. Preto je potrebné, aby ste sa riadili niekoľkými užitočnými radami, ktoré Vám pomôžu udržať nábytok z ekologickej kože v ideálnom stave po dlhý čas.
Ako sa správne starať o ekologickú kožu?
Aby povrch nábytku z ekologické kože bol krásny, musíme pamätať na systematické odstraňovanie všetkých znečistení, pretože po dlhšej dobe môžu spôsobiť odfarbenie kože alebo znemožniť ich odstránenie. Zaujímavé je, že najjednoduchším, lacným a veľmi efektívnym spôsobom údržby je pretieranie materiálov vodou s mydlom. Do menšej nádoby stačí naliať teplú vodu a pridať trochu prírodného mydla alebo dobrého kvalitného prostriedku na mytie riadu. Celok premiešať a naniesť na mäkkú hubku alebo handru, ďalej jemne potierať materiál pre odstránenie znečistenia. V prípade veľmi ťažkej škvrny, stačí naliať na špinavé miesto trochu prostriedku na mytie riadu/mydla a jemne otrieť drsnou časťou hubky. Po zakončení utrieť nábytok suchou handrou alebo papierovou vreckovkou. K čisteniu ekologickej kože nepoužívajte tvrdé kefky alebo drsné handry a hubky.
Vyhýbajte sa silných chemických prostriedkom!
Pamätajte, že čím kvalitnejšia kože, tým bude odolnejšia voči chemickým prostriedkom alebo oderu. Dobre je najprv skúsiť odstrániť znečistenie jemnejším spôsobom, a až potom siahnuť po detergentov. Nevoskujte umelú kožu, pretože toto môže viesť k tuhosti, a dokonca aj prasknutiu materiálov. Dôležitá je predovšetkým systematickosť pokiaľ ide o starostlivosť materiálu na nábytku.
Rohová sedacia súprava Paso
Luxusný interiér si vyžaduje aj kvalitné spracovanie nábytku, ktoré isto oceníte pri výberu rohovej sedacej súpravy Paso. Či už ju umiestnite do obývacej miestnosti, alebo do salónu, stojí za to jej venovať dostatok pozornosti. Rohová sedacia súprava má dokonalé prevedenie a pôvabný vzhľad, hodí sa do klasických ale aj moderných interiérov. Sedacia súprava vás očarí aj svojou cenou. Medzi hlavné výhody sedacej súpravy Paso patrí možnosť spania, sedačka je rozkladacia a tiež dostatok úložného priestoru. Rohová sedačka je univerzálna, skrášľujú ju moderné pošitia. Dostatok úložného priestoru je ideálny pre posteľ ale aj úschovu vankúšov. Sedačka je vyrobená štandardne z kože. Rozmery sedačky sú: 233cmx85cmx163cm (šírka, výška, hĺbka), spacia plocha je 137cmx197cm.
Rohová sedacia súprava PASO 
Eko koža má solídnu pevnosť a odolnosť proti oderu a na rozdiel od prírodnej kože môže mať tiež prakticky akúkoľvek farbu. Jej životnosť je síce o niečo kratšia, ale na druhú stranu sa predáva omnoho lacnejšie. Dá sa prešiť aj na bežnom šijacom stroji a je vhodná všade tam, kde prebývajú ľudia postihnutí alergiami. Nevýhodu má v tom, že kvôli svojej priepustnosti je náchylnejšia na styk s tekutinami, ktoré môžu na nábytku spôsobiť nevratné škody. Vlastnosťou umelej usne, ako sa tiež inak nazýva, najviac využívajú výrobcovia moderného nábytku, a to predovšetkým pri čalúnení sedačiek, kresiel, stoličiek, obľúbených sedacích vankúšov a niekedy aj postelí. Základné pravidlo byť pri čistení úspešný je zasiahnuť včas – čo najskôr po zistení akútneho znečistenia. Pokiaľ potrebujeme vyčistiť menšie škvrny, postačí už spomínaný slabší roztok mydla alebo pracieho prášku, v žiadnom prípade ale neberte do ruky reznú kefu, pretože by ste si mohli do sedačky vydrieť nepeknú dieru. Taký pokus o odstránenie fľaku napríklad po červenom víne môže ľahko skončiť nenávratným zničením nábytku. Pokiaľ siahnete po nejakom čističi na eko kožu, prečítajte si najskôr pozorne návod k jeho použitiu a pre istotu ho najskôr vyskúšajte na mieste, ktoré nie je na prvý pohľad vidieť. Sedačky z eko kože sú krásne, elegantné a minimálne o polovicu lacnejšie než sedačky z pravej kože. Je na prvý pohľad k nerozoznaniu od pravej kože. Svojimi vlastnosťami sa od nej ale odlišuje. Je priedušná – v lete teda na pohovke z eko kože nebudete mať nepríjemný lepivý pocit. Rovnako ako klasická koža je eko koža pomerne pevná, do značnej miery odolná proti oderu a dá sa nafarbiť takmer na akýkoľvek odtieň. Výhodou je tiež široká ponuka farieb – eko kožu totiž môžete nafarbiť na akýkoľvek odtieň – a variabilita pri spracovaní. Jednoducho sa dá prešiť na šijacom stroji a tak nie je problém si zaobstarať efektne prepracované modely s nízkym sedom, rohové zostavy alebo elegantné kresla a taburety. Sedačky vyrobené z kože alebo eko kože si zamilujete!

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články