• News&Inspirations

aktualizované

Ako vyčistiť kuchynskú dosku

Kuchynská doska je najčastejším a najintenzívnejším používaným povrchom v každej kuchyni – každý deň na nej pripravujeme jedlo, takže musí byť neustále čistá. Povrch dosky je vystavený vzniku znečistenia čím sa môže stať miestom nezdravých baktérií. Ako sa starať o dosku, aby krásne vyzerala dlhé roky a bola bezpečná pre naše zdravie? Pripečená špina často vyzerá, ako najväčší problém v našej kuchyni. S údržbou začnite vo chvíli, kedy sú steny ešte trochu vlažné. Vyskúšajte špeciálne prípravky. Najviac sa osvedčili spreje a koncentrované gély, ktoré sa nanášajú na povrch a po 20 minútach ich jednoducho zotriete aj s napečenou špinou.

V tomto článku sa dozviete: 

  • Ako vyčistiť kuchynskú dosku

Laminovaná doska

Laminovaná doska je najčastejším typom dosiek v domácich kuchyniach. K tomu, aby nám slúžila dlhé roky a bola čistá, najdôležitejšie je udržať ju suchú. Najmä v tých miestach, v ktorých sa spojuje s kuchynským drezom, sporákom a so stenou. Ku každodennej údržbe laminovanej dosky je potrebné používať zvyčajnú utierku navlhčenou vodou. Zatiaľ čo ťažké škvrny z tuku, kávy, stearínu, alebo značkovačov môžeme odstrániť vlhkou utierkou s detergentom tvoriacim naviac ochrannú vrstvu na povrchu. Laminované dosky sú na šťastie dosť odolné.

Drevená doska

Drevené dosky sú skupinou luxusných výrobkov, čo nielen znamená, že musíme za nich zaplatiť trošku viac, ale tiež vyžadujú zvláštnu údržbu. Prírodný drevo, dokonca, a ešte je správne impregnované, predovšetkým môže poškodiť vlhkosť. Ak si všimnete na drevenej doske stopy tekutých nečistôt, je potrebné ich ihneď odstrániť, aby sa nedostali do štruktúry dreva. Najlepším spôsobom údržby drevených dosiek je ich pravidelné olejovanie. Stačí raz mesačne použiť zvláštny olej na drevo (s atestom PZH). Zatiaľ čo, pokiaľ doska už je zničená, môžeme obnoviť jej estetický vzhľad vonkajšej vrstvy, a ďalej opätovne ju poryť zvláštnym lakom alebo olejom.

Doska z konglomerátu

Pre údržbu kuchynskej dosky z konglomerátu môžeme používať špeciálny prípravok alebo vodu s mydlom. Nemali by ste používať prípravky o pH vyšším než 10. Väčšie poškodenie môžeme vyplniť živicou a zbrúsiť.

Rozdelenie časti

Najušľachtilejšie sú bezpochyby predné časti z liateho dreva, ktoré môžeme prispôsobiť takmer ku každému štýlu: tradičnému, vintage alebo modernému. Najdôležitejším faktorom v tomto prípade je vhodná príprava dreva, ktoré musí byť sezonované a sušené v špeciálnych podmienkach. Toto je najmä dôležité v situácií, keď v kuchyni je vysoká vlhkosť, a k tomu je nábytok vystavený vplyvu vysokej teploty. Najpopulárnejším materiálom používaným k výrobe kuchynských predných častí je dub, a tiež jaseň, buk alebo čerešňa. Taktiež sa stáva, že je drevo dovážané z oblastí rovníka, však vtedy je cena nábytku vyššia. Keď sa rozhodnete na takom typu prednej časti, musíte tiež vziať do úvahy, že drevo je prírodným materiálom. Preto musíme byť pripravení, že sa môžu objaviť prípadné odfarbenia alebo viditeľné suky, a dokonca aj môže byť uvoľnená živica po danej dobe používania. Ak hľadáte lacnejšiu verziu drevených predných častí, pozrite sa na dyhu vyrábanú z drevotriesky alebo MDF, ktorá je ďalej polepená vrstvou prírodného dreva o zvyčajne medzi 0,5 a 0,8 mm. V ďalšej etape táto vrstva je zabezpečená matným alebo lesklým lakom. Výhodou tu je opakovateľnosť štruktúry, čo neexistuje v prírodnom dreve.

Dobre vedieť!

Keď vyberáme tohoto typu predné časti, musíme byť opatrní vzhľadom k mäkkému povrchu, ktorý môžeme jednoducho poškodiť.

MDF

Veľmi populárne predné časti v posledných rokoch je MDF, ktorý získavame z dreva zmiešaného s organickými zlúčeninami. Ďalej sú tieto materiály postupne so sebou lisované pod vplyvom vysokej teploty, vďaka čomu predné časti majú jednotnú štruktúru. Toto umožňuje používanie rôzneho rytia, frézovania, ohýbania alebo brúsenia. Predné časti môžeme tiež pokrývať akrylátom, lakovať, polepiť fóliami typu finish alebo dyhovať prírodnými dyhami. Každý spôsob dokončenia bude mať iné vlastnosti. Menej odolné voči vysokej teplote budú predné časti pokryté fóliou PVC. Lepšie v takom prípade bude lakovaná doska MDF, ktorá je tiež odolnejšia voči vplyvu vysokej teploty a odfarbenia. Toto je veľmi dôležité napríklad v prípade bezprostredného susedstva skrinky s trúbou. Vadou laku s leskom môže byť jeho náchylnosť k poškrabaniu. Relatívne lacným a trvanlivým riešením je laminovaná doska. Vzniká počas lisovania impregnovaného živicového papiera na povrchu drevotriesky alebo MDF. Taký povlak je veľmi odolný voči vysokej teplote, pretože už sám proces  jej vyvarovania sa koná v teplote nad 200 stupňov. Pokiaľ okraje dosky sú správne zabezpečené, doska bude odolná tiež voči vlhkosti.

Sklenené čelá

Stále populárnejším materiálom sú tiež sklenené predné časti, najčastejšie vyberané do veľmi moderných, minimalistických kuchýň. Aj keď sa to nezdá, toto je trvanlivé a bezpečné riešenie. Také predné časti sú odolné voči kolízii dokonca aj s tvrdými predmetmi. K výrobe kuchynského nábytku je používané sklo najčastejšie umiestnené v hliníkovom, stabilnom ráme alebo priamo nalepené na laminovanú dosku. V prípade tohto typu predných častí je dobrým riešením použitie systému tichého dovierania zásuviek a dverí, čo dodatočne chráni predné časti proti prípadným poškodeniam. Nespornou výhodou sklenených predných častí je jednoduchosť ich čistenia a to, že nemajú póry, teda miesta hromadenia baktérií. Ak chceme zväčšiť malú kuchyňu, také predné časti budú ideálne, pretože sklo odráža svetlo a opticky zväčšuje priestor.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 1 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články