• News&Inspirations

aktualizované

Ako opticky zväčšiť obývačku

Keď návšteva prejde dverami Vášho bytu, zamieri zvyčajne do obývacej miestnosti. A práve z neho si vytvorí celkový dojem o Vašom domove, ale aj o Vás. Obývačka by teda mala byť pohodlným a prívetivým miestom, kde bavíte priateľov a vo voľných chvíľach odpočívate s rodinou. Prestavať malú miestnosť na veľké kráľovstvo stojí nielen veľa úsilia, ale aj peňazí a niekedy to ani nejde a nie je až tak celkom možné. Napriek tomu existujú spôsoby, ako usporiadať obývaciu miestnosť tak, aby vyzerala na prvý pohľad väčší. Všetky nasledujúce tipy sú jednoduché a šetrné k Vášmu rozpočtu. Na našu obývačku by sme rozhodne nemali šetriť peniaze ani čas, keďže je to dôležitá miestnosť nie len pre nás, ale aj pre návštevy. 
 
Obývacia izba Dover 

Čo sú najväčšie chyby pri zariadení obývacej miestnosti?

Tou najhoršiu voľbou pri celkovej realizácii Vašej obývacej miestnosti môže už hneď na začiatku byť zlá voľba miestnosti. Obývačka predsa len tvorí celkový dojem z nášho domova, a preto y to mala byť miestnosť, ktorá bude vhodná vždy keď budeme chcieť uvítať svojich hostí. V neposlednom rade je veľmi dôležitý výber správneho nábytku. Nábytok je potrebné voliť podľa jednotlivých možností a podľa priestoru.

Zamerajte sa na podlahu

Začnite od podlahy, vždy a všade. Pri jej výberu dbajte na jednotný povrch a farbu, môže to byť napríklad drevo, plavajúca podlaha, betónová stierka či marmoleum. Dobrým pomocníkom je koberec od steny k stene, ktorý zjednotí celú miestnosť a tá bude pôsobiť prehľadne. Nepoužívajte kontrastné vzory, pre oko pôsobia rušivo a celý priestor vizuálne zmenšujú. Kúpte si pohovku, kreslá a stolík na nožičkách. Podlaha pod nimi sa plynule stratí, čo opäť opticky rozširuje. Nábytok, ktorý sedí, uberá priestor

Nebojte sa stien

Keď sa nedostáva priestor do šírky, musíme ísť do výšky. Venujte celú jednu stenu Vašim knihám či DVD nosičom alebo iným predmetom. Použite dlhé, úzke police, ktoré priestor opticky rozšíria rovnako tak ako dlhé závesy pozdĺž okna. A pamätajte, že vertikály priestor dynamizujú, zatiaľ čo horizontálne kompozície upokojujú.

Umožnite v miestnosti prechod

Aby sa v miestnosti dobre žilo a stále sa o niečo nezakopávalo, musí zostať zachovanie komunikačnej zóny. Najprv sa pozrite, kade chodíte, voľná cesta musí zostať na trasách do susedných miestností, ďalej k sedaciemu nábytku. Tiež medzi jednotlivými kusy nábytku, napríklad medzi pohovkou a konferenčným stolíkom musí zostať dostatočný priestor na prejdenie, udáva sa cca aspoň 40 centimetrov. A nezabudnite na dostatok miesta pre otváranie dverí a okien a na dostupnosť často používaných vypínačov a podobne.

Vypichnite si jeden hlavný bod

Odveďte pozornosť od veľkosti miestnosti jedným výrazným bodom, napríklad aj kusom nábytku. Priestorná pohovka prebije dojem malej miestnosti. Podobnú službu urobí veľká dekorácia na stene, ktorá bude v kontrastu k zbytku zariadení miestností. Ak je teda Vaša obývacia miestnosť vybavená skôr tradične, porozhliadnite sa po jednom avantgardnom kúsku. Ak máte radi minimalizmus, neváhajte si kúpiť jeden naozaj výrazne zdobený prvok.
Komplet nábytku 1 – Systém ALASKA 

Zrkadlo umožňuje zväčšenie každej miestnosti 

Zrkadlá odrážajú svetlo naprotivej steny, čím umožňujú opticky zväčšiť priestor. Umiestnite ich naproti atraktívnemu miestu v miestnosti, ako napríklad kvetinám, závesom či oknu. Dávajte si však pozor! Nič sa nemá preháňať, preto sa vyvarujte zrkadlovej stene, ktorá vyzerá príliš retro a mení vzhľad celého priestoru. Vyberte jedno veľké zrkadlo s pekným rámom! Pokiaľ chcete na začiatok Vašu obývaciu miestnosť zväčšiť aspoň opticky, potom je nutné ju otvoriť.  Odstráňte dvere – nielen, že klasické verejové dvere zaberajú zhruba dve metre štvorcové, ale opticky malú miestnosť ešte viac zmenšujú. Pokiaľ teda do Vašej obývacej miestnosti vedú dvere, vysaďte ich a odstráňte prahy. Príde Vám to ako príliš radikálne? Potom klasické dvere vymeňte aspoň za posuvné – vo variante zásuvných dverí do steny alebo zásuvných dverí, ktoré sa sunú pozdĺž steny na koľajničkách. Izbu tiež opticky zväčšia svetlé farby použité pri vymaľovaní, ale aj svetlá podlaha, ktorá bude zjednotená s podlahami v celom Vašom interiéri. Pokiaľ odstránite prahy a rovnaká podlaha bude postupovať viac miestnosťami, bude celkový optický efekt maximálny.

Obývacia miestnosť nemá využitie ako skladovisko

Malá obývacia miestnosť musí byť predovšetkým vzdušná. Zabudnite teda na to, že ju preplníte nábytkom, ktorý ani nepotrebujete, pretože viete, že ho v nijakom prípade nemáte šancu reálne využívať – všetkým od sedacej súpravy, cez veľkú knižnicu, pracovný stôl až po robustnú obývaciu stenu. Obývačka nesmie byť v žiadnom prípade skladiskom nábytku a naopak je potrebné starostlivo vybrať a všetko dôkladne preveriť a premerať. Čo sa týka sedacej súpravy, vsaďte skôr na menší model. Rohové sedacie súpravy sú síce pekné, veľké a tým pádom aj pohodlné, ale do malej obývacej miestnosti sa nehodia. Zvoľte skôr subtílnejšiu pohovku a doplňte ju nejakými menšími taburetmi, prípadne kreslom.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články