• News&Inspirations

aktualizované

Ako vybrať pracovnú dosku do kuchyne

Ak je kuchyňa najvyťaženejšou časťou domova, potom pracovná doska je najnamáhavejšou súčasťou kuchynskej linky. Plní významnú estetickú funkciu, ale snáď ešte dôležitejšie sú jej praktické funkcie – odolnosť a náročnosť údržby. Spolu sa pozrieme na jednotlivé typy pracovných dosiek, aby ste sa mohli správne rozhodnúť. V súčasnej dobe si našťastie môžete vybrať z celej ponuky diametrálne odlišných materiálov pracovných dosiek. Od pracovnej dosky z masívneho dreva, kamennej, polymérovej (umelý kameň), sklenené až po dosky s laminátovým povrchom.
MDF doska – najobľúbenejšia
Vzhľadom k nízkej cene a jednoduchej údržbe sa v našich kuchyniach najčastejšie stretneme s pracovnou doskou MDF s laminátovým povrchom. Materiál je odolný voči bežne používaným látkam v kuchyni, ako je ocot, olej, prírodné kyseliny a podobne. Tiež jednoduchá údržba patrí k jej kladným vlastnostiam. Ďalším kladom je aj nepreberné množstvo dekorov a hrúbok dosky. Na druhú stranu ale táto pracovná doska zle znáša byť i krátkodobé položení rozpáleného hrnce na svoj povrch, laminát nedokáže odolať vysokým teplotám. Tiež jej môže ublížiť nešetrné zachádzania s nožom – ostrá čepeľ veľmi jednoducho poruší laminátový povrch, následne sa pod povrch môže dostať vlhkosť a doska nabobtná. Vzhľadom k relatívne nízkej cene nie je veľkým problémom ju v prípade opotrebovania či poškodenia vymeniť.
Prírodný kameň – exkluzívny
K najluxusnejším materiálom, ktoré môžeme v úlohe kuchynskej dosky stretnúť, patrí prírodný kameň, pričom z kameňa sa najčastejšie používa žula, a to predovšetkým pre veľkú odolnosť proti vsakovaní olejov či kyslých látok do štruktúry materiálov. Kamenné pracovné dosky sa môžu líšiť povrchom, a to lešteným alebo matným. Leštené povrchy sú odolnejšie než rôzne patinované úpravy, avšak sú na nich jednoducho vidieť otlačky. Niektorým môže vadiť pocit chladu, ktorý kamenné dosky vyvolávajú. Kamenné pracovné dosky sa dodávajú v mnohých dekoroch – od klasických bielych až po mramorové a kamienkové v rôznych farbách. Vďaka technológiám výrobkov a zameraní priestoru je možné umiestniť do akéhokoľvek rohu (variabilné uhly) a v rôznych šírkach a dĺžkach. Cena kamenných pracovných dosiek sa líši podle druhu kamene a náročnosti opracovania.
Umelý kameň – variabilný a praktický
Stále častejšie sa na trhu objavuje umelý kameň, tzv. polymér. Ide o zmes prírodných minerálov (bauxit alebo hliníková hornina), pigmentov a akrylového polyméru. Vďaka živici, ktorá sa užíva ako spojivo, ho je možné po zahriatí tvarovať vo formách alebo ohýbať. Technológiou lepenia a následným brúsením sa dosiahne takmer neviditeľných spojov. Vďaka nekonečnej škále farebných pigmentov je možné dosiahnuť akejkoľvek farby či odtieni. Na druhú stranu – väčšie množstvo živice má za následok menšiu tvrdosť a materiál, je tak náchylnejší k poškrabaniu. Oproti iným je ale možné ich opraviť tak, že namiesto pôvodného poškodenia je po oprave prakticky neviditeľné. Polyméry sú tiež chúlostivejšie na rozpálené hrnce a panvice.
 
Moreno Surf Black – Komplet kuchynského nábytku
Technistone – tvrdý a exkluzívny
Umelý kameň, ktorý tvoria akostné prírodné suroviny, zrkadlové a sklenené granuláty, malé množstvo farebných pigmentov a kvalitné polyesterové živice. Technistone je vďaka kvalitnejšiemu spojivu na rozdiel od ostatných umelých kameňov odolnejší a v porovnaní s prírodnými kameňmi vykazuje rovnaké, v niektorých parametroch dokonca lepšie vlastnosti – ako napríklad odolnosť proti poškrabaniu. Veľkým kladom podobne ako u umelého kameňa je, že vďaka farebnej stálosti na doske nie je možné poznať žiadne napojenie alebo žiadne viditeľné estetické vady. Uchováva si prírodný vzhľad a od prírodného kameňa ho na prvý pohľad ani nepoznáte a rovnako ako u prírodného kameňa môže byť pre niekoho nepríjemný chlad na dotyk.
Drevo je príjemné
Snáď každá žena doma, ktorá nemá pracovnú dosku z masívu, po nej túži. Drevo je jednoznačne najpríjemnejším materiálom: Dokáže priestor pocitovo zatepliť a je prirodzene krásne. Na pracovné dosky sa najčastejšie používa tzv. škárovka – drevené klátiky, ktoré sú pozdĺžne zlepené špeciálnym zdravotne nezávadným lepidlom. Zlepiť je možné tiež drevené fošne, čo vyzerá ešte omnoho lepšie, ale je to zložitejšie a nákladnejšie. Aby drevo splňovalo prísne požiadavky pre dobré pracovné dosky, musí mať kvalitnú povrchovú úpravu zaisťujúcu nenasiakavosť. Preto je nutné ju v pravidelných intervaloch impregnovať špeciálnymi olejmi. Výhodou je, že pri opotrebovaní je možné dosku zbrúsiť a napustiť olejmi a je opäť ako nová. Keďže ide o drevo, je nutné s takou doskou zachádzať opatrnejšie, nepokladať na ňu horúce hrnce ani na nej nekrájať.
Sklo – krehká moderna
Predovšetkým je nutno dodať, že sklo je moderný materiál, ktorý je preverený časom a patrí k najviac používaným materiálom v bývaní. Sklo je 100% neporézne, hygienicky nezávadné a vďaka tomu na ňom môžete podľa ľubovoľnosti krájať akúkoľvek zeleninu, ovocie a mäso. Avšak, aj keď je sklo tvrdené, môže sa pri zlej manipulácií na hranách odštiepiť. Naopak je ale odolné voči škrabancom a vysokým teplotám.
Nerez plech – odolný a praktický
Nerezové plechy sa používajú skôr v profesionálnych prevozoch, ako sú reštaurácie, kde je potrebné udržovať dôsledne hygienu. Samozrejme je ale možné si tento povrch zvoliť aj do domácej kuchyne, napríklad veľmi dobre pôsobí kontrast k prírodným materiálom alebo syrovému tehlovému murivu. Tento materiál je pomerne odolný na mechanické poškodenie, znesie aj hrubšie zaobchádzanie, má vysokú odolnosť voči vode a teplote. Veľkou výhodou je už spomínané jednoduché udržovanie hygieny. Nevýhodou ale môže byť zvýšená potreba leštenia, pretože na plechu sa jednoducho robia nevzhľadné šmuhy.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články