• News&Inspirations

aktualizované

Čierne akcenty v kúpeľni

Hry s čiernou v kúpeľni začínajú byť čoraz populárnejšie a honosnejšie. Čiernej farbe v kúpeľni sa skôr vyhýbame. Už malé priestory dokáže ešte viac zmenšiť a tiež platí, že je veľmi citlivá na nečistoty a vodný kameň, ktoré na nej bývajú častokrát vidieť viac než na bielej. Avšak ani v kúpeľni sa čiernej nemusíme vzdávať – stačí ju použiť na listelách alebo menšej časti obkladu, prípadne na podlahe či iba vo forme doplnkov. V kombinácii so svetlými tónmi dokáže urobiť z každej kúpeľni originálny a luxusný šperk.

 Kúpelňa Mila Komplet nábytku lazienkowych
Kúpeľňa Mila 
To, že čierna pohlcuje svetlo, spôsobuje, že priestory sa vďaka nej zdajú menšie. Na druhú stranu ale môže vytvoriť pocit, ako by zmizli steny, a tak získame pocit nekonečného priestoru. Aj napriek tomu platí, že v kúpeľniach, ktoré bývajú v našich pomeroch pomerne malé, sa ju skôr vyhýbame. V neposlednom rade nie každému vyhovuje minimalizmus a strohosť. Naopak vyhľadávame farby a bohaté vzory. Čo môže byť zradné, pretože zvlášť bohaté farebné ornamenty sa skoro okúkajú. Rozhodujúce je pri čiernej farbe predovšetkým vybavenie miestnosti a nábytok, ktorý bude v kúpeľni. Menšie priestory, ktoré pôsobia útulne a vy v nich môžete pokojne relaxovať, čo viac si môžete priať?

Čierna potrebuje dobrý koncept

Každopádne platí, že čierna by nemala kúpeľňu ovládnuť, ale skvele bude fungovať ako doplnok bielej. Tak sa zvyčajne podarí vytvoriť elegantný a nadčasový priestor, ktorý nás bude oslovovať aj po mnohých rokoch. Čierna dlažba uberá svetlo, preto je potrebnú ju v interiéru dobre rozvrhnúť. Veľmi záleží na tom, ako máme v miestnosti umiestnené svetlá, pokiaľ budú smerovať na podlahu, musíme počítať s tým, že tmavá podlaha svetlo značne pohltí. Veľmi tiež záleží, či je dlažba matná alebo lesklá. Lesklá dlažba alebo obklad dodá interiéru pocit luxusu, reflektuje svetla, odrazom vytvorí priestor a zväčší ho, matná ho naopak zintímni a zútulni. Lesklá čierna dlažba dokáže vytvoriť veľmi zaujímavé efekty, napríklad v kombinácii s bodovými svetlami, ktoré vytvoria na podlahe akési nebe svetelných bodov.

Čierna na podlahu či steny?

Čierna na podlahe v kombinácii s bielym obkladom na stenách zaistí, že miestnosť sa opticky zväčší. Čierna dlažba naviac dodá akcent luxusu. Luxus v podaní čiernej dlažby je dobrým nápadom, ako si jednoducho môžete svoju kúpeľňu obohatiť. Avšak v takomto prípade už na čierne steny zabudnite. V prípade, že sa rozhodnete pre čierny obklad, dajte na podlahu svetlejšiu dlažbu, čo priestor odľahčí. Luxusne pôsobí čierna mozaika, nech už v podobe listely či zvislého pruhu na stenách. Pri vhodnom použití sa môže stať dominantou celého priestoru. Celý priestor tak nielen zväčšíte a vyvážite, ale aj zútulnite, vďaka čomu svoju kúpeľňu rozhodne nebudete chcieť opustiť. Skrinky v čiernej farbe pôsobia rovnako vkusne a luxusne, vďaka ním môžete tiež svoju kúpeľňu len zútulniť a rozžiariť luxusom. Dlažba môže mať mozaikový typ, ktorý je stále veľmi moderný a vkusný, hlavne čo sa týka kúpeľne. 
Napriek tomu, že nie všetci trávime toľko času v kúpeľni, ako napríklad v kuchyni alebo v obývačke, je dôležité, aby sa nám naša kúpeľňa páčila a my sme sa cítili naozaj útulne. Pri vyberaní skriniek, by ste mali byť naozaj opatrní. Je totiž dôležité, aby skrinky neboli zbytočne veľké voči rozmerom miestnosti, aby tým pádom neuberali miesto na umývadlo, sprchový kút alebo vaňu. Záleží to tiež od faktu, či máte wc spojené s kúpeľňou alebo rozdelené. Pokiaľ máte dostatok priestoru môžete si dovoliť do kúpeľne aj napríklad regál. V našej ponuke tiež nájdete zrkadlá, ktoré si pri dostatku miesta, môžete pokojne zavesiť na stenu do kúpeľne. Zrkadlo je tiež dôležitým doplnkom do kúpeľne a aj k jej zariadeniu. Aspoň budete môcť kontrolovať svoj výzor. 

Je čierna praktická?

Nesmieme zabúdať, že čierna farba bude zdôrazňovať nečistoty. Preto jej použitie radšej zvolíme tam, kde nepríde do styku s vodou či mydlom, ako napríklad v okolí umývadla či sprchového kúta.
Čiernu dlažbu by sme rozhodne nemali dávať do miest, kde sa očakáva špinavý riad, ako je napríklad predsieň alebo terasa, pretože na nej nečistoty budú viac vidieť. Pokiaľ zvolíme čiernu dlažbu alebo obklad do kúpeľne, musíme počítať s tým, že na ňu bude viac vidieť napríklad zubná pasta. Do úvahy by sme mali vziať aj tvrdosť vody, kedy by na dlaždiciach mohol zostávať vodný kameň, čo potom pôsobí zosivelo. Všeobecne sa lepšie bude čistiť čierny lesklý povrch než matný.

Postačí len detail

Pokiaľ si nie ste istí, či čiernu v kúpeľni použiť, môžete ju vyskúšať na doplnkoch. Najjednoduchšie je to na textilu – čierne uteráky a predložka vám potvrdia, ako vám tento smer vyhovuje. Tiež môžete mať čierne mydlá a kalíšky alebo držiaky uterákov. Pokiaľ chcete mať akcent čiernej v trvalejšej forme, čierne batérie nevyzerajú vôbec zle alebo nevhodne. Detaily niekedy znamenajú viac než celá renovácia alebo prestavba miestnosti, ktorá nemusí vždy dopadnúť podľa našich očakávaní. Detaily môžu byť aj v prípade nejakých kusových nábytkoch alebo napríklad ako súčasť vane. 
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články