• News&Inspirations

aktualizované

Dizajnové komplety s retro prevedením

Interiérové trendy sú rozmanité, ale vplyv 60. a 70. rokov alebo tzv. retro štýlu je viac než patrný. Znamená to teda, že budeme sedieť podobne ako naši rodičia či prarodičia na stoličkách z umakartu s kovovou konštrukciou a odpočívať v kresielku na nožičkách s relatívne tenkými opierkami na ruky? Tak toho sa rozhodne báť nemusíte. Dá sa povedať, že popularita retro štýlu alebo ak by ste chceli bruselského štýlu výrazne stúpla. 

Komplet Porti II
Komplet Porti II 
 

Nábytok z kovu, dyhované preglejky

Čo sa týka nábytku, tak sa ťažké, bytové kusy začali v 60. rokoch premieňať v subtílne, ľahké kúsky, pre ktorých boli typické šikmé nôžky. Týkalo sa to stoličiek a kresiel, tak aj komod, skriniek a dokonca aj stolíkov. Konštrukcie stoličiek, kresiel a stolov bola často kovová, sedáky boli z plastu, umakartu, prípadne drevené. Pre kovové časti bol typický čierny lak. Nábytok bol väčšinou vyrobený z ohýbanej dyhované preglejky, mal odľahčený vzhľad, za čo mohli predovšetkým už vyššie spomínané nožičky, ktoré vystriedali do tej doby zvyčajné sokle.
 

Žltá, zelená a modrá

Interiéry sa výrazne odľahčili vplyvom nábytku, ale zároveň sa aj prefarbili. Okrem odtieňu šedej a čiernej sa začali objavovať výrazné a sýte tóny žlté, zelené, červené a modré. Zmenili sa tiež dezény na kobercoch a textíliách. Romantické kytičky vystriedali geometrické prvky. To sa ostatne prejavilo aj v tvare svietidiel. Bacuľaté tienidlá dostala prísny geometrický tvar reflektorov. To všetko sa stalo inšpiráciou pre súčasných interiérových designérov. Nábytok vintage a retro štýlu je elegantný, pohodlný, mäkký a je možné ho naozaj jednoducho skombinovať s interiérovými a dizajnérskymi kolekciami. Môžu to byť najrôznejšie komody so zrkadlami, kabinety, postele a ďalšie veci, zvyčajne však iba pre jednu osobu.
 
 
 
Nemusíte sa obracať len na výrazné farby a netypické prevedenia nábytkových kolekcií, pokojne môžete vsadiť aj na minimalistické kolekcie, ktorými nič nepokazíte. Práve tieto kolekcie nábytku môžete pokojne umiestniť do obývacej miestnosti, ktorej dodáte rôznorodosť stien. Takéto kolekcie si môžete priviesť už do svojej domácnosti alebo celok, poprípade môžete vybrať kus z kolekcie, ktorý potom môžete skombinovať. S pomocou doplnkov alebo nejakých starožitností, ktoré môžete pokojne pridať, si ľahko a jednoducho premeníte svoju miestnosť na retro dizajnový interiér. Takéto kolekcie vám môžu váš interiér príjemne ozvláštniť, čím mu dodáte značný štýl a svieži vzhľad. Váš výber sa môže inšpirovať napríklad kolekciou nábytku Komplet Porti II, ktorý je stelesnením pre dokonalý retro interiér. Celý komplet nábytku má tmavé drevo, čo môžete výborne doladiť farbami a tiež aj svojimi vlastnými doplnkami, či dekoráciami. Tento komplet je štýlovým a materiálovým spracovaním vhodný pre jednoduchšie a minimalistickejšie spracované interiéry, ktoré si vyžadujú výraznejšie kombinácie. Ak vás práve tmavé drevo nijako nezaujalo a ani neláka, pokojne môžete vsadiť na svetlejší nábytok, ktorý celú miestnosť rozžiari a vy si budete môcť priniesť do miestnosti výrazne farebné kombinácie.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články