• Spálňa
  • Sprievodca

aktualizované

Penový alebo pružinový matrac – aký vybrať?

Výber správneho matraca môže byť pre nás výzvou. Čím viac je na výber veľa rôznych typov, tým ťažšie je sa rozhodnúť pre nákup konkrétneho výrobku, ktorý nám má poskytnúť pohodlie a zdravý spánok. Medzi najobľúbenejšíe typy matracov patria penové a pružinové matrace. Zoznámte sa s vlastnosťami oboch riešení a rozhodnite sa, ktoré z nich sú najvhodnejšie pre vaše individuálne potreby. 

V tomto článku sa dozviete: 

  • Aké sú vlastnosti pružinových matracov?
  • Aké sú typy penových matracov?
  • Aké sú rozdiely medzi pružinovými a penovými matracmi?

Pružinový matrac – vlastnosti

Existujú dva typy pružinových matracov: pružinové a taštičkové. Pružinové matrace sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti deformácii a progresivitou. Ich výhodou je tiež vysoká pružnosť povrchu, vďaka ktorej sa odpor zvyšuje so zvyšujúcim sa tlakom na pružiny. Preto osoba, ktorá leží na matraci, bude mať pocit optimálneho pohodlia bez ohľadu na telesnú hmotnosť. Pružinové matrace sú cenovo dostupné a z hľadiska vlastností relatívne všestranné.

Druhým typom sú taštičkové matrace, v ktorých sa používajú nezávisle pracujúce pružiny uzavreté v špeciálnych taštičkách vyrobených z látky. Vďaka tomu je výplň matraca stabilnejšia a odolnejšia voči opotrebovaniu. Významnou výhodou taštičkových matracov je nezávislá práca každej pružiny. Je to vyníkajúce riešenie, najmä pre páry, pretože pri taštičkových matracách nie je cítiť pohyby druhej osoby, ktoré vznikajú pri zmene polohy. Dostupné sú aj multipocket matrace, ktoré majú tiež nezávisle pracujúce pružiny, ale sú rozmiestené vo väčšom počte na meter štvorcový. Vďaka väčšej hustote pružín sa povrch stane ešte bodovo pružnejším. Viac pružín zaručuje tiež lepšie prispôsobenie matraca telu užívateľa. 

Penový matrac – vlastnosti

Penové matrace sú rozhodne lídrom medzi ostatnými druhmi matracov. Dostupné sú matrace vyrobené z rôznych druhov pien, medzi nimi aj hybridné modely, ktoré majú vlastnosti pružinových a penových modelov. Penový matrac môže mať rôzne vlastnosti v závislosti od typu výplne. Napríklad to môže byť vysoko elastická pena, termoelastická pena, ktorá reaguje na telesnú teplotu alebo latexová pena charakterizovaná zdravou hygienou. Výber konkrétnej penovej výplne závisí od individuálnych preferencií a potrieb používateľov.

  • Vysokoelastické penové matrace – pena použitá v matraci sa vyznačuje vysokou pružnosťou. Komfort zvyšuje aj použitie zón tvrdosti, ktoré reagujú na tlak všetkých častí tela súčasne. Týmto spôsobom sa môžete vyhnúť svalovému napätiu a zlepšiť regeneráciu pohybového aparátu počas spánku.

    • Termoelastické matrace – povrch reaguje na teplotu ľudského tela a odpor, ktorý naň vyvíja. Vďaka tomu sa povrch dokonale prispôsobí tvaru stavby tela. Takéto matrace sú navyše odporúčané nielen seniorom, športovcom a ľuďom, ktorí hľadajú mimoriadny komfort počas spánku, ale aj tým, ktorí trpia problémami s chrbtom.

    • Latexové matrace – vyznačujú sa vysokou trvanlivosťou a odolnosťou. Okrem svojej mimoriadnej pružnosti sa vyznačujú aj vysokými antialergickými a hygienickými vlastnosťami. Odporúčajú sa preto pre deti a ľudí bojujúcimi s alergiami.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

5 z 3 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články