• News&Inspirations

aktualizované

Ultimátna šedá farba tvorí dôležitý základ pre interiér

Ultimátna šedá tvorí pevný základ, symbolizujúcu stabilitu, na ktorom dobre vyniknú akcenty v podobe žiarivej žltej, vnášajúce do života optimizmus a nádej. Nielen v oblasti interiérového designu ide o osvedčenú kombináciu.

 Obývacia stena moderná Combo 42 Biely/MDF Biely lesk Obývacia stena combo w polysku
Obývacia stena Combo 

Šedá je snáď najuniverzálnejšia farba, aká existuje. Jej kúzlo je v tom, že ju môžete skombinovať naozaj s čímkoľvek a pristane jej to. Vedľa nej vynikne naozaj každá farba, od tej najmenej výrazné pastelové až po dekadentné krikľavé odtiene. Ako šedá farba pristane interiéru, kam ju použiť a prečo, si spolu dnes povieme.

Sýtosť farby je dôležitá

Pri použití šedých farieb v interiéri by sme mali tiež rozmýšľať aj ich intenzitu alebo sýtosť. Použitím svetlých tónovšedej farby v interiéri, môžeme priestor pocitovo ochladiť, naopak s postupným stmavovaním otepliť. 

Veľmi často je pri návrhoch interiérov využívané tzv. lomených farieb, ktoré vznikajú spojením pestrých farieb so šedou, čiernou alebo bielou.Príkladom môže byť použitie týchto dvoch farieb na jednej stene vedľa seba alebo na naprotivej strane, napríklad šedá a zelená. Také kombinácie potom dokážu s miestnosťami urobiť naozaj veľa, vytvorí tú správnu atmosféru a dokreslí celkový dojem.

Smutná a depresívna?

Mnohí sa obávajú, že šedá v interiéri vyzerá depresívne a nudne. Sama o sebe tak môže pôsobiť,preto je potrebné ju dobre skombinovať.Môže nám v bývaní poslúžiť ako šedá eminencia, ktorá je v pozadí, dokresľuje scénu a nenápadne doplňuje dominantnejšie prvky.V kombinácii s pestrými farbami môže vyzerať naozaj elegantne a štýlovo.

Najjednoduchšie je kombinovať šedú farbu s teplými farbami ako je červená, žltá, ružová alebo oranžová. Výsledkom je potom pozitívne veselé útulné prostredie, ktoré vás naladí na tú správnu vlnu. Šedej farbe pristane aj kombinácia s prírodnými tónmi ako sú odtiene hnedej alebo zelené. Pokiaľ sa vám skôr páčia chladnejšie tóny, je potrebné byť opatrnejší a lepšie je zvoliť matné alebo pastelové odtiene farieb.

Veľkou obľubou poslednej doby je kombinácia svetle a stredne šedej farby s pastelovou ružovou alebo farbou mint (mätová). Často sa táto kombinácia používa práve do detských izieb a skvele vyzerá so svetlým masívnym drevom. Trendom je dnes škandinávsky design, vynikajúci svojou jednoduchosťou a nápaditosťou. S obľubou využíva práve šedých tónov a dáva priestor ku kreativite jednotlivca.

Interiér, kde sa šedou farbou nešetrilo

Príkladom interiéru, kde sa šedou nešetrilo a napriek tomu vyzerá sviežo a kúzelne, si dnes ukážeme. So šedou nemusíte zaobchádzať opatrne, pretože vynikne v kombinácií s inými farbami, ale svoju pozornosť si získa aj ako doplnková farba v spojení s výraznejšími farbami. Farby môžete vyberať podľa svojich preferencií. Ak nie ste zástancom minimalistického štýlu, tak pokojne môžete ísť do odvážnejších farebných kombinácií, vďaka čomu si vytvoríte útulný a zaujímavý interiér. Vďaka farbám môžete prispôsobiť aj nábytok, či už preferujete jednoduché dekory alebo výraznejšie. Stačí si vybrať podľa svojich osobných preferencií a vkusu.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články