• News&Inspirations

aktualizované

Vaňa a súkromné miesto v kúpeľni

Vaňa ako vaše súkromné miesto. V akej sa vám bude najlepšie odpočívať? Nájsť si chvíľu pre seba – to sa ľahko povie, ale ťažko zariadi. Pritom je tak dôležité, aby sme počas dňa, aspoň na chvíľu vypli a venovali sa len sami sebe, našli dôvod opustiť starosti a vypnúť stres.

 Kúpelňový nábytok Roko - MDF Biely lesk
Kúpeľňový nábytok Roko 
Čo si tieto chvíle ukradnúť pri každodennej činnosti, ktorú si môžete ešte viac spestriť a skutočne užiť? Pri kúpeli. Prečo je kúpeľ tak ideálny pre relaxáciu? Teplá voda vás nielen uvoľní psychicky, ale aj fyzicky. Teplá lázeň uvoľní nadmerné svalové napätie a rozprúdi krv. Keď vaňu opustíte, teplota vnútra vášho tela sa pomaly znižuje, čo signalizuje, že je čas ísť spať. Príjemné pocity prehĺbi do vody pridanie soli alebo éterické oleje. Vaňa v kúpeľni vám pomôže vytvoriť si doma osobné domáce lázne, kedykoľvek to bude potrebné. Kritérií výberu je omnoho viac než si možno myslíte, ako prvé príde na rád určite vzhľad a veľkosť. Veľkú úlohu hraje samozrejme aj materiál, nad ktorým sa málokto zamyslí, pritom ale práve ten najviac ovplyvňuje vlastnosti, cenu aj to, ako dlho vydrží váš teplý kúpeľ.

Z čoho sa vyrábajú vane?

Jedným z najbežnejších materiálov je akryl, ktorý uspokojí väčšinu požiadaviek na design – vyberať môžete z rôznych tvarov a veľkostí, ktoré akryl umožňuje. Tento materiál je na dotyk mäkký, poddajný a teplý, takže sa počas kúpele budete cítiť skvelo. Vodu neudrží tak dlho teplú ako oceľové vane, ale váš relaxačný kúpeľ si budete môcť užívať do sýtosti. Akryl je síce trochu náchylnejší k jemnému poškrabaniu – pokiaľ máte domáceho maznáčika alebo radi používate abrazívne kúpeľové soli, zvoľte radšej iný materiál. Pri dodržovaní jednoduchých pravidiel vám ale akrylátová vaňa vydrží veľa rokov. Obľúbené sú aj vane s vysokým podielom minerálnych častíc. Jedným z nich je aj materiál Marbond, ktorý je odolný kompozitný materiál, tvorený dvoma základnými vrstvami – základom je kvalitný solídny kompozit zušľachtený hygienickým povrchom Gelcoat. Výsledkom je príjemný antibakteriálny povrch, ktorý odpudzuje nečistoty a je jednoduchý na údržbu. Ďalší obľúbený materiál – Sentec. Tento materiál evokuje silu prírody, je totiž vyrobený tak, že obsahuje vysoký podiel minerálnych častíc. Povrch vane je hladký ako kameň, ktorý bol roky zaoblovaný jemne tekajúcou vodou, je veľmi jemný a hladký a dotyk vo vás vyvolá pocit tepla, čistoty a dokonalej relaxácie.

Prečo by ste nemali chcieť vaňu na nožičkách

Vaňa na nožičkách vyzerá skvele. Môžete ju vidieť napríklad v televíznych seriáloch, vo filmoch a tiež v obchodoch. Lenže aká je daň za nádhernú kúpeľňu a stojí vám to vôbec za to? Vane na nožičkách totiž vydržia krásne, len keď sa o ne aj poriadne postaráme. Všetci snívame o kúpeľni ako z časopisov už kvôli tomu, že naše bežné kúpeľne, ktoré má väčšina ľudí nie sú často väčšie než komora. Vrcholom vkusu je potom vaňa na nožičkách, roky osvedčená klasika. Lenže táto krása má niekoľko háčikov.

Upratovanie nebude trvať chvíľku

S vaňou na nožičkách je jeden základný problém, a to sú bohužiaľ práve jej nožičky. Kvôli ním vzniká pod vaňou priestor, ktorý sa stane ideálnym útočiskom prachu a nečistôt. Čistenie okolia vane sa tak rýchlo premení na prácu, ktorá zaberie podstatne viac času, než keby ste si do kúpeľne umiestnili štandardnú vaňu. Je to daň za krásu, ktorou vaňa na nožičkách ovplyvňuje celú miestnosť. Lenže aj tá nemusí trvať večne. Zvlášť pokiaľ upratovanie zanedbáte, môže sa špina jednoducho usadiť vo všetkých záhyboch nožičiek a na mieste, kde sa napojujú na vaňu. 

Náklady na inštaláciu 

Náklady na inštaláciu vane s nožičkami môžu byť pre vás tiež nepríjemným problémom. Zvlášť pokiaľ budete chcieť mať vaňu v priestore, uprostred kúpeľne, potom sa pripravte na problémy s jej inštaláciou. Bude potrebné, aby ste posunuli odtok aj prívod vody. Bohužiaľ nejde o lacnú záležitosť. K cene vane na nožičkách, ktorá býva vyššia než u klasickej vane, tak pripočítajte aj väčšie náklady na inštalatéra.

Koniec sprchovania

Jednu vec si pri snívaní o vane na nožičkách často neuvedomujeme. Nie je možné, aby sme sa v nej sprchovali. Aj keby ste mali okolo celej vane dlhý záves, rovnako voda skončí na podlahe a vy budete po každom sprchovaní iba vytierať. Vaňa na nožičkách je tak skôr dekoráciou než funkčnou súčasťou bytu. Ak sa rozhodnete pre vaňu na nožičkách, tak sa môžete hneď rozlúčiť s možným každodenným sprchovaním alebo s rýchlou sprchou po športe. Určite si svoju voľbu dôkladne zvážte, pretože by sa mohlo stať, že by ste to naozaj veľmi rýchlo oľutovali. 

Čím môžete čistiť vaňu?

O octu je známe, že dezinfikuje a dodáva potrebný lesk, čo je v kúpeľni naozaj žiaduce. Nič nepokazí dojem tak, ako zašlé umývadlo alebo vaňa. Obyčajný ocot využijete aj na kohútky a batérie. Pokiaľ pravidelné upratovanie zanedbávate a ocot je na vašu vaňu krátky, siahnite do kredenca pre jedlú sodu. Zmiešajte s octom, zmes rozotrite po celej vane a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom len opatrne spláchnite. Vyskúšať môžete aj variantu, kedy napustíte plnú vaňu, prisypete štyri lyžice sody a tri litre octu. Po troch až štyroch hodinách zmyjete. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články