• News&Inspirations

aktualizované

Využite tapety rôznymi spôsobmi

Skúste využiť tapety aj nejakým iným spôsobom, ako ste v interiéri zvyknutý. Tapety dokážu oživiť malé dekorácie, ale aj starší nábytok, ktorý už v interiéri nezažíva žiadnu slávu. Navyše tapety patria k dekoráciám, ktoré v byte jednoducho nemôžete prehliadnuť.

 Systém D Mobi Moderný nábytok v dvoch farbách
Systém D Mobi 
Vďaka ním si môžete priestor oživiť, ale tiež lacno a efektívne zrenovovať. Nemusíte ich totiž nutne použiť len na steny pri interiérových zostavách. Pokojne nimi polepte starší nábytok alebo schody, vytvorte si vďaka ním originálne čelo postele. Možností je naozaj veľa. Najjednoduchší spôsob, ako premeniť byt jednoducho a rýchlo, predstavujú samolepiace tapety, ktoré sa niekedy označujú tiež ako samolepiace fólie. Je možné ich nalepiť na akýkoľvek hladký, suchý a bezprašný povrch. Stačí si priestor poriadne premerať, tapetu nastrihať, priložiť a postupne odlepovať tak, aby sa uprostred netvorili žiadne bubliny. Aplikáciu zvládne aj úplný začiatočník. So samolepiacimi tapetami môžete okrem stien dekorovať kachličky, sklenené výplne, pochopiteľne aj nábytok alebo drobné dekorácie.

Vliesové tapety vás ohromia

Samolepiace fólie však môžu niekedy vyzerať na prvý pohľad umelo, preto dáva veľa ľudí prednosť vliesovým tapetám. Pripevňujú sa lepidlom, ale práca s nimi je tiež jednoduchá a výsledok často ohromujúci. Kvalitné tapety vtlačia interiéru osobitosť a dokážu vytvoriť ilúziu väčšieho priestoru. Máme pre vás niekoľko tipov, ako tapety v interiéri použiť. Ako prvý vás zrejme napadne ozdobiť si tapetu niektorou zo stien miestnosti. Zaujímavý vzor alebo textúra vyzerá dobre na stene, ktorú si všimnete hneď pri vstupe do miestnosti. Skvele sa ale hodí tiež do rôznych výklenkov, nevyužitého medzi poschodia alebo skrátka menšieho kúsku priestoru, ktorý potrebujete ohraničiť. V podkroví so šikmými stenami môžete bez obáv tapetovať aj strop.

Starší nábytok vďaka tapetám prekukne

Častým riešením, ako využiť tapety, je tiež premena staršieho alebo obkúkaného nábytku. Vyhnite sa zbytočnému brúseniu a natieraniu vo vnútri bytu, pritom s dokonalým efektom. Premeniť môžete týmto spôsobom vstavané skrine, starší šatník, šuplíkovú komodu, ale aj stôl so stoličkami. Zaujímavého výsledku dosiahnete, keď tapetu polepíte zadnou stranou knižnice. Tapetovať môžete celý kus nábytku alebo iba jeho časť. Aj skromná premena stojí za to.
Tapety sa bežne lepia na bočnice schodov, dokonca tiež na spotrebiče staršieho dáta. Neznamená to, že musí práčka nutne žiariť kvetinovým vzorom. Pokiaľ zvolíte jednofarebnú tapetu so zaujímavou textúrou, skvele s ňou dotvoríte modernú kúpeľňu. Jednoliateho dojmu dosiahnete, keď použijete tapetu okrem stien tiež na dvere. Nemá vaša posteľ čelo? Vytvorte si ho sami. Vyberte kúsok ľubovoľného vzoru a nalepte ho za hlavu. Okrem toho, že vaša spálňa bude moderná, sa už nemusíte báť, že sa bude stena pri sedení zbytočne odierať.

Nezabudnite ani na drobné dekorácie

Rámčeky obrázkov, tienidlá lampy, obaly na knihy, ale tiež vystrihané dekóry namiesto obrázkov na stenu. Tapety využijete aj k výrobe či premene tých najmenších dekorácií v byte. Vždy sa ale snažte držať jedného druhu alebo osvedčených kombinácií, aby interiér nepôsobil nevkusne a preplácane. Často stačí niekoľko drobných zmien, aby ste sa vo svojom bývaní cítili znovu príjemne. 

Podsvietenie pod tapetou

Kúzlu tapiet prepadajú tiež ľudia, ktorí sa zaujímajú o ucelené umelecké kolekcie. Vliesové tapety sa jednoducho aplikujú aj dávajú dole, neobsahujú PVC ani ťažké kovy. Rovnako je možné zladiť tapetu na stene s tapetou na lustru, avšak pokiaľ je to už na vás veľa, vyberte si podobné, nie rovnaké vzory. Napríklad aj do detskej miestnosti (viac tipov pre vašich najmenších nájdete aj vďaka nejakým rozprávkovým hrdinom alebo animovaným filmom. Keby tapeta neschla rovnomerne v celej plochy, medzi jednotlivými pruhmi sa môžu vytvárať medzery.
Možno máte doma staršie kusy nábytku, napríklad zostavu skríň, ktorá stále dobre slúži, ale za tie roky už pohľadovo nevyzerá dobre. Než opravovať dvere alebo nahradzovať nábytok, je možné  ho prekryť tapetou. Aby ste získali lepšiu predstavu, že sa vám vybraný vzor bude páčiť nielen v predajni, ale aj doma, môžete požiadať o vytvorenie vizualizácie.
Niektoré vzory na tapetách sú zámerne volené tak, aby vyvolávali dojem tretieho rozmeru, avšak kúpiť si môžete aj takzvané 3D porcelánové tapety. Ponúkajú vám bohaté spektrum výberu napríklad kvapka, lietadlo, kvetina. Môžete si kúpiť toľko kusov, koľko budete chcieť, aj ich rôzne kombinovať.
Grafické motívy, ktoré často zahŕňajú nepravidelné tvary zvoľte do interiéru, kde budú dominantným prvkom, hodia sa aj do minimalistických interiérov. Taký štýl by sme mali zvoliť iba na jednu stenu, aby tapeta nezatienila úplne všetko. Aj pri umiestnení na jednu stenu udá grafická tapeta jasný smer, a mali by sme si ju teda úplne prispôsobiť podľa našich osobných preferencií. Vďaka tomu, že sa stane dominantou celej miestnosti, musíme zvyšok vybavenia vrátane dekorácií zvoliť decentne a primerane. Inak by sme interiér premenili na chaotický štýl, ktorého rozhodne docieliť nechcete. 

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články