• News&Inspirations

aktualizované

Žltá farba v kuchyni

Chýba vám ráno slniečko? Pridajte do kuchyne viac žltej. Vadia vám mlhavé jesenné rána a radi by ste raňajkovali v miestnosti ožiarenej slnkom? Máme pre vás tipy ako s tým vynaložiť a zmeniť váš interiér. Osviežte svoju kuchyňu príjemnou a hravou žltou farbou.

Moreno Nórska Borovica - Komplet 1,8/2,4 - Komplet kuchynského nábytku
Moreno Nórska Borovica

Žltá kuchynská linka alebo priestor medzi skrinkami

Pokiaľ vás žltá farba naozaj uchvátila a viete, že s ňou vydržíte dlhšiu dobu, môžete si dať medzi horné a dolné kuchynské skrinky napríklad žlté obkladačky či grafo-sklo. Napríklad týmto spôsobom oživíte tmavú kuchynskú linku alebo ešte viac zdôrazníte kresbu dreva. Možno ste sa do optimistickej žltej farby úplne zamilovali, pretože ste si uvedomili, že dokáže doslova rozsvietiť celú miestnosť, a už sa bez nej neobídete. Potom si pokojne môžete kúpiť buď celú linku alebo aspoň niekoľko dvierok práve v žltej farbe. Ale nemusíte sa za každú cenu hneď púšťať do veľkých úprav a vyhadzovať peniaze za farbu alebo žlté dekory v bývaní. Môžete k zmene využiť tapetu alebo obyčajnú náterovú farbu. Povrchovú úpravu prispôsobte štýlu, v ktorom je zariadený zvyšok kuchyne. Vysoký lesk je vhodný do modernej kuchyne, matná úprava je určená pre tradičnejšie zariadenú kuchyňu. Ale nemusíte sa pri zmene hneď orientovať práve na kuchynskú linku. Kúpte si napríklad žltý stôl alebo stoličky. A stačia pokojne len dva tri kúsky, ktoré skombinujete so stoličkami v konzervatívnejšej farbe.

Vymaľujte alebo vytapetujte

Práve steny sú jednou z možností, ako zmeniť farebné schéma v miestnosti. Sýta žltá, vanilková, jemná pastelová – z tejto pestrej palety odtieňov si určite vyberiete. A pretože žltá farba stimuluje chuť k jedlu, je naviac do kuchyne takmer ideálna.

Kúpte si žlté spotrebiče

Je pravda, že farebné bývajú predovšetkým najmä retro spotrebiče, ale ani to nie je vždy pravda. Pri trochu hľadania zoženie v žltej farbe aj niektorý kúsok v modernom prevedení. Ale nech už si vyberiete žltú ľadničku alebo len varnú kanvicu, každopádne pribudne vo vašej kuchyni zaujímavý výrazný akcent.

Stačí len drobné žlté doplnky

Možno sa nechcete trvalo upísať žltej farbe, ale potrebujete len účelove práve teraz, na jeseň, trochu prežiariť kuchyňu. V tom prípade vám postačia drobné doplnky. Môže to byť tienidlo na lustri, nástenné hodiny, obrázok alebo obrus, závesy na oknách či pár kúskov riadu. Skvelým a zároveň jednoducho dostupným a lacným doplnkom sú napríklad obyčajné citróny na miske.

Čo jej pristane?

Čo sa týka kombinácií, tak žltá nie je vyložene univerzálna farba. Dobre vyzerá v spoločnosti bielej, hnedej, červenohnedej, tehlovej alebo svetlo zelenej či limetkovej. Pokiaľ si potrpíte na výraznejšie aranžmá, pokojne k nej pridajte trochu čiernej a striebornej. Žltá umožní vyniknúť rôznym odtieňom dreva a štruktúre kameňa. Samozrejme vždy záleží na tom, koľko jej v priestore máte. K pozitívnej premene kuchyne často postačí, ak vsadíte na niekoľko žltých prvkov alebo si naopak kúpite jeden výrazný solitér či žltou natriete len jednu stenu.

Malá kuchyňa – svetlé tóny

Pokiaľ je vaša kuchyňa malá a neoplýva dostatočným priestorom, vyhnite sa tmavým a sýtym farbám, inak priestor ešte viac opticky zmenšíte. Svetlé tóny pôsobia sviežo a vzdušne. Nebojte sa ani dreva, prírodných doplnkov a farieb, ktoré budú pôsobiť decentne a elegantne. Zvoľte preto farby a doplnky, ktoré na vás pôsobia dobre.

Do väčšieho priestoru zapojte farby

Pokiaľ máte k dispozícii veľkú a priestornú kuchyňu, nebojte sa výrazných a originálnych farieb. Nezabúdajte na to, že kuchyňu budete mať na očiach každý jeden deň, tak nech vás farba neomrzí. Zelená farba sa veľmi dobre kombinuje s drevom a neutrálnou bielou farbou. Pôsobí sviežo, čisto a prírodne. Do kuchyne sa hodí skvele. Modrá farba pôsobí upokojujúcim dojmom. Možno ale vašej kuchyni bude chýbať energia. Pozor si dajte na studené odtiene v kombinácii s nerezom, ktoré urobia z vašej kuchyne skutočné ľadové kráľovstvo. S červenou farbou to nepreháňajte ani v kuchyni. Pokiaľ zvolíte červené doplnky do bielej alebo šedej kuchyne, určite nikdy nešliapnete vedľa a priestor oživíte. Žltá a oranžová farba slnka skvele doplnia interiér kuchyne. Obe tieto farby vytvárajú pozitívnu atmosféru, zvyšujú chuť, váš apetit k jedlu a zateplia celú kuchyňu.

Ďalšie farby

Trendom sú teplé odtiene, kedy ráno naštartujete telo k činnosti a večer vám dodajú energiu, aby ste zvládli ešte s deťmi napísať úkoly a pripraviť skvelú večeru. Takouto farbou je napríklad tehlová alebo okrová. Vašej kuchyni pristane tehlová, okrová a rezavá farba, ktorá tiež podporuje chuť k jedlu. Biela vyvoláva pozitívne pocity, je elegantná, robí náš priestor vzdušnejší a jasnejší a pôsobí ľahko. V menších kuchyniach hraje dobre. Vytvára dobré pozadie pre kuchynskú zostavu aj pre vybavenie. Zlaďte aj maličkosti ako luster alebo varnú kanvicu. Farebnou kombináciou kuchyne vytvorí jednotný celok a nebude pôsobiť neusporiadaným alebo chaotickým dojmom. Ak si chcete svoju kuchyňu moderne usporiadať, tak sa môžete inšpirovať našimi modernými kolekciami, ktoré nájdete v rôznych farbách.
Ďalšie kategórie:

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články